Šport
19 ogledov

Mazejeva 38 stotink od kolajne

1/16
Žurnal24 main
Končan je ženski smuk na svetovnem prvenstvu, ki ga je dobila Avstrijka Elisabeth Görgl. Tina Maze se je kljub slabi startni številki 29 s petim odrezala odlično, tako kot Maruša Ferk, ki je bila 12.

Smukaško preizkušnjo na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu je po izvrstni vožnji dobila Elisabeth Görgl (1:47,24), ki je po superveleslalomski osvojila še drugo zlatko kolajno na prvenstvu, pred Lindsey Vonn (+0,44) in Mario Riesch (+0,60). Tako je končan niz 15 zaporednih zmag slednjih dveh. Vse od 28. februarja leta 2009, ko je v Banskem v Bolgariji slavila Avstrijka Andrea Fischbacher, sta zmage v smukih v svetovnem pokalu in na olimpijskih igrah nizali le Vonnova in Riescheva; prva je v 15 zaporednih smukih zmagala desetkrat, Nemka pa petkrat.

"Danes zlate medalje nisem pričakovala. Zelo slabo sem spala v noči na tekmo, med ogledom in pred startom sem bila zelo nervozna. Tako me prvo slavje na tem SP psihično sploh ni razbremenilo. Zdaj je povsem drugače in končno je napočil čas za zabavo," je občutja po zmagi na 2920 m dolgi progi Kandahar 2 opisala Görglova, pevka uradne himne prvenstva na slovesnem odprtju SP. "Zelo sem ponosna na svoj dosežek. Še vedno imam težave s koncentracijo, zato je bilo med nastopom še težje, kot bi bilo sicer. Vendar pa sem končno ponovno začutila hitrost, lažje sem vodila smuči in med tekmo tudi uživala. Glede na vse je zame to srebro enako zlatu," je menila Vonnova.

Praktično do tik pred nastopom ni bilo jasno, ali bo Tina Maze nastopila, saj je imela neugodno številko 29. Vseeno se je odločila odpeljati tekmo in si priborila peto mesto (+0,98), potem ko je imela v spodnjem delu četrti vmesni čas, kolajno pa je zgrešila za 38 stotink. "Tvegala sem vse, vrgla sem se v zavoje. Številka sicer ni bila optimalna, ampak to sem poskušala odmisliti. Številka ni bila ovira, da se ne bi dalo. V športu je tako, da je del igre tudi sreča," je za Val 202 dejala Korošica: "Tekmovati mi je bilo 'fajn'. Videla sem, da sem dobro opravila s pomembnimi zavoji." Ob njenem prihodu na cilj so si oddahnili tako nemški navijači kot Maria Riesch, saj ni prav veliko manjkalo, da bi ta ostala brez kolajne. "Dober občutek je, ko ogrožaš najboljše. Sicer pa Marii kolajno zelo privoščim, ker je bila zelo bolna. Videla sem, da je bila čisto na tleh," je še povedala Tina, katere peto mesto je najboljši slovenski smukaški dosežek vseh časov.

Izvrstno je nastopila tudi Maruša Ferk s številko dve – Blejka je prismučala do 12. mesta (+1,80). "Imela sem kar srečo s startno številko. Z vožnjo sem zelo zadovoljna. Za dve sekundi sem popravila čas s kombinacijskega smuka. Pred mano so le najboljše smukačice. Seveda bi si želela ostati med 10-erico, a bo tudi uvrstitev med 15 v redu. V smuku potrebujem točke za startno listo za prvo jakostno skupino v svetovnem pokalu. Dobi jih le prva 15-erica," je povedala Maruša za nacionalno televizijo.

Svetovno prvenstvo, smuk (Ž):

1. Elisabeth Görgl (Avt) 1:47,24
2. Lindsey Vonn (ZDA) +0,44
3. Maria Riesch (Nem) +0,60
4. Lara Gut (Švi) +0,94
5. Tina Maze (Slo)  +0,98
 ...
12. Maruša Ferk (Slo)  +1,80

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.