Šport
19 ogledov

Med 150 sumljivimi tudi dva iz Slovenije

MOK in ostale antidopinške komisije imajo vedno več dela. Žurnal24 main
Britanski časnik Telegraph je po pregledu kopij dokumentov, ki so jih za svoj dokumentarec uporabili pri nemški televiziji ARD, ta je med drugim Mednarodno atletsko zvezo obtožila, da ni reagirala na približno 150 primerov, v katerih so bili izidi krvnih vrednosti nenormalni, razkril število sumljivih primerov. Dva sta tudi iz Slovenije.

Kot pravijo pri omenjenem časniku, je analiza dokumentov, ki je na atletiko vrgla temno senco, pokazala, da je kar precej zelo znanih imen v svetu atletike oddalo sumljive vzorce, na katere niso reagirali.

Na seznamu je 225 športnikov iz 39 držav. Med njimi kar 58 iz Rusije in 25 iz Kenije, pa trije olimpijski prvaki iz Londona 2012, pa dobitniki zlatih kolajn z drugih olimpijskih iger in velikih tekmovanj, trenutni in nekdanji svetovni rekorderji, zmagovalci svetovnih maratonov, tekmovalci v tekaških disciplinah (od 400 metrov dalje) na stezi, cesti in v krosu, prav tako pa tudi tekmovalci v več disciplinah in nekaj atletov, ki so bili kaznovani zaradi dopinga.

Etična komisija Mednarodne atletske zveze že preiskuje trditve v dokumentarcu ARD, ki opozarja na nepravilnosti znotraj zveze. Ta tudi ni zanikala avtentičnosti seznama.

Število sumljivih primerov po državah:

Rusija 58
Kenija 25
Španija, Grčija 12
Romunija, Ukrajina 11
Maroko, Etiopija 10
Kitajska, Portugalska 7
Francija, Belorusija 5
ZDA, Italija, Brazilija, Katar 4
Jamajka, Velika Britanija 3
Nizozemska, Nemčija, Slovenija, Turčija, Mehika, Bahrajn, Japonska 2
Belgija, Slovaška, Madžarska, Švica, Bolgarija, Gvatemala, Kostarika, Dominikanska republika, Argentina, Tunizija, Južnoafriška republika, Savdska Arabija, Avstralija 1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.