Šport
11 ogledov

Maze v finalu izgubila sedem mest

V Beaver Creeku bo v petek na sporedu moški smuk, v soboto sledi superveleslalom
1/9
Žurnal24 main
Tina Maze je s ponesrečeno drugo vožnjo povsem pokvarila svojo uvrstitev na veleslalomu v Aspnu, Črnjanka je zasedla 14. mesto. Zmage se je veselila Francozinja Tessa Worley.
Prvo vožnjo je Mazejeva odpeljala dobro in imela lepo izhodišče za napad. Nato pa ni razumela moje razlage za prehod v zgornji del druge proge pri izhodu na cesto, kjer so se dogajale napake. Rekel sem ji nekaj, kar ni slišala dobro. Neverjetna napaka z moje strani. V tem delu je pridobila velik zaostanek. Tekma je bila zanjo izgubljena in nato ni več smučala, kot zna. Jasno, da je sedaj slabe volje, bo pa potrebno stisniti zobe in se dokazati na slalomu.
Andrea Massi

Francozinja Tessa Worley je zmagala v veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v ameriškem Aspnu (2:06,81). Druga je bila Nemka Viktoria Rebensburg, ki je zaostala le za stotinko, tretja pa njena rojakinja Kathrin Hölzl z vsega dvema stotinkama zaostanka. Črnjanka Tina Maze je bila 14. (+1,27). Preostali Slovenki se nista uvrstili v finale. Ana Drev je bila na prvi progi 32., Maruša Ferk pa 44.

Rebensburgova, olimpijska veleslalomska zmagovalka, je vodila po prvi vožnji (1:02,11), tekmovalki na naslednjih dveh mestih pa sta zaostajali za manj kot desetinko. Američanko Julio Mancuso so od vodstva ločile le tri stotinke sekunde, Finko Tanjo Poutiainen pa sedem. Mazejeva je bila na tretji tekmi v tej zimi na sedmem mestu dobre pol sekunde za vodilno (+0,56), pred njo pa so bile še Avstrijka Elisabeth Görgl (+0,24), Italijanka Manuela Mölgg (+0,36) in Francozinja Anemone Marmottan (+0,40). Hölzlova, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu veleslalomsko zlato odvzelo Mazejevi, je na 15. mestu kot prva zaostala več kot sekundo (+1,03), Američanka Lindsey Vonn, skupna zmagovalka minule zime, pa je odstopila.

Hölzlova je v drugi vožnji vodila vse do nastopa Francozinje Tesse Worley, takoj za njo pa je startala Mazejeva. Tri stotinke prednosti pred Worleyjevo je kmalu izgubila in imela pri prvem vmesnem času tri četrt sekunde zaostanka, pri drugem več kot sekundo (1,12), na cilju pa 1,27 sekunde. Ker je tedaj padla na deveto mesto je bilo jasno, da bo prvič v tej zimi ostala brez deseterice. Na uvodnem slalomu v Söldnu, kjer je slavila Rebensburgova, je 23. oktobra osvojila šesto mesto in bila deveta 13. novembra na slalomu v Leviju na Finskem.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Prvo vožnjo je Mazejeva odpeljala dobro in imela lepo izhodišče za napad. Nato pa ni razumela moje razlage za prehod v zgornji del druge proge pri izhodu na cesto, kjer so se dogajale napake. Rekel sem ji nekaj, kar ni slišala dobro. Neverjetna napaka z moje strani. V tem delu je pridobila velik zaostanek. Tekma je bila zanjo izgubljena in nato ni več smučala, kot zna. Jasno, da je sedaj slabe volje, bo pa potrebno stisniti zobe in se dokazati na slalomu," je nekaj napetih trenutkov v taboru najboljše slovenske alpske smučarje opisal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

V boju za zmago je Worleyjeva pred Hölzlovo vodila tudi pred nastopom vodilne trojice. Poutiainenova je šest desetink zaostajala pri drugem vmesnem času in komaj ujela deseterico (10.), Mancusova je pol sekunde naskoka izgubila sredi proge in na koncu prišla pred Nemko Mario Riesch, dvakratno olimpijsko zmagovalko, na 8. mesto. V plesu stotink je bila na koncu boljša in srečnejša Worleyjeva saj so prva tri mesta delile le tri stotinki, tudi Avstrijka Elisabeth Görgl na četrtem mestu pa ni bila daleč od slavja, ker jo je od prvega mesta ločilo le šest stotink. Rebensburgova je bila blizu druge zmage v pokalu v karieri, tretje pa se je v enem izmed najbolj izenačenih obračunov v zgodovini veselila 21-letna Worleyjeva. Slednja je bila prvič prva prav v Aspnu pred dvema letoma, najboljša pa je bila še lani v Aareju na Švedskem.

Svetovni pokal, Aspen, veleslalom (Ž):


1. Tessa Worley (Fra) 2:06,81

2. Viktoria Rebensburg (Nem) + 0,01
3. Kathrin Hölzl (Nem) + 0,02
4. Elisabeth Görgl (Avt) + 0,06
5. Federica Brignone (Ita) + 0,43
...
14. Tina Maze (Slo) + 1,27

Nista se uvrstili v finale:
32. Ana Drev (Slo)
44. Maruša Ferk (Slo)

Svetovni pokal, skupni vrstni red:


1. Viktoria Rebensburg (Nem) 180 točk
2. Maria Riesch (Nem) 154
3. Kathrin Hölzl (Nem) 146
4. Tanja Poutiainen (Fin) 136
5. Tessa Worley (Fra) 132
...
8. Tina Maze (Slo) 87
42. Maruša Ferk (Slo) 7


Svetovni pokal, veleslalom:

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 180 točk
2. Kathrin Hölzl (Nem) 140
3. Tessa Worley (Fra) 132
4. Elisabeth Görgl (Avt) 76
 . Tanja Poutiainen (Fin) 76
...
9. Tina Maze (Slo) 58

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.