Šport
25 ogledov

Mariborčanke vrnile naslov v Lukno

NKBM Maribor, Calcit Ljubljana Klemen Brumec
Odbojkarice Nove KBM Branika so v 3. tekmi finala državnega prvenstva premagale Calcit Volleyball s 3:1 (-21, 18, 10, 16) in se z izidom 3:0 v zmagah tudi veselile 14. državnega naslova.

Odbojkarice Nove KBM Branika so prekinile dveletno prevlado Calcita in spet postale državne prvakinje. In to na ekspresen način, saj so njihove največje tekmice, igralke ljubljanskega Calcita Volleyballa, v finalu premagale že po treh tekmah.

Za Mariborčanke, ki so letos osvojile tudi pokal, je to 14. naslov državnih prvakinj, Calcit, ta je proti Novi KBM Braniku izgubil vseh osem tekem v sezoni, ostaja pri treh.

Gostiteljice so imele v svoji dvorani Lukna sicer v prvem nizu težave pri sprejemu, predvsem Nika Blagne, ki je morala pri izidu 6:11, za tega je z asom poskrbela Pia Blažič, za nekaj časa na klop. Ko se je vrnila, je z blokom poskrbela, da so se domače tekmicam približale na dve točki zaostanka, na 19. točki pa so Štajerke Ljubljančanke, pri katerih je tokrat igro organizirala Mojca Božič, celo ujele. Toda končnica je vseeno pripadla gostjam, to pa predvsem po zaslugi Slavine Koleve.

V drugem nizu so se Mariborčanke močno popravile v vseh elementih igre in povsem prevzele nadzor nad igro. Povedle so s 7:1, po asu Ize Mlakar celo z 11:3. Nato so pri sprejemu spet nekoliko popustile, gostje so se približale na dve točki zaostanka (10:12), toda razpoloženi Mlakarjeva in Saša Planinšec jim več nista dopustili. Mlakarjeva je po izidu 21:16 dosegla dva zaporedna asa in še en "winner", takrat je bilo jasno, da bo rezultat izenačen na 1:1.

Še lažje so Mariborčanke prišle do vodstva z 2:1. Tretji niz so odprle z vodstvom 9:0, nato vodile z 11:1 in 16:4, niz pa s serijo odličnih servisov Anite Sobočan dobile s 25:10. Četrti niz je bil nato nekoliko bolj izenačen, vsaj na začetku, ko so bile Ljubljančanke v prednosti, po njihovem vodstvu 6:5 pa so domače na servis Planinščeve osvojile šest zaporednih točk, pobegnile, tekmo pa mirno pripeljale do konca.

NKBM Maribor, Calcit Ljubljana | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

Izjave po tekmi:

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branik: "Malo sem se bal te tekme, na vsakem koraku sem čutil pritisk in morda so ga v prvem nizu čutile tudi naše odbojkarice. Tekmo so začele premalo agresivno in posledica take igre je bil izgubljen niz. V nadaljevanju so dekleta zaigrala veliko boljše, začele pritiskati s servisi, prevzela pobudo na igrišču in tehtnica v igri s se je nagnila v našo prid. Če v prvi in drugi finalni tekmi nisem bil povsem zadovoljen z igro, priznam, da na tokratni nisem bil toliko osredotočen nanjo, bolj na to, da zmagamo in da uspešno sklenemo sezono. Dekletom čestitam za naslov, ki so si ga po dveh sušnih letih tako želele. Vso sezono so garale, Calcit, ki je sicer imel nekaj težav z nosečima igralka in poškodbo Ilke Van der Vyver, so premagale v vseh osmih poskusih, kar je izvrsten dosežek. Sezona se je sicer začel z napovedmi, da nimamo proti njim nobenih možnosti, po naši prvi zmagi so bile možnosti kar naenkrat 50:50, pa naši drugi pa smo že mi postali favoriti. Očitno je bila to prava napoved."

Iza Mlakar, korektorka Nove KBM Branika: "Tri finalne tekme, tri zmage. To je fantastično. Tega pred finalom nismo pričakovali. Čeprav se današnja tekma ni začela po naših željah, je ekipa po izgubljenem nizu zaigrala kot prerojena in pot do naslova je bila odprta. Preveval nas je ekipni duh, igralke smo vedele, da ne smemo popuščati niti za sekundo. Na trenutke naša igra ni bila najboljša, a ko je bilo treba, smo strnile vrste in uspeh ni izostal."

Aljoša Jemec, pomočnik trenerja Calcita Volleyball: "V tekmo smo se podali z optimizmom, z željo, da presenetimo mariborske odbojkarice. In prvi niz je pokazal, da smo na dobri poti. Toda ko so v nadaljevanju tekmice pritisnile z vso močjo, naša igra ni bila več na pričakovani ravni. Mariborčanke so zmagale zasluženo, za naslov jim čestitam. Ne morem pa prezreti tega, da smo se vse leto ubadali z že znanimi težavami, saj smo najprej ostali brez Tine Lipicer Samec, nato Olivere Kostić, današnjo tekmo pa smo odigrali brez poškodovane Ilke van de Vyver."

NKBM Maribor, Calcit Ljubljana | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec

Tina Grudina, blokerka Calcita Volleyballa: "Pred začetkom finalne serije nismo pričakovali, da nas bodo Mariborčanke v vseh treh tekmah gladko premagale. Na današnjo je ekipa pripotovala z željo po zmagi in ko smo dobili uvodni niz, ta cilj ni bil nedosegljiv. Nad našo igro sem razočarana, še zlasti nad tretjim nizom, v katerem smo osvojili zgolj deset točk. Prvi niz je bil najava dobrega nadaljevanja, a je to izostalo zaradi dobre igre tekmic in predvsem zaradi slabe igre naše ekipe."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.