Šport
18 ogledov

Massi: "Vse možnosti so odprte"

Andrea Massi razkriva, koliko jima s Tino Maze SZS še dolguje. (Foto: Boštjan Ta Boštjan Tacol
Prvi človek ekipe Team to aMaze Andrea Massi je znan po tem, da brez dlake na jeziku pove, kar misli. Tudi zaradi tega je trener Tine Maze mnogim trn v peti.

Dve četrti mesti v Cortini sta lep rezultat. Kako bi ocenili Tinino trenutno pripravljenost?
Tina je pripravljena tako, kot je bila pred boleznijo. Bolezen je preteklost. Tina bo spet stopnjevala formo, pred olimpijskimi igrami bomo opravili še en miniciklus.

Na OI bo Tina eden od glavnih slovenskih adutov. Že kaj nestrpno pogledujete proti Kanadi?
Ne, na olimpijske igre bomo prišli mirni, tako kot smo lani prišli na svetovno prvenstvo. Seveda, olimpijske igre so vendarle olimpijske igre, ampak mislim, da bomo vse  moteče stvari držali stran od Tine. Tina se mora na olimpijsko tekmo pripraviti kot na vsako drugo. Ne sme se dodatno obremenjevati, vedeti pa mora, da je to najpomembnejša tekma sezone.

Bo Tina na OI nastopila v vseh disciplinah?
Tako je, to imamo v načrtu. Možne so kakšne spremembe, ampak za zdaj imamo v načrtu nastope v vseh disciplinah.

V tej sezoni je zelo napredovala v slalomu, ki je bil do nedavnega njena najslabša disciplina. Čemu pripisujete tak napredek?
To je dveletni proces. Že v prejšnji sezoni smo začeli s treningom slaloma. Ampak takrat je bilo preveč vsega. Tina se je vračala v veleslalomski vrh, prav tako v hitrih disciplinah. Če bi lani na tekmah dodali še slalom, bi bilo vsega preveč. V tej sezoni smo ga malo več trenirali, ampak ne ogromno. Mislim, da ima Tina tu še rezerve.

Kako se boste pripravljali v času do OI?
Gremo korak za korakom, od tekme do tekme. Zdaj prihaja na vrsto St. Moritz, potem bo čas za kratek počitek. Dodali bomo malo kondicijskega treninga, a še ne vem, kje. Če bo vse po načrtu, bomo za dva, tri dni odšli na morje. Da spremenimo okolje. Potem sledi trening, osmega februarja pa potujemo v Vancouver.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Tina ima v karavani svetovnega pokala svojo ekipo. Kakšne razmere imate v primerjavi z drugimi smučarkami, ki v svetovnem pokalu trenirajo same?
To je kot zgodba o Davidu in Goljatu, če veste, kaj mislim. Razmere, ki jih ima Tina, so smešne v primerjavi s tistimi, ki jih imata na primer Lindsey Vonn ali pa Maria Riesch. Kljub temu se da delati, če se vse, kar v športu ni pomembno, izloči, osredotočiš pa se na pomembne reči. To so smučanje, kondicija, zdravje, prehrana in podobno. Tudi tako se da priti do super rezultata. Moraš pa seveda imeti tako tekmovalko, kot je Tina.

Dokaz za te trditve je tudi kolajna z lanskega svetovnega prvenstva v Val d'Isèru.
Imamo majhno in skromno ekipo. Lani smo do kolajne prišli z najnižjim proračunom na svetu, to drži stoodstotno. Ko se pogovarjam z Avstrijci ali pa Nemci, se vsi smejijo, v pozitivnem smislu. Kolajna je bila skorajda nemogoča, a nam je vseeno uspelo.

Ali obstaja možnost, da bo Mazejeva v prihodnje smučala za drugo državo, če se odnosi s smučarsko zvezo ne bodo uredili?
Vse možnosti so odprte. Na zvezi so vedeli, da bomo letos še zdržali, saj gre le za olimpijsko sezono. To je bila njihova špekulacija. Ogromno se je govorilo o tistih 50 tisoč evrih. Mi nismo takšni frajerji, da lahko tak denar pustimo na mizi. Mi smo jih pustili, ker bi v nasprotnem izgubili vse svoje sponzorje, ki nam omogočajo sezono.  V trenutku, ko je kriza v Sloveniji in so plače nizke in tako dalje, se zdi to visoka številka, ampak za vrhunsko raven je drobiž. S tem denarjem bi se lahko samo pridružili programu zveze, ki pa je bil za Tino neprimeren. Moje stališče je, da Tina zastonj za zvezo ne bo več dirkala. Ampak to je moje stališče, Tina razmišlja s svojo glavo.

Razmišljate, da bi še kaj okrepili marketinški del vaše ekipe?
To se da z lahkoto okrepiti. Sponzorje, ki jih ima Tina na oblačilih, bomo priskrbeli mi, ne pa zveza, če tega ni sposobna. Ponavljam, to je moje stališče, moja ideja je ta, da zastonj za smučarsko zvezo ne bo več dirkala.

Zdi se, da ste po načinu razmišljanja z vodilnimi na Smučarski zvezi Slovenije na nasprotnih bregovih.
Filozofija smučarske zveze je povsem drugačna kot moja. Sam sem mnenja, da mora obstajati določena hierarhija. V športu demokracije ni. V smislu, da ima prednost najboljši tekmovalec. To se dogaja povsod. Od fizioterapije do trenerjev in vsega. In to je logično. Tu mislim, da so zelo lepo naredili s Petro Majdič na začetku, ko niso imeli velikih sredstev, ko Petra ni imela serviserja in tako dalje. Naredili so vse, kar se je dalo narediti za rezultat. In posledica tega je, da tudi druge tekmovalke zdaj prihajajo do rezultatov. Tega na SZS v našem primeru niso razumeli. Politika zveze je vse za vse. To lahko deluje, dokler imaš veliko sredstev. Ko jih imaš malo, pa jih je treba dati tja, kjer lahko narediš rezultat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.