Šport
22 ogledov

Massi: "Tina ni zdržala pritiska"

Tina Maze je kljub sedmemu mestu ohranila lepo prednost pred Görglovo. (Foto: Re
1/16
Reuters
Tina Maze je bila na zadnjem smuku sezone v Lenzerheideju sedma. Zmagala je Američanka Julia Mancuso, njena rojakinja Lindsey Vonn pa je prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju v švicarskem Lenzerheideju je na zadnjem smuku sezone zmago slavila Julia Mancuso. Američanka, ki se je na vrh zavihtela prvič po štirih letih, je največ tvegala na s kemikalijami utrjeni progi, na kateri so tekmovali že moški in je bila polna neravnin. V težkih razmerah in ob difuzni svetlobi je drugouvrščeno domačinko Laro Gut ugnala za kar 81 stotink sekunde, tretja je bila Avstrija Elisabeth Görgl (+1,15).

Tina Maze, ki je bila daleč najhitrejša na obeh treningih smuka, se v težavnih razmerah ni najbolje znašla. Največ je izgubila prav v srednjem delu proge, kjer je na treningih blestela, njen zaostanek 2,03 sekunde pa je bil dovolj za sedmo mesto, s čimer je ohranila lepo prednost pred Görglovo v boju za tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tri tekme pred koncem ima pred Avstrijko še 47 točk prednosti.

Tina Maze ima velike odgovornosti in danes je bila verjetno ta odgovornost zanjo prevelika; govorim o zmagi. To ni tako enostavno, kot se zdi opazovalcem s strani. Gre za velike pritiske, ki jih ima Tina, jih ima Maria Riesch, jih imajo vse tekmovalke. Tina je bila danes verjetno favoritinja za zmago, a pritisk je bil tokrat zanjo premočen, tako da ni smučala tako, kot zna. Resda je s sedmim mestom dosegla dobro uvrstitev, ki pa ni to, kar si je Tina želela.
Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze

Do preobrata pa je prišlo v boju za veliki kristalni globus, kjer zdaj najbolje kaže Američanki Lindsey Vonn. Skupna zmagovalka v smukaškem seštevku je prvič letos ostala brez stopničk v smuku, a je bilo četrto mesto dovolj, da je prehitela Mario Riesch, ki je bila šele 17. in je ostala brez točk. Američanka ima pred bledo Nemko, ki je očitno v veliki krizi, zdaj 27 točk prednosti. "Sama s sabo sem nezadovoljna. Enostavno sem peljala slabo in seveda se jezim, ampak to moram pozabiti in gremo naprej," je dejala 26-letna Nemka, Vonnova pa dodala: "Danes je bilo res težko, vidljivost je bila slaba in proga nevarna. Edina dobra stvar je, da sem v skupnem seštevku prehitela Mario, ki sem jo lovila celo zimo."

Najboljše smučarke hitrih disciplin se bodo spet pomerile v četrtek, ko bo na sporedu finalna preizkušnja v superveleslalomu.

Končni vrstni red:
1. J. Mancuso (ZDA) 1:27,50

2. L. Gut (Švi) +0,81
3. E. Görgl (Avt) +1,15
4. L. Vonn (ZDA) +1,38
5. L.-S. Sejersted (Nor) +1,59
6. A. Feninger (Avt) +1,70
7. T. Maze (Slo) +2,03
...
17. M. Riesch (Nem) +3,19

Skupno (po 32. tekmi od 35):
1. L. Vonn (ZDA) 1705

2. M. Riesch (Nem) 1678
3. T. Maze (Slo) 1039
4. E. Görgl (Avt) 992
5. J. Mancuso (ZDA) 976
...
53. M. Ferk (Slo) 103
106. A. Drev (Slo) 9


Smuk, končni vrstni red:
1. L. Vonn (ZDA) 650

2. M. Riesch (Nem) 457
3. J. Mancuso (ZDA) 367
4. E. Görgl (Avt) 333
5. A. Pärson (Šve) 295
6. A. Fenninger (Avt) 268
7. L. Gut (Švi) 263
8. T. Maze (Slo) 261
...
30. M. Ferk (Slo) 43

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.