Šport
12 ogledov

Matt kot nekoč, Skube 19.

Mario Matt
1/14
Žurnal24 main
Avstrijec Mario Matt je dobil slalomsko tekmo za svetovni pokal v Banskem. Drugi je bil njegov rojak Reinfried Herbst, tretji pa Francoz Jean-Baptiste Grange. Matic Skube kot edini Slovenec v finalu 19.

Osmi slalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v Banskem je dobil Avstrijec Mario Matt, ki je ubranil vodstvo po prvi vožnji. Na zmagovalnem odru mu je družbo delal rojak Reinfried Herbst (+0,04), tretji pa je bil svetovni slalomski prvak Francoz Jean-Baptiste Grange (+0,48). Edini slovenski finalist Matic Skube je zasedel 19. mesto (+2,25).

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala ter vodilni slalomist sezone Hrvat Ivica Kostelić je po napaki odstopil že na prvi progi ter pred prvimi zasledovalci, ki niso nastopili, ohranil vodstvo. Svetovni slalomski prvak Grange, ki je bil po prvi vožnji sedmi, na koncu pa na zmagovalnem odru na najnižji stopnički, se je v slalomskem seštevku v boju za mali kristalni globus pred zadnjima dvema slaloma sezone na 36 točk približal še vedno vodilnemu slalomistu Kosteliću.

Čas Granga sta izboljšala avstrijska smučarja, ki sta bila v vodstvu že na prvi progi. Matt, nekdanji svetovni slalomski svetovni prvak, pa ni klonil pod pritiskom in je vpisal že 13. zmago v svetovnem pokalu, prvo po letu 2009. Po treh ničlah je Skube, 23-letni član škofjeloškega smučarskega kluba Alpetour, na svojem 35. startu v svetovnem pokalu četrtič osvojil točke, tretjič v tej zimi. Po rezultatu kariere, 12. mestu na slalomu v Adelbodnu, je v tej zimi tako vpisal novo uvrstitev med dvajseterico.

Nekdanji svetovni mladinski slalomski prvak si je načeto samozavest povrnil ob pravem trenutku teden pred domačo tekmo. Drugo vožnjo je kot sedmi tekmovalec na startu začel napadalno ter si v zgornjem delu prismučal 28 stotink prednosti pred takrat vodilnim Francozom Thomasom Mermillod-Blondinom. Prednost je v srednjem (-0,11) in položnejšem spodnjem delu nekoliko izgubil, ob prihodu v cilj pa je vseeno za tri stotinke sekunde prevzel vodstvo. Čas Škofjeločana je prvi popravil že Italijan Manfred Mölgg, ki je za pol sekunde prehitel Skubeta, nato pa je slovenski tekmovalec le še drsel po lestvici. Na koncu je za pet mest popravil uvrstitev s prve proge.

Preostala dva slovenska predstavnika s slaloma v Banskem ne moreta biti zadovoljna. Mitja Valenčič in Miha Kürner, ki danes praznuje 24. rojstni dan in je v soboto na superkombinaciji osvojil prve točke v svetovnem pokalu, sta bila prepočasna za trideseterico. Valenčič je z zaostankom 2,64 sekunde tekmo končal na 40. mestu, Kürner pa je bil z zaostankom 3,09 sekunde 47.

"Moram biti zadovoljen z rezultatom, sicer se mi dogajajo še manjše napake, ampak rezultat je zelo lep. Mislim, da je forma kar na visoki ravni, kar sem pokazal že v Garmischu, kjer pa se mi je žal zgodila napaka. V Kranjsko Goro grem optimistično po nove točke in en lep rezultat," je bil novih točk vesel Skube.

"To je Skubetova druga najboljša uvrstitev v karieri, mogoče bi lahko v prvi vožnji bolje izkoristil zelo dobre pogoje, ne glede na to pa je to zanj zelo dobra uvrstitev," je Skubeta pohvalil trener slovenske moške ekipe za tehnične discipline Pavli Čebulj, ki pa ni bil niti najmanj zadovoljen s predstavama Valenčiča in Skubeta. Še zlasti nastop Valenčiča ne vliva velike spodbude pred Kranjsko Goro. "Upam, da ne bo pustil težkega, negativnega pečata. Mislim, da je Mitja dovolj motiviran in da bo zbral vse svoje moči in na Vitrancu nastopil dovolj dobro," dodaja Čebulj. Naslednji slalom bo 6. marca v Kranjski Gori za že 50. pokal Vitranc.

Bansko, slalom (M):

1. Mario Matt (Avt) 1:50,35    
2. Reinfried Herbst (Avt) + 0,04
3. Jean-Baptiste Grange (Fra) + 0,48
4. Felix Neureuther (Nem) + 0,83
5. Michael Janyk (Kan) + 1,00
...
19. Matic Skube (Slo) + 2,25

Nista se uvrstila v finale: Mitja Valenčič, Miha Kürner (oba Slo)

Svetovni pokal, skupno (29/38 tekem):

1. Ivica Kostelić (Hrv) 1294 točk
2. Didier Cuche (Švi) 725
3. Aksel Lund Svindal (Nor) 713
4. Silvan Zurbriggen (Švi) 703
5. Romed Baumann (Avt) 601
...
43. Andrej Šporn (Slo) 145
53. Andrej Jerman (Slo) 113
76. Mitja Valenčič (Slo) 63
95. Matic Skube (Slo) 38
107. Gašper Markič (Slo) 22
125. Aleš Gorza (Slo) 13
126. Miha Kürner (Slo) 12
145. Andrej Križaj (Slo) 5

Slalomski seštevek (8/10):

1. Ivica Kostelić (Hrv) 478 točk
2. Jean-Baptiste Grange (Fra) 442
3. Andre Myhrer (Šve) 333
4. Marcel Hirscher (Avt) 326
5. Mattias Hargin (Šve) 239
...
25. Mitja Valenčič (Slo) 63
36. Matic Skube (Slo) 38

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.