Šport
3 ogledov

Markič: Hiter sem tudi brez hitrih kopalk

Matjaž Markič in Emil Tahirovič sta na 50 prsno osvojila šesto in sedmo mesto. Žurnal24 main
Matjaž Markič je na SP osebni rekord na 50 prsno izboljšal za 29 stotink. K temu so mu pomagale tudi sporne kopalke. "Vem, da sem hiter tudi brez njih," je dejal za Žurnal24.
Matjaž, ste pred SP pričakovali, da lahko plavate tako hitro?
Ne. Na prvenstvo sem šel s ciljem, da izboljšam svoj osebni rekord. Na koncu sem ga popravil trikrat, enkrat od tega je bil celo za kratko evropski rekord. Osebnega sem na koncu popravil za 29 stotink, kar je na 50 metrov res veliko. Moram reči, da sem s svojim prvim finalom na svetovnih prvenstvih in s šestim mestom zelo zadovoljen.

Kako bi ocenili svoj nastop v finalu? Morda je javnost po polfinalu celo pričakovala mesto ali dve boljši rezultat.
Sam sem se finala lotil le z mislijo, da moram izboljšati svoj rezultat, in to mi je tudi uspelo. Z mestom se nisem obremenjeval. Vsi favoriti so zdržali pritisk in tako sem sam lahko zadovoljen s šestim mestom in novim državnim rekordom.

Kaj za slovensko plavanje po vašem mnenju pomeni vaš in Tahirovičev dosežek?
To je lep uspeh. Uspehi se nadaljujejo že iz prejšnjih let in upam, da se bodo tudi naslednja leta.
 

Emil Tahirovič bo kolege pustil na cedilu

"S časom nisem preveč zadovoljen, uvrstitev pa je kar dobra. Najbolj se mi je poklopilo v polfinalu," je svoj finalni nastop na 50 prsno ocenil Emil Tahirovič, ki je velik podpornik spornih hitrih kopalk. "Podpiram hitre kopalke. Kdor protestira proti njim, protestira, ker jih ne more imeti. Mislim, da so plus in bi plavanju lahko veliko prinesle." Emil je v slovenski odpravi v Rimu povzročil nekaj razburjenja, saj ne želi nastopiti v štafeti. "Nasprotujem štafeti. Šele na dan odhoda na SP sem izvedel, da plavam štafeto. Nanjo se niti slučajno nisem pripravil. Če fantje računajo name, jih bom žal razočaral. Ne bom nastopil na štafeti," je še dejal v pogovoru za Žurnal24.

Kaj je bilo treba letos narediti, da ste dosegli tak rezultat?
Imel sem veliko treningov, pred svetovnim prvenstvom je bilo kar nekaj odrekanja. Na koncu je vse poplačano. Najbolj sem vesel, da je uspelo tudi Emilu, mojemu soplavalcu na treningu. Oba sva imela zelo uspešno sezono.

Koliko so k temu rezultatu pripomogle visokotehnološke kopalke?
Nekaj zagotovo so. Pomagajo vsakemu. Ta dosežek je odraz tako kopalk kot treningov. Na koncu je vseeno odločala predvsem sposobnost plavalca.

Podpirate hitre kopalke ali prepoved le-teh?
O tem nisem dosti razmišljal. Vem, da sem hiter tudi brez njih. Meni je vseeno. Če jih bodo res prepovedali, bi bilo mogoče logično, da se zbriše te svetovne in državne rekorde, ker sicer jih več let ne bo mogoče dosegati.

Pred najinim pogovorom ste bili na dopinškem testu. Ravno danes nekateri mediji očitajo Svetovni plavalni zvezi, da zadnje čase zanemarja doping. Se tudi vam zdi, da je manj testov kot pred leti?
Ne vem. Jaz sem imel letos štiri ali pet – enkrat na evropskem prvenstvu, tri med treningi in še danes. Pri meni jih je bilo toliko kot vsako leto. Za ostale pa težko rečem, saj se o tem z drugimi plavalci ne pogovarjamo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.