Šport
23 ogledov

Med fanti Rusi, Slovenke šeste

Včeraj sta Vesna in Katja dosegli dvojno zmago. Kaj pa na štafeti? (Foto: EPA) Žurnal24 main
Italijanska ženska štafeta je zmagovalka smučarskega teka za svetovni pokal v Ribinsku. Slovenska štafeta v postavi Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Vesna Fabjan in Mirjam Cossettini je osvojila šesto mesto.

Po novembrskem nastopu ženske štafete v Gällivareju na Švedskem so slovenska dekleta spet zastopala barve Slovenije na štafetni tekmi za svetovni pokal. Na 4 x 5 km so tekle Katja Višnar in Barbara Jezeršek v klasični tehniki ter Vesna Fabjan in Mirjam Cossettini v prosti tehniki. Začela je Višnarjeva, ki je večino svojega nastopa tekla na tretjem mestu, predala pa je na četrtem, ob boku druge ruske ekipe ter Italijank in Francozinj. Zaostanek Slovenk je bil po prvi predaji 28 sekund.

Kot druga je na progo krenila Barbara Jezeršek, ki je prav tako tekla v klasični tehniki. Ob konkurenci italijanske in francoske ekipe ter štirih domačih ekip je Jezerškova že do prvega merjenja vmesnega časa izgubila več kot pol minute v primerjavi z vodilno prvo ekipo Rusije, Slovenke pa so padle na zadnje, sedmo mesto. Jezerškova je izgubljala sekunde tudi v nadaljevanju in na polovici predala kot sedma, zaostanek pa je bil večji od dveh minut. Vodile so še vedno Rusinje (prva ekipa) pred Italijankami, tretja pa je bila Rusija 3.

Tretjo predajo je imela sobotna zmagovalka sprinta Vesna Fabjan. Z zadnjega mesta je napadala v prostem slogu, njen zaostanek pa se je v primerjavi z vodilnimi Rusinjami še malce povečeval, a občutno zmanjševal za najbližjimi konkurentkami. Fabjanova je sicer predala na sedmem mestu, zaostanke za vodilno štafeto pa je bil dve minuti in 16 sekund.

Kot zadnja je na progo krenila Mirjam Cossettini, junakinja petkovega dne v mrzlem Ribinsku. Cossettinijeva je krenila odločno v lov za tekmicami. Na zadnjih petih kilometrih je Cossettinijeva eno mesto nadoknadila. Na vrhu sta izjemen boj za zmago prikazali Rusinja Olga Mihajlova in Arianna Follis, ki je Italiji prav v zadnji predaji priborila zmago. Tretje so bile tekačice druge ruske ekipe.

"Zelo dobro so tekle tri tekmovalke. Na prvi predaji je bila to Katja, ki je predala v skupini od drugega do petega mesta, Barbari pa je za njo šlo precej slabše. Izbrala je napačne smuči, tako da je imela težave s samim oprijemom smučk na vzponih, tudi sama pa ni odtekla na ravni, ki smo jo pričakovali. Ob njeni predaji smo že kar precej zaostajali. Vesna in Mirjam sta nato zelo dobro odtekli v prosti tehniki, tako da mislim, da smo skupno gledano solidno opravili svoje delo, a ne ravno povsem po naših željah. Generalno moramo biti zadovoljni, seveda pa je jasno, da če bi nastopali s Petro Majdič, bi imeli višje cilje, tudi rezultat pa bi bil boljši. Današnji rezultat je bil nekje v okviru zmožnosti, če pa bi Barbara odtekla tako kot zna, bi bili gotovo lahko zelo zadovoljni," je dejal Marko Gracer, vodja slovenskih tekaških ekip.

V moški konkurenci so zmago slavili Rusi Jevgenij Belov, Maksim Vjalegžanin, Petr Sedov in Aleksander Legkov pred Italijani (Valerio Checchi, Giorgio di Centa, Roland Clara, Pietro Piller Cottrer) in Nemci (Andy Kühne, Franz Göring, Tom Reichelt, Tobias Angerer).

Svetovni pokal v teku na smučeh se bo nadaljeval čez 14 dni v norveškem Drammnu s tekom na razdalji v klasični tehniki ter sprintom v prosti tehniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.