Šport
101 ogledov

Markovičeva tretjič skupna zmagovalka svetovnega pokala

Mina Markovič Anže Petkovšek
Slovenska plezalka Mina Markovič je ob jubilejni 20. tekmi v Kranju osvojila zmago v težavnosti in tako že tretjič slavila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Med prvih pet sta se na tekmovanju v Kranju uvrstila še 16-letna Janja Gambret (3. mesto) in edini slovenski moški predstavnik v finalu Domen Škofič.

Mina Markovič je poskrbela za sijajno proslavljanje 20. jubileja neprekinjenega prirejanja tekem za svetovni pokal v športnem plezanju v Kranju. Markovičeva je še četrtič pokorila vso konkurenco na umetni steni dvorane Zlato polje, z letošnjo še četrto zmago pa je tudi prepričljivo osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Markovičeva, ki je na Gorenjskem ubranila lani osvojeno zmago, je s še četrto zmago v Kranju izenačila rekord slovite Francozinje Liv Sansoz, ki je v Kranju zmagovala v obdobju od 1997 do 2000.

Za popoln slovenski dan oziroma večer v Kranju se je na stopničke s tretjim mestom zavihtela tudi komaj 16-letna Janja Garnbret, ki je vodila po polfinalu, v finalu pa je plezala za še tretje karierne stopničke v članski konkurenci. S tem pa še ni bilo konec slovenskih stopničk. Edini slovenski finalist pri moških Domen Škofic je sicer ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder, osvojil je peto mesto, a je zato bron osvojil v kombinaciji treh disciplin, težavnosti, balvanih in hitrosti.

V prvi deseterici seštevka svetovnega pokala v težavnosti pa sta še dve Slovenki Garnbretova, z dvema drugima mestoma in enim tretjim mestom, je skupno sedma, Tjaša Kalan pa je osvojila skupno deveto mesto. Urban Primožič je slovenske uvrstitve v skupnem seštevku težavnosti dopolnil s 13. mestom.

Za največje slovenske uspehe pa je znova poskrbela sedemindvajsetletna Markovičeva, ki je letos na petih tekmah od skupno sedmih stala na stopničkah, od tega štirikrat na najvišji, v sklepni boj pa se je podala kot vodilna tekmovalka in ni razočarala. Naslovoma skupne zmagovalke svetovnega pokala športnih plezalk v težavnosti v sezonah 2011 in 2012, je kot najuspešnejša slovenska športna plezalka v zgodovini dodala še tretjo lovoriko in tako na najboljši možni način končala letošnjo mednarodno sezono.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.