Šport
89 ogledov

Ruski minister pričakuje več zapletov

marija šarapova EPA
Latvijsko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo meldoniuma, je sporočilo, da običajna terapija traja od štiri do šest tednov, ne pa deset let, kolikor časa je zdravilo jemala nekdanja številka ena svetovnega tenisa.
Po razkritju, da je Marija Šarapova na OP Avstralije padla na dopinškem testu, se je pod drobnogledom znašlo antiishemično zdravilo, katerega uporaba je začasno prekinila (končala?) kariero nekdaj najboljše igralke sveta. 
 
Rusinja je razkrila, da je zdravilo zakonito jemala zadnjih deset let, s 1. januarjem letos pa se je meldonium znašel na seznamu prepovedanih substanc, kar naj bi 28-letnica spregledala in nadaljevala z uporabo. ''Prvič sem ga preizkusila leta 2006. Takrat sem imela pogoste težave z zdravjem,'' je pojasnila.
marija šarapova | Avtor: EPA EPA
 
Svetovna protidopinška organizacija je uživanje zdravila prepovedala zato, ker naj bi pripomoglo k večji vzdržljivosti, hitrejši regeneraciji in boljšemu delovanju živčnega sistema. 
 
Podjetje Grindeks, ki se ukvarja s proizvodnjo meldoniuma, je pojasnilo, da uživanje zdravila naj ne bi trajalo več kot šest tednov. ''Odvisno od pacientovega stanja naj bi zdravljenje trajalo od štiri do šest tednov. Postopek se lahko ponovi dvakrat, trikrat na leto. Samo zdravniki lahko ocenijo stanje pacienta in odločajo, ali bi moral meldonium uporabljati skozi daljše časovno obdobje.''
 
Pri Grindeksu so potrdili, da ima zdravilo lahko pozitivne učinke na delovne kapacitete zdravih ljudi, vendar ne verjamejo, da pomaga profesionalnim špotnikom. ''Meldonium bi bilo smiselno priporočati za zaščito celic in preprečevanje odpovedi srca ter poškodb mišic v primerih prevelike obremenitve,'' so zapisali pri podjetju, a poudarili, da zdravilo pri športni aktivnosti upočasni razgradnjo maščobnih kislin za proizvodnjo energije.
 
Ruski minister za šport Vitali Mutko je že napovedal, da pričakuje porast primerov uporabe prepovedane substance, še posebej med domačimi športniki. ''Jasno je, da nas v povezavi s to substanco čaka še več pretresov. Ljudje, ki jo uporabljajo, se zavedajo svoje odgovornosti,'' je dejal.
 
Čeprav je WADA uporabo meldoniuma uradno prepovedala šele januarja letos, je bila odločitev o nameri športnikom znana že lanskega septembra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.