Šport
19 ogledov

Mariborčani dobili univerzijado

Štajerci računajo na univerzijado.
1/27
Žurnal24 main
V soboto zvečer je padla odločitev o tem, ali bo glavno štajersko mesto skupaj z Rušami in Zrečami gostilo univerzijado leta 2013. Mariborčani so zmagali.

Maribor bo gostil 26. Zimsko univerzijado 2013, je nocoj v Bruslju odločila mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU). Štajerska prestolnica se je v Bruslju predstavila v soboto  zjutraj, predstavitev pa je izvedla desetčlanska delegacija, ki jo je vodil minister za šolstvo in šport Milan Zver. Kandidatura je bila pospremljenal s sloganom "Pripravljeni smo!". V predstavitvi je bilo naštetih več razlogov, zakaj je Maribor najbolj primerno mesto za zimsko univerzijado. Mesto leži v osrčju Srednje Evrope, je najboljše mesto za organizacijo velikih dogodkov, je mesto mladosti in znanja, s Pohorjem najboljše mesto za zimske športe ter po mnenju pripravljavcev projekta tudi "najboljše mesto za univerzijado".

Vodstvo slovenske delegacije v Bruslju. © Barbara Leskovar

Ne samo, da je bil s predstavitvijo zadovoljen slovenski odbor, navdušenje je pokazal tudi predsednik FISU George E. Killian, ki je mariborskemu županu Francu Kanglerju podelil priznanje za doprinos k univerzijadi 2013. Tokrat se tako ni moglo zgoditi, da bi Mariboru univerzijado izpred nosu speljalo katero drugo mesto, kot se je zgodilo lani v Torinu, ko je bil za univerzijado 2011 izbran turški Erzurum. Šestčlanska delegacija FISU je že aprila preverila pripravljenost in zmogljivosti treh gostiteljskih mest in po takratnih besedah predsednika komisije Leonza Ederja je Maribor tako dobro pripravljen, da so posledično postavljena nova, višja merila tudi za bodoče organizatorje.

To bo velik logistični zalogaj, toda Slovenci smo športni narod in imamo odločne organizatorje.

Milan Zver

Vodja slovenske delegacije Zver se je po razglasitvi zahvalil FISU za pozitivno odločitev in obljubil: "Slovenija se bo pri organizaciji resnično potrudila," nato pa dodal: "Pričakovali smo tako odločitev že pred tem, vendar januarja lani v Torinu nismo bili uspešni. Tokrat smo bistveno ceneje 'prišli skozi', kot bi, če bi dobili glasovanje že v Torinu, kjer je bila konkurenca zelo velika. Tedaj so mnogi veliko tvegali, še posebej Rusija, ki je v kandidaturi za poletno univerzijado doživela podobno usodo, kot Slovenija. Tokrat smo imeli to srečo, da so naši konkurenti že pred končno odločitvijo odstopili in da smo ostali sami. Zgodba bi se lahko 'klavrno' končala samo v primeru, če bi odbor FISU odločil, da Slovenija nima dovolj virov za izvedbo tako velike prireditve. To bo velik logistični zalogaj, toda Slovenci smo športni narod in imamo odločne organizatorje."

Maribor ni zmagal, ker je bil edini kandidat, ampak zato, ker je dobro pripravljen.

George Killian

"Maribor ni zmagal, ker je bil edini kandidat, ampak zato, ker je dobro pripravljen. Tudi če bi bilo deset kandidatov, bi danes zmagal Maribor," je ocenil predsednik FISU George Killian iz ZDA. Mariborski župan Franc Kangler, ki je ocenil, da bo univerzijada eden največjih projektov pri nas, pa je povedal: "Z delom se daleč pride. Uspelo nam je. To bo slovenski dogodek, ki pa ga bomo z veseljem pripravili v Mariboru, Rušah in Zrečah. Z delom bomo začeli že junija. Pričakujemo okrog 6000 gostov, od tega 2000 domačih, zato je to tudi velika priložnost za turizem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.