Šport
1495 ogledov

Medvedjev: "Novak, kaj še vedno delaš tukaj?"

Medvedjev Profimedia
Ruski tenisač Danil Medvedjev v finalu OP ZDA ni uspel ponoviti presenečenja iz leta 2021.

Novak Đoković je v finalu OP ZDA brez izgubljenega niza premagal Danila Medvedjeva in se dokopal do tretjega naslova na grand slamih v letošnji sezoni, četrtega v velikem jabolku (2011, 2015, 2018, 2023) in 24. v karieri.

S tem se Medvedjevu oddolžil za poraz pred dvema letoma, ko mu je Rus prav v finalu OP ZDA v treh nizih odrekel edinstveno priložnost, da bi postal prvi zmagovalec vseh štirih grand slamov v sezoni po Rodu Laverju leta 1969.

Medvedjev v tokratnem finalu ni uspel ponoviti predstave iz leta 2021 in čeprav je naredil vse, da bi dvoboj razvlekel v čim daljše izmenjave, je Đoković znal kaznovati nasprotnikove primanjkljaje in se na koncu zasluženo veselil prepričljive zmage. 

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa

Pri tem veljati omeniti še Đokovićev pristop k samemu obračunu, saj je za razliko od dvoboja izpred dveh let, ko je na igrišču klonil pod težo psihološkega pritiska, tokrat povsem odmislil zgodovinski pomen obračuna in se osredotočil na igro, kar se je izkazalo za zmagovalno strategijo.

Nole je na igrišču pokazal zrelost in preudarnost, zelo uspešno pa je prilagajal tudi svojo strategijo in izkoriščal raznolikost v igri, kakršne Medvedjev, ki je skozi celoten dvoboj trmasto vztrajal daleč za osnovno črto in poskušal Srba zlomiti z obrambno igro, ne premore. 

Novak Đoković Četrtič v NY Šport Đoković: "Živim deške sanje"

Đoković je tako prišel še do tretjega grand slama v letu 2023, s tem pa je postal tudi prvi tenisač, ki je po tri grand slame osvojil v štirih različnih sezonah (2011, 2015, 2021, 2023).

Srbski zvezdnik, ki se je z današnjim dnem spet zavihel na vrh lestvice ATP, še nima namena odnehati, kar je slaba novica za vse mlade pretendente, ki želijo 36-letnega veterana izriniti s prestola.

Medvedjev | Avtor: Profimedia Profimedia
"Najprej bi želel Novaka vprašati 'kaj še vedno delaš tukaj?'" je v prvem odvizu po porazu v smehu dejal Medvedjev. "Šalo na stran. To je bil najin tretji finale na grand slamih in morda ne zadnji. Upam. Verjetno jih boš igral še veliko. Ne vem, kdaj misliš malo upočasniti. Čestitke tvoji ekipi. Imam 20 lovorik in občutek imam, da to ni slaba kariera, ti pa imaš 24 grand slamov. Vau! Čestitke tebi in tvoji ekipi, izjemni ste," je dodal ruski tenisač in se nato opravičil svoji ženi, ker jima ni uspel pričarati tako lepe obletnice poroke kot pred dvema letoma.

"Leta 2021 sem zmagal tukaj in to se mi je zdelo lepo darilo za mojo ženo. Danes je bilo bolj us*ano. Običajno datumi pridejo na različne dneve, ampak letos je najina obletnica spet padla na nedeljo. Rekel sem si 'dajmo, naredi to še enkrat'. Toda ni se izšlo," je ob bučnem aplavzu občinstva še povedal 27-letnik.

Medvedjev je v petem finalu na grand slamih še četrtič ostal praznih rok in ostaja pri eni lovoriki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • alojz73 13:34 12.september 2023.

    Đokoviç,Medvedev,Alkaraz,so spoštovanja vredni,ker cenijo tudi nasprotnike,ne pa Federer,in Co.