Šport
14 ogledov

Meglič blestel, Zakrajšek v drugo štrikal

Jure Meglič se je izmed slovenskih predstavnikov najbolj izkazal. Žurnal24 main
Na prvi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah so se v polfinale uvrstili vsi slovenski reprezentanti, razen primorskega dvojca Taljat/Božič. Blestel je Jure Meglič.
 
 

V nedeljskih polfinalih bi želel ponoviti vožnjo, kot je bila druga.

Jure Meglič

 
Zmagovalec lanskoletne tekme svetovnega pokala v Tacnu Jure Meglič je s progo na reki Vltavi opravil brez večjih napak in se s tremi sekundami zaostanka uvrstil na četrto mesto. Meglič je s svojim nastopom za seboj pustil številna zveneča imena in mnoge potnike v Peking. "Zaenkrat so bile le kvalifikacije, podobno je kot na evropskem prvenstvu v Krakovu. V nedeljskih polfinalih bi želel ponoviti vožnjo, kot je bila druga," je vtise strnil Meglič, ki je na letošnjem EP v kvaliikacijah svojo nalogo opravil odlično, v polfinalu pa so ga od najboljše deseterice ločile kazenske sekunde.

Povsem drugače je bilo s Hrastničanom Petrom Kauzerjem , ki letos ne more tekme odpeljati brez kazenskih sekund. Mrkega obraza je desetouvrščeni v kvalifikacijah povedal: "Nisem se adaptiral, ni še občutka za tekmo. Res je, da nisem hotel tvegati, saj so mnogi delali napake za 50 kazenskih sekund. Pred polfinalom se moram zbrati." Tretji Slovenec Dejan Kralj je že v prvi vožnji storil veliko napako, ki ga je skoraj stala uvrstitve med najboljšo štirideseterico, ki še vodi v polfinale. V drugo je nastopil veliko bolje, dosegel četrti čas in se s 37. mestom le uvrstil na nedeljsko tekmo. Še slabše jo je odnesel prvi italijanski favorit in nosilec kolajne z evropskega prvenstva Daniele Molmenti , ki je že v prvi vožnji prejel sto kazenskih sekund in tudi najhitrejša vožnja dneva v drugo mu ni mogla pomagati do polfinala. Najboljši kajakaš je bil Švicar Michael Kurt , pred Američanom Brettom Heylom in Nemcem Alexandrom Grimmom .


Jošt Zakrajšek je osvojil 20. mesto med kanuisti. © Nina Jelenc

 
Najboljši slovenski kanuist v kvalifikacijah je bil Jošt Zakrajšek , ki je za vodilnim Rusom Alexandrom Lipatovom v prvi vožnji zaostal zaostal dobrih pet sekund. Nosilec srebrne kolajne z letošnjega spustaškega svetovnega prvenstva v Ivrei je v drugo svojo uvrstitev nekoliko poslabšal, saj je nabral kar šest kazenskih sekund in z zaostankom dobrih šestnajstih sekund zasedel 20. mesto. "S prvim tekom sem kar zadovoljen, v drugem pa sem začel 'štrikati', nabral šest kazenskih sekund, pa tudi vožnja ni bila dobra. V polfinalu bo na nekaterih delih treba pospešiti, predvsem pa odpeljati brez kazenskih sekund in skozi sredino vrat. Če bom zastavljene cilje izpolnil, bom zadovoljen," je po kvalifikacijah razlagal Zakrajšek, ki podobno kot reprezentančna kolega po zgledu predstav na evropskem prvenstvu v Krakovu vneto nabira kazenske sekunde.

 
 

S prvim tekom sem kar zadovoljen, v drugem pa sem začel 'štrikati', nabral šest kazenskih sekund, pa tudi vožnja ni bila dobra.

Jošt Zakrajšek

 
Še več težav sta imela na progi Dejan Stevanovič in Benjamin Savšek . Oba sta v prvi vožnji naredila veliki napaki med osmimi in devetimi vrati, kjer je imelo težave kar nekaj tekmovalcev. Stevanovič, ki je imel že pred tekmo nekaj zdravstvenih težav, je izgubil kar nekaj dragocenih sekund s popravljanjem storjene napake, svoje so dodale še kazenske sekunde in z zaostankom tridesetih sekund je kvalifikacije končal na 33. mestu, že kmalu po koncu tekme pa zaradi glavobola odšel v hotel. Štiri mesta za Primorcem je bil uvrščen Benjamin Savšek, ki kar ne more iz svoje kože in vedno znova nabira številne kazenske sekunde. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Francoz Tony Estanguet , dvakratni olimpijski prvak, ki je bil sekundo hitrejši od Britanca Davida Florencea ter dve sekundi od Čeha Stanislava Ježka .


Dejan Stevanovič se ob pasteh na nemirni Vltavi ubada še z zdravstvenimi težavami. © Nina Jelenc

 
V konkurenci dvosedov sta v prvi vožnji presenetila mlada Luka Božič in Sašo Taljat , ki sta bila uvrščena na visoko osmo mesto. V drugo sta imela precej več težav, predvsem pri kombinaciji vrat, ki je vsem tekmovalcem povzročala hude probleme. Štiriinpetdeset kazenskih sekund ju je uvrstilo na 26. mesto, s tem pa sta tudi ostala zunaj polfinala. Ljubljančana Nejc Višnar in Urban Jarc v prvi vožnji sicer nista bila tako uspešna kot njuna reprezentančna kolega, vendar sta v tudi v drugo svojo nalogo opravila zadovoljivo in se kot 17. uvrstila na nedeljsko tekmo. V ženski konkurenci Slovenci nismo imeli predstavnic.

V soboto bodo polfinali in finali kanuistov in kajakašic ter v nedeljo polfinali in finali kajakašev in dvojcev. Nato se bo karavana svetovnega pokala preselila v Tacen .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.