Šport
22 ogledov

Mazejeva tretja najuspešnejša na SP

Mazejeva se lahko pohvali z dvema kolajnama z letošnjega SP. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Slovenija se je na 41. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v nemškem Garmisch-Partenkirchnu uvrstila na peto mestu po zaslugi zlatega in srebrnega odličja Tine Maze.

Prva je bila reprezentanca Avstrije pred Francijo, Italijo in ZDA. Tina Maze si je med najboljšimi udeleženci prvenstva delila tretje mesto.

Mazejeva je osvojila še dve peti mesti in 11. na superveleslalomu, kjer je še sedaj težko verjeti času, ki so ji ga uradno namerili, saj so ga kar med tekmo spremenili. Pred Črnjanko sta bili po številu odličij le Avstrijka Elisabeth Görgl z dvema zlatima kolajnama ter Italijan Christof Innerhofer s kompletom odličij. Po eno zlato in srebro sta osvojili še Francoz Cyprien Richard ter Avstrijki Anna Fenninger in Marlies Schild; Mazejeva je bila tudi edina, ki je Avstrijkam izmaknila zlato odličje.

V slovenskem taboru je med smučarkami tekmovala le še Maruša Ferk in tako kot Mazejeva nastopila v vseh disciplinah, najboljša pa je bila na superkombinaciji, kjer se je z devetim mestom prebila med deseterico, izkazala pa se je tudi z 12. mestom na smuku. Med številčnejšo moško slovensko zasedbo na SP se je med deseterico prebil le Andrej Šporn, ki je bil na šestem mestu najbližje odličju.

Ferkova je bila senci zlate Tine Maze, čeprav je svoje najboljše uvrstitve v zimi zmogla prav na SP. "Pred prvenstvom sem si želela vsaj enkrat med prvih 10., vendar so bili zelo majhni odstotki možnosti, da bi se to na SP tudi zgodilo, saj mi pred tem v svetovnem pokalu ni šlo po načrtih. Začetek ni bil obetaven, vendar so se potem, ko sem se spoprijateljila s progo Kandahar, izidi izboljševali in sem dosegla cilje. Bila sem tudi med trideseterico v veleslalomu. Škoda le za odstop na slalomu, posebej zato, ker sem superkombinacijski slalom zelo dobro izpeljala. Glede na vse v tej sezoni je SP svetla točka zame in sem 'zaživela'. Po devetem mestu sem vse bolje smučala in pridobila na samozavesti. To se je poznalo pri mojem odnosu do smučanja, saj izjemno uživam in sem zato dosegla tudi najboljše izide v sezoni. To je velika motivacija in spodbuda za naprej," je ocenila Ferkova.

Slovenski nastopi v moškem delu so bili v ospredju v prvem tednu, ko so bile na programu hitre discipline, nato pa do nedeljskega slaloma praktično ni bilo možnosti za vidnejše uvrstitve. Za povrh pa Slovenija ni imela reprezentance na ekipni tekmi, na kateri je denimo Hrvaška brez vodilnega v pokalu Ivice Kostelića ter s pretežno mlado vrsto še pred boji za odličja skoraj izločila favorizirane Avstrijce v popolni zasedbi. Tudi superkombinacijski nastop za moške je potekal brez slovenske udeležbe.

Junak v slovenskem moškem taboru je bil Šporn, ki je na ugnal kar nekaj vrhunskih smukačev in za zgodovinskim slovenskim smukaškim odličjem ter tretjim mestom zaostal za sekundo in osem stotink. "Nisem delal večjih napak, pač pa manjše prek celotne proge. Brez teh napak bi lahko tudi zmagal, počutim se dovolj samozavestnega in prepričanega vase. Bil sem še bolj na meji kot običajno. Tri ali štiri zavoje sem bil zelo blizu odstopa in sem na srečo padel šele v cilju," je svoj nastop opisal Šporn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.