Šport
5 ogledov

Mazejeva za desetinko zgrešila kolajno

tina maze olimpijske igre soči superveleslalom
1/19
EPA
Tina Maze je superveleslalom, na katerem je odstopilo 13 od prvih 30 tekmovalk, končala na petem mestu (+0,76). Zmagala je Avstrijka Anna Fenninger pred Nemko Mario Höfl-Riesch (+0,55) in rojakinjo Nicole Hosp (+0,66). Ilka Štuhec je bila 13. (+2,17), Maruša Ferk pa 16. (+2,67).

Avstrijka Anna Fenninger je nova olimpijska prvakinja v superveleslalomu. Na prizorišču Roza Hutor je svojo prvo olimpijsko kolajno osvojila s 55 stotinkami sekunde naskoka pred Nemko Mario Höfl-Riesch. Za avstrijski dan je bila Nicole Hosp tretja. Peto Tino Maze je od stopničk, tako kot na superkombinaciji, ločila le desetinka sekunde.

"Seveda sem se danes borila za najvišja mesta, zlato kolajno pa sem izgubila malo na startu in malo na ciljni strmini," je razočarana Mazejeva dejala v izjavi za Radio Slovenija. "Takšnih razmer smo vajeni in smo vedeli, kako bo, in te razmere niso bile prav nič novega, je pa treba seveda odpeljati od starta do cilja. Po tej tekmi se bom malce spočila ter si skušala nabrati čim več moči za naslednji olimpijski nastop v veleslalomu, tudi danes bo tukaj zelo vroč dan. Do veleslaloma sta še dva dneva, verjamem, da bomo izkoristili ta čas, da se dobro pripravimo in nato seveda na tekmi na polno," je še dejala Mazejeva, ki si je po pogovoru vzela čas zase, se umaknila ter pokrila oči z rokama.

Massi: Tina je startala na zlato kolajno

Vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi ni iskal izgovorov: "Tina je startala na zlato kolajno, saj smo na olimpijskih igrah, kjer se vedno starta na kolajne, nihče ne starta na tretje mesto, se starta na zlato. Na začetku je imela mogoče malce preveč spoštovanja do proge, tudi v spodnjem delu ni bilo idealno, je bilo veliko odstopov, napak, proga se spreminja iz trde v mehko podlago, normalno, da so napake."

Življenjski sopotnik najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov je prepričan, da številni odstopi niso vplivali na Tino: "S Tino smo se stalno pogovarjali, da gre za stvar znanja in neznanja, ni bilo nobenih trikov, smo na olimpijskih igrah in je treba znati smučati in Tina zna smučati. Obratno od splošnega prepričanja je Tina zame veleslalomistka, v tej disciplini ima tudi največ vrhunskih rezultatov. Bomo šli še malo vaditi veleslalom in če bo dobila prave občutke, vem, da bo."

Super-G v znamenju številnih odstopov

Prva se je na progo podala španka Carolina Ruiz Castillo, ki je odstopila že po nekaj sekundah, nato pa je zahtevno stezo kot prva prevozila Američanka Leanne Smith. Ta je v vodstvu ostala vse do nastopa Švicarke Fabienne Suter, saj je pred tem odstopilo še šest zaporednih tekmovalk.

S startno številko 10 je progo kot tretji uspelo premagati Italijanki Nadii Fanchini, sledil pa je nastop olimpijske prvakinje v smuku Švicarke Dominique Gisin, ki je prav tako končala v snegu.

Tekmovalke so se očitno seznanile s stanjem na progi, saj so po nastopu Gisinove do cilja pripeljale štiri zaporedne smučarke. Hitra je bila Američanka Julia Mancuso, ki je za vodilno Suterjevo zaostala 15 stotink, še štiri stotinke več pa je znašal zaostanek Nemke Viktorie Rebensburg.

Suterjevo je prva ugnala Avstrijka Nicole Hosp, ki je postavila nov najhitrejši čas na tekmi, njen dosežek pa je za 66 stotink izboljšala rojakinja Anna Fenninger. Sledil je nastop Tine Maze, ki je pri prvem vmesnem času zaostajala dobre tri desetinke, pri drugem štiri, pri tretjem pa je zaostanek nekoliko znižala in se v zadnji del podala z najvišjo hitrostjo. Toda Mazejevi je največ težav povzročal tisti del proge, kjer so odstopile številne tekmovalke, tako da je Črnjanka v cilju zaostala 76 stotink. Sanje o kolajni so se razblinile že z nastopom Švicarke Lare Gut, ki je bila tri stotinke hitrejša od Mazejeve.

Pred drugim slovenskim nastopom se je na progo podala Nemka Maria Höfl-Riesch, ki se je zavihtela na drugo mesto in Gutovo izrinila z mesta za kolajne. Ilka Štuhec je bila že pri prvem vmesnem času počasnejša za več kot sedem desetink, v cilju pa je z zaostankom dobrih dveh sekund osvojila 13. mesto. Nastopila je tudi Maruša Ferk, ki se je zavihtela na 16. mesto (+2,67). Od prvih 30 tekmovalk jih je v cilj pripeljalo le 17.

Olimpijske igre, Soči, superveleslalom (Ž):

1. Anna Fenninger (Avt) 1:25,52
2. Maria Höfl-Riesch (Nem) + 0,55
3. Nicole Hosp (Avt) 0,66
4. Lara Gut (Švi) 0,73
5. Tina Maze (Slo) 0,76
6. Fränzi Aufdenblatten (Švi) 1,27
7. Fabienne Suter (Švi) 1,37
8. Julia Mancuso (ZDA) 1,52
9. Viktoria Rebensburg (Nem) 1,56
10. Nadia Fanchini (Ita) 1,68
...
13. Ilka Štuhec (Slo)+ 2,17
16. Maruša Ferk (Slo) 2,67

Komentarjev 1
  • miro 17:44 15.februar 2014.

    DOKAZALA JE DA JE V SAMI ŠPICI včasih se tudi ne izide kakor človek želi a vse eno VSAKA ČAST VSEM ŠPORTNIKOM