Šport
11 ogledov

Marit spet zlata, Justyna v jok, Petra 13.

Marit Björgen
1/12
Žurnal24 main
Petra Majdič je po bronu na sprintu na 10 km osvojila 13. mesto. Za svoje tretje zlato na tretji tekmi tega SP je Björgenova v zadnjih treh kilometrih nadoknadila osem sekund in premagala Kowalczykovo.

Petra Majdič je svojo drugo tekmo na nordijskem SP v Oslu začela dobro in po 2,2 kilometra za najboljšimi zaostajala 31 sekund (le 16 za kolajno). Ko pa je sredi 10-kilometrske preizkušnje prvih 10 tekačic dvignilo tempo, se je Petrin zaostanek začel večati. Tri kilometre pred ciljem je zaostajala že minuto, na koncu pa za 13. mesto minuto, 16 sekund in štiri desetinke.

"Zadovoljna bi bila, če bi bila med 10. Videla sem, da je nekaj punc v izjemni formi. Presenetile so me predvsem Finke," v cilju za nacionalno televizijo povedala Majdičeva. "Ne morem pospešit v klanec, kot to lahko naredim v sprintu. Mogoče je tako, ker se staram (smeh). Kot vedno sem dala svoj maksimum, a take tekme so zelo naporne." In kaj poreče na razplet pri vrhu? "Nisem pričakovala, da bo Justyna sploh tako blizu. Mislila sem, da bo Björgenova zlahka zmagala. Morda je bila proga bolj pisana na kožo Justyni."

Za zlato se je odvijal sila zanimiv dvoboj med najboljšima tekačicama sezone - Norvežanko Marit Björgen in Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Na prvem vmesnem času je imel slednja 10 sekund prednosti, tudi tri kilometre pred koncem je še vodila (+8,3). Nato pa je v četrtek in soboto že zlata pospešila in zaostanek spreobrnila v 4,1 sekunde prednosti in tretje zlato. Poljska tekačica v cilju ni mogla zadržati solz razočaranja. Aino Kaisa Saarinen je finski uspeh (štiri med osem) kronala z bronasto kolajno.

Preostale tri Slovenke si vrhunske uvrstitve niso obetale in bile tako z 41. Vesna Fabjan, 44. Anja Eržen in 46. mestom Alenka Čebašek povsem zadovoljne. "Tempo sem stopnjevala in ja, sem kar zadovoljna," je dejala Erženova. Čebaškova, ki ni specialistka za klasiko, ni imela visokih pričkovanj: "Proga je bila težka, a dala sem vse od sebe in se lahko zadovoljna." Fabjan pa je povedala naslednje: "Tekma je bila res težka. Proga je bila polna vzponov. Mogoče sem se je malce ustrašila in začela malo z zavoro."

V sredo Petra Majdič z Vesno Fabjan v Oslu više cilje na ekipnem spritnu.

SP v Oslu, 10 km v klasiki (Ž):

1. Marit Björgen (Nor) 27:39,3
2. Justyna Kowalczyk (Pol) +4,1
3. Aino Kaisa Saarinen (Fin) +9,7
4. Therese Johaug (Nor) +23,7
5. Krista Lahteenmaki (Fin) +23,9
6. Pirjo Muranen (Fin) +26,8
7. Marianna Longa (Ita) +28,9
8. Kerttu Niskanen (Fin) +49,7

13. Petra Majdič (Slo) 1:18,4
41. Vesna Fabjan (Slo) +3:06,8
44. Anja Eržen (Slo) +3.18,1
46. Alenka Čebašek (Slo) +3:24,5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.