Šport
9 ogledov

Markovičeva zmagala v Kranju

Maja_Vidmar_plezanjeFrancija_IFSC2 - main Žurnal24 main
V Kranju se je s finalom sklenila letošnja sezona svetovnega pokala športnih plezalk in plezalcev. Za lepo presenečenje je poskrbela športna plezalka s Ptuja Mina Markovič, ki je osvojila prvo zmago v letošnji sezoni.

V moški konkurenci je v dvorani na Zlatem polju zmagal komaj 16-letni Čeh Adam Ondra, ki je s četrto zmago postal tudi zmagovalec v skupnem seštevku. Pri dekletih je skupna zmagovalka postala 16-letna Avstrijka Johanna Ernst, ki je bila na zadnji tekmi tretja.

Slovenski tekmovalci so ekipno Slovenijo znova vpisali visoko na zemljevid športnega plezanja. Slovenija je v pokalu narodov sezono sklenila na tretjem mestu, pred njo sta le Avstrija na prvem mestu in Francija na drugem. V elitni deseterici najboljših športnih plezalcev so sezono končali štirje Slovenci Maja Vidmar na tretjem, Mina Markovič na petem, Natalija Gros na osmem in Klemen Bečan na devetem mestu.

Za lepo presenečenje je v Kranju poskrbela mlada Ptujčanka Mina Markovič, ki se je drugič letos povzpela na stopničke v svetovnem pokalu. V Kranju se je vpisala v elitni klub slovenskih zmagovalcev na tej tekmi, v katerem so že bili Martina Čufar, Maja Vidmar in Klemen Bečan. Grenko razočaranje na domačih tleh je doživela najuspešnejša slovenska športna plezalka zadnjih let Vidmarjeva, ki je na odločilni tekmi sezone zasedla skromno osmo mesto, s čimer se je morala posloviti tudi od skupne zmage. V skupnem seštevku je zasedla tretje mesto, čeprav je bila pred Kranjem druga in v boju za skupno zmago. Ta je šla v roke avstrijski najstnici Ernstovi, ki je že drugo leto zapored vzela krono najboljše športne plezalke v težavnosti.

Najboljši slovenski športni plezalec Klemen Bečan ni ponovil lanskega uspeha, ko je prav pred domačim občinstvom zmagal in poskrbel za največji dosežek slovenskega moškega športnega plezanja. Bečan je tokrat zasedel peto mesto, stopničke pa so ostale daleč od dosega njegovih rok. Po lanski zmagi v letošnji sezoni ni niti enkrat na tekmah svetovnega pokala stopil na zmagovalni oder, v težavnosti in balvanih je bil štirikrat v finalu. Bečan je sezono končal na devetem mestu v končni razvrstitvi, lani je bil peti, leto pred tem skupno 19., uteha je tretje mesto v kombinaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.