Šport
22 ogledov

Marit znova premočna, Petra 20.

V sredo je bila Petra prva na sprintu, v Falunu ji ne gre tako dobro. (Foto: EPA Žurnal24 main
Ta konec tedna se na Švedskem končuje tudi sezona v teku na smučeh. Predzadnje dejanje je dobila Marit Björgen. Petra Majdič je v dvojnem zasledovanju osvojila 20. mesto.

Norvežanka Marit Björgen je zmagala na dvojnem zasledovanju (2 x 5 km) na finalu svetovnega pokala smučarskih tekačic v Falunu na Švedskem. Drugo mesto je osvojila Poljakinja Justyna Kowalczyk (+25,1), tretje pa Norvežanka Therese Johaug (+33,9). Najboljša Slovenka, Petra Majdič, je bila 20. (+2:02,7). Vesna Fabjan je bila 42. (3:49,8), Katja Višnar pa je odstopila.

Norvežan Petter Northug je zmagovalec moške preizkušnje v dvojnem zasledovanju (2 x 10 km). Drugo mesto je osvojil Italijan Giorgio Di Centa (+2,6), tretje pa Šved Daniel Rickardsson (+10,2).

Razlog za slabši slovenski nastop je bila napačno izbrana taktika, ekipi se tveganje z mažami ni obneslo. "Tako je to, včasih s tem precej pridobiš, včasih pa se ti maščuje, kot se je danes nam. Dejansko je od začetka še nekako šlo, potem pa so smuči na vzponih začele oddrsavati in vse tri smo začele veliko izgubljati," je najprej dejala Majdičeva. Slovenska ekipa se je odločila, da poskusi drsalno plast v klasični tehniki pripraviti tako, da bi ta navkreber držala brez mazil, torej samo z brušenjem. Struktura snega pa se je ob precejšnjih temperaturnih razlikah zelo spreminjala in med tekmo smuči deklet niso imele zadostnega oprijema.

"To je res težko razložiti. Marsikdo bo rekel, da tekači samo 'jamramo' nad snegom, nad smučmi, ampak tako je. Vsak, ki je že kdaj poskusil, je videl, kako težko je zadeti pravo mažo. Sploh tukaj, ko je sneg tako različen iz minute v minuto. In nismo bili edini s težavami. Z izjemo Bjoergnove so vse ekipe imele težave, tudi Norvežanke. Po progi sem kar slišala eno tekmico, kako je bentila. Ko sem videla, da lahko izpadem iz trideseterice, sem se razjezila, rekla, 'no Petra, da pa še med 30 ne boš ...', in pričela loviti v prosti tehniki. Tam pa je šlo dobro," je povedala Majdičeva in dodala: "Ampak tako je. Jutri je nov dan, upam, da nam uspe namazati pravilno."

Tudi Fabjanova je potožila nad smučmi. Sotekmovalke je pričela loviti šele v prosti tehniki, a čudežev ni bilo pričakovati. "Od začetka sem pogledala po progi navzgor in videla, da gre Petri dobro. Tudi sama sem si mislila – odlično. Potem pa se je začelo. Prvi senčni klanec in že so me pričele tekmovalke prehitevati. Rekla sem si, drži priključek kolikor lahko, boš popravila v skatingu, kar mi je tudi deloma uspelo," je povedala Fabjanova.

Višnarjeva je ostala brez uvrstitve. Po polovici proge, ko je presedlala na smuči za prosto tehniko, je kmalu zatem zavila s proge in odstopila, tako da v nedeljo nima pravice nastopa. "Nisem bila prava, to sem hitro začutila. Potem pa še ta vlažen zrak včeraj in kašelj me še danes izredno muči. Če ne drugega, ti vzame veliko energije," je dejala Višnarjeva, ki jo pestijo težave z astmo. Slednja se bo zdaj osredotočila na tekme prihodnji konec tedna, kjer jo v Švici čakajo še carinske igre. V nedeljo bo nad sezono smučarskega teka za letos padel zastor. Tekačice bodo tekle na 10 kilometrov v prosti tehniki, startale pa bodo glede na današnje zaostanke.

Falun, dvojnem zasledovanju 2 x 5 km (Ž):

1. Marit Bjoergen (Nor) 31:14,4
2. Justyna Kowalczyk (Pol) +25,1
3. Therese Johaug (Nor) +33,9
4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor) +44,5
5. Arianna Follis (Ita) +48,0
6. Anna Haag (Šve) +51,1
...
20. Petra Majdič (Slo) +2:02,7
42. Vesna Fabjan (Slo) +3:49,8

Odstop: Katja Višnar (Slo)

Svetovno pokal, skupno (30 od 31 tekem):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1913 točk
2. Marit Bjoergen (Nor) 1378
3. Arianna Follis (Ita) 1210
4. Therese Johaug (Nor) 1053
5. Marianna Longa (Ita) 1051
6. Petra Majdič (Slo) 1029
...
28. Vesna Fabjan (Slo) 266
29. Katja Višnar (Slo) 266
73. Barbara Jezeršek (Slo) 30
83. Alenka Čebašek (Slo) 20
92. Mirjam Cossettini (Slo) 15

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.