Šport
19 ogledov

Med protesti nastradale tudi igralnice

Kaj bo z denarjem spletnih pokerašov v ZDA? (Foto: EPA) Žurnal24 main
Potem ko se razmere v deželi piramid počasi umirjajo, je vse bolj jasno, da predsednik te države ni bil edina žrtev zadnjih demonstracij, saj naj bi bile v njih močno poškodovane tudi številne igralnice.

Po prvih napovedih naj bi bili za napade na igralnice krivi islamski verniki, za katere so igre na srečo greh, a če gre verjeti predstavnikom oblasti, so bili tudi ti napadi zgolj del večjega načrta privržencev starega režima, ki želijo na ta način še dodatno razdeliti egiptovsko ljudstvo. Kar nekaj dni in tednov iz držav bližnjega vzhoda vsakodnevno spremljamo prizore protestov, demonstracij, raznih napadov ter njihovih uničenih in gorečih kulis. In medtem ko so se ljudske revolucije iz Tunizije in Egipta že preselile na nova področja, se zdi, da se kljub predaji oblasti stvari še vedno precej počasi umirjajo.

To potrjujejo tudi novi in novi napadi, ki so jim priča v Egiptu, ki ga je kot prvi tuji državnik pred dnevi že obiskal britanski premier David Cameron, v katerih iz dneva v dan nastaja večja gmotna škoda. Glede na to, da so bili v napade sprva vpleteni zgolj posvetni objekti (hoteli, igralnice), so se mnogi že zbali, da se v državi začenja obdobje verske nestrpnosti, v katerem bi se oblasti poskušali polastiti islamski verniki, a, kot kaže, naj bi bil vsaj za enkrat ta strah zaman.

Čeprav so bile v enem tednu napadene vse večje igralnice v Kairu – Europa, Arizona, Andalous, Gandool ter Ramses, pa naj bi bil vzrok za napade predvsem protest mladih proti trenutni oblasti. A če je bila večina napadov dokaj omejenih, napadalci so namreč zgolj ukradli nekaj inventarja, so se stvari zaostrile pri napadu na igralnico Ramses, kjer je eksplozija bombe zahtevala celo dve življenji. Kljub številnim govoricam o tem, da se za napadom morda skriva celo zloglasna Muslimanska bratovščina, pa njeni predstavniki niso prevzeli odgovornosti za napade. Še več, celo obsodili so jih in svoj prst hitro usmerili v policijo. Ta naj bi namreč na ta način poskušala zanetiti nove nemire med posameznimi skupinami prebivalstva in tako še upočasniti celoten proces tranzicije.

Po vseh protestih in vsaj navidezni revoluciji se tako vse bolj zdi, da se razmere v Egiptu vseeno iz dneva v dan ponovno zaostrujejo. Navkljub vsem lepim besedam in obiskom tujih državnikov, je namreč jasno, da v Egiptu razmere še vedno tlijo. Zgolj vprašanje časa je, kdaj bo prišel nov veter, ki v tem primeru morda ne bo prinesel sprememb in upanja, temveč bo zgolj podpihal to žerjavico, iz katere bo vzplamtel nov konflikt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.