Šport
18 ogledov

Mariborčanke potrdile vlogo favoritinj

Za Mariborčanke je to 11. naslov pokalnih zmagovalk. (Foto: www.alesfevzer.com) Žurnal24 main
Odbojkarice Nove KBM Branika so po sedmih letih spet slovenske pokalne prvakinje. V finalu zaključnega turnirja v Kamniku so premagale gostiteljice, odbojkarice Calcita Kamnika s 3:1.

Odbojkarice Nove KBM Branika so pričakovano prišle do 11. pokalnega naslova, gotovo pa so ga osvojile težje, kot je marsikdo pričakoval. Igralke Calcit Kamnika so se odlično upirale, vse do končnic nizov so bile v boljšem položaju, toda v odločilnih trenutkih so prevladale izkušnje državnih prvakinj. Mogoče bi se tekma drugače odvila, če bi gostiteljice v tretjem nizu izkoristile tri zaključne žoge in povedle z 2:1. Niso jih in na koncu so morale zaradi malenkosti seči v roke tekmicam.

McNattova MVP turnirja
Ameriško odbojkarico Nove KBM Branika Catherine McNatt so razglasili za najboljšo igralko zaključnega turnirja slovenskega pokala v Kamniku. Najboljša napadalka je bila njena soigralka Monika Potokar, še ena "Mariborčanka" (doma je iz Ljubljane) Karmen Kočar je bila najboljša podajalka, najboljša blokerka je bila članica Calcita Kamnika Emilie Toone, najboljši libero pa še ena Kamničanka Urša Podlesnik.

"Nova KBM je kot ACH Volley pri moških. Če ne bodo zmagale Mariborčanke, bo to velika senzacija," so si bili enotni odbojkarski strokovnjaki. Vlogo favoritinj so državnim prvakinjam priznavali tudi v taboru Kamničank, ki so Mariborčanke decembra lani že premagale, res pa, da so se takrat Štajerke otepale z velikimi zdravstvenimi težavami. "Mariborčanke so boljše, a žoga je okrogla. Storili bomo vse, da presenetimo," se ni predajal domači trener Franci Obolnar.

In domače so v tekmo vstopile z veliko voljo, ki so jo še povečali številni in bučni navijači. Tako so na samem začetku povedle s 4:1, prednost pa držale vse do izida 11:10. Nato pa so storile nekaj napak v napadu (Tjaša Turnšek), servis ni več deloval, kot je treba, tako da je bilo pri prvem tehničnem odmoru že 16:12 v korist Štajerk. Do konca niza so se Kamničanke še približale na točko (20:21), toda Catherine McNatt za napadalno akcijo in Monika Potokar z blokom sta vendarle poskrbeli za vodstvo Nove KBM z 1:0.

Videli smo borbeno in tudi kakovostno tekmo. Obe ekipi sta pokazali odlično igro, lahko pa sem zadovoljen tudi z rezultatom. Bili smo v težkem položaju, ves čas smo morali loviti tekmice, zato vse čestitke mojim dekletom, da so zdržale in da so bile v končnici dovolj zbrane. Malenkosti so odločale zmagovalca. Ne morem reči, da smo bili toliko boljša ekipa. Prelomnica je bil gotovo tretji niz, ko nam je v končnici uspel preobrat.
Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika

Gostiteljice so odlično začele tudi drugi niz. Ob prvem tehničnem odmoru so predvsem po zaslugi dvometrašice Emilie Toone vodile z 8:2. Čeprav so imele nekaj težav pri sprejemu in tudi pri servisu, pa so enake napake delale tudi gostje, tako da je bilo ob drugem odmoru 16:12. Z dobrimi servisi je prednost ohranjala Katja Kocjan, toda na drugi strani je uspela menjava trenerju Brunu Najdiču, saj je z dvema asoma Sara Valenčič poskrbela, da se je mariborska ekipa približala na 21:23. Toda servis Valenčičeve izven igrišča in blok Toonove sta vendarle pripeljala do izenačenja.

V tretjem nizu so gledalci spremljali že viden scenarij. Visoko vodstvo Kamničank (11:5, 12:6), nato pa preobrat v režiji McNattove. Američanka je z odličnimi servisi svoji ekipi zagotovila vodstvo z 18:15, kar pa ni zadostovalo za mirno končnico, saj je na drugi strani odlično servirala tudi Kocjanova. Ekipi sta v samo končnico vstopili poravnani (20:20), ko pa so domače dobile tri točke, se jim je nasmihalo vodstvo v nizih. Toda zapravile so tri zaključne žoge, Mariborčanke so prek Potokarjeve izkoristile drugo in povedle z 2:1.

Mnogi so pomislili, da je s tem odpor Kamnika končan. A ni bil. Tudi v četrtem nizu so imele Kamničanke pobudo do vodstva 10:7, nato pa se je tehtnica dokončno nagnila na stran Mariborčank, ki so ob drugem tehničnem odmoru že vodile z 20:16, nato pa prednost z nekaj težavami vendarle zadržale do konca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.