Šport
12 ogledov

Mazejeva se ne predaja: "Jutri je nov dan"

tina maze trening garmisch
1/7
Reuters
Tina Maze je znova izgubila bitko proti Lindsey Vonn. Medtem ko je Američanka dobila smuk v Garmsichu (že njena 50. zmaga v svetovnem pokalu), se najboljša slovenska smučarka v sibirskih razmerah in težavah z očali na progi Kandahar ni znašla najbolje in končala v ozadju (26.). Najboljša Slovenka Maruša Ferk končala na 15. mestu.

Američanka Lindsey Vonn je slavila na smuku alpskih smučark v nemškem Garmisch-Patrenkirchnu (1:44,86) in slavila 50. zmago v svetovnem pokalu. Druga je bila Švicarka Nadja Kamer (+ 0,41), tretja pa Tina Weirather iz Liechtensteina (0,79). Maruša Ferk je bila 15. (+ 2,15), Tina Maze 26. (+ 3,07), Ilka Štuhec, tretja Slovenka pa 35. (+ 3,65).

Sedemindvajsetletna Vonnova je v skupnem seštevku sezone 17 tekem pred koncem krepko pred vsemi; ima že 1350 točk, Mazejeva na drugem mestu jih je zbrala 868, zelo pa se je Črnjanki približala Maria Höfl Riesch na tretjem mestu (746). "Odličen občutek, petdeset je lepa številka. Nisem si mislila, da jo bom kdaj dosegla. V zgornjem delu sem naredila napako, skoraj padla, vendar sem se rešila, ostali del pa je bil odličen," je povedala Vonnova. Na 2.930 m dolgi progi Kandahar 2 je do devete zmage v tej zimi prišla z odličnim spodnjim delom, na katerem je za več kot pol sekunde ugnala povratnico po poškodbi Kamerjevo.

Nemka Maria Höfl Riesch, branilka velikega kristalnega globusa, je bila na domači progi četrta in zadnja, ki je za Vonnovo zaostala manj kot sekundo (0,99). Američanka je po novem prepričljivem slavju na večni lestvici vseh časov po številu zmag tretja, za legendarnima nekdanjima smučarkama Avstrijko Annemarie Moser Pröll (62) in Švicarko Vreni Schneider (55) ter pred Avstrijko Renate Götschl (46). Obenem je sedaj druga smukačica v zgodovini. Več zmag ima le Moser Pröllova (36); Vonnova pa je po 25 zmagi za eno prvo mesto prehitela Götschlovo (24).

Pri 22 stopinjah pod lediščem na cilju, tri več pa so namerili na startu, je bila proga trda, nekoliko celo podobna lanski ledeni podlagi na svetovnem prvenstvu, ko je Mazejeva osvojila zlato v veleslalomu ter še srebrno medaljo in dve peti mesti, slednjo uvrstitev tudi v smuku. Na prizorišču največjega uspeha doslej v karieri je Črnjanka že v zgornjem, položnejšem delu, izgubila sekundo in pol v primerjavi z Vonnovo. Čeprav je bila ves čas v smukaški preži, pa ji smuči niso dovolile, da bi se bolj približala vodilni v svetovnem pokalu. Za povrh je nekaj napak napravila v spodnjem, tehnično zahtevnejšem delu delu, ter se ji ni uspelo uvrstiti niti med najboljšo dvajseterico. Pred tem je bila osemkrat zapored med prvo peterico.

Mazejeva je imela veliko težav z opremo, s katero se je želela zaščititi pred sibirskimi temperaturami. "Težave sem imela z očali, pihalo mi je prek celotne proge pod očala, ker sem imela na obrazu masko za zaščito pred mrazom. Tako nisem videla celotne oproge in sem trpela, da sem prišla cela do cilja. Tako mi analize po petkovem treningu niso kaj dosti pomagale. To je neprijeten občutek. Veliko sem se pred tekmo ukvarjala s tem, kaj obleči in kako se zaščititi pred mrazom. Naredila pa sem napako. V nedeljo bom gotovo nastopila namesto z masko z obliži. Jutri je nov dan," je povedala Tina Maze.

Ferkova je na tekmovališču, na katerem je bila na SP lani v smuku 12., tokrat nastopila kot zadnja izmed trojice Slovenk (27), takoj za Štuhčevo (26). Slednja je napravila preveč napak, dvakrat je bila v spodnjem delu daleč od idealne smeri, da bi lahko posegla med trideseterico. Zato pa je bila Ferkova tokrat najuspešnejša Slovenka. V zgornjem delu je imela podoben čas, kot Štuhčeva, v spodnjem delu pa je napravila precej manj napak in je dosegla tretjo uvrstitev v karieri v smuku in izenačila sedmo skupno.

"Zadovoljna sem z uvrstitvijo. Pred tekmo nisem vedela, kaj pričakovati, ker sem bila na prvem treningu 23. in imela veliko rezerv. V petek smo testirali druge smuči, ki pa niso bile primerne in sem bila zato tudi zelo počasna. Danes sem skušala kar najbolje napadati od starta do cilja. Prvi skok je delal težave tekmovalkam, številne so celo padle in se nekako rešile, po drugem je potrebno v nadaljevanje prenesti čim več hitrosti, potem pa pride tehnično zahtevnejši del z zavoji. Zadovoljna sem, kako so bile pripravljene smuči. Uspelo pa mi je tudi, da sem držala smuči čim več časa na drsni podlagi in nisem pritiskala na robnikih. Zato mi je tudi uspelo izboljšati čas za pet sekund," je povedala Ferkova.

"Zelo sem zadovoljen z uvrstitvijo Maruše. Uvrstitev med najboljših petnajst je vedno odličen rezultat. Ravno tako sem zadovoljen z nastopom Ilke, vendar žal ni osvojila točk. Vožnja je bila veliko boljša, kot jih je uprizorila na treningu. Kot že poudarjam celotno sezono, vsaka točka je letos uspeh zanjo, saj je bila to proga, s katero se šele spoznava. Spodnji del je zahtevan in zahteva veliko odločenosti. Razmere so bile pravične za vse tekmovalke. V času tekme je bilo zelo mrzlo, kar je vedno določen problem. Sama podlaga je bila zelo dobra. Vidljivost je bila dovolj enaka za vse tekmovalke," je po tekmi dejal trener Andrej Možina.

V nedeljo bo v Garmisch-Partenkirchnu na programu še superveleslalom.

Garmisch-Partenkirchen, smuk (Ž):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:44,86
2. Nadja Kamer (Švi) + 0,41
3. Tina Weirather (Avt) + 0,79
4. Maria Höfl-Riesch (Nem) + 0,99
5. Daniela Merighetti (Ita) + 1,05
...
15. Maruša Ferk (Slo) + 2,15
26. Tina Maze (Slo) + 3,07
35. Ilka Štuhec (Slo) + 3,65

Skupni seštevek v svetovnem pokalu (22/39):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1350 točk
2. Tina Maze (Slo) 868
3. Maria Höfl-Riesch (Nem) 746
4. Elisabeth Görgl (Avt) 638
5. Anna Fenninger (Avt) 587
...
35. Maruša Ferk (Slo) 139
65. Ilka Štuhec (Slo) 56
93. Ana Drev (Slo) 11

Posebni seštevek v smuku (6):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 530
2. Tina Weirather (Lie) 300
3. Elisabeth Görgl (Avt) 275
4. Maria Höfl-Riesch (Nem) 259
5. Daniela Merighetti (Ita) 207
...
12. Tina Maze (Slo) 128
21. Maruša Ferk (Slo) 70
26. Ilka Štuhec (Slo) 56

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.