Šport
20 ogledov

Meglič bronast, Kauzer ob kolajno!

1/24
Žurnal24 main
Jure Meglič je na SP v slalomu osvojil bronasto kolajno. Peter Kauzer je dobil pribitek 50 sekund in končal na devetem mestu. Enako se je na ekipni tekmi zgodilo Dejanu Kralju in naši so bili namesto tretji 16.

Ali mi mogoče na glavi piše, naj mi dajo petdesetko? Zelo sem razočaran.
Peter Kauzer
"Vratc nisem izpustil. Očitno pa me imajo sodniki tako radi, da mi dajejo po 50 kazenskih sekund. Pač, v finalu se vesla na nož in ne vem, zakaj so mi dali tisto kazen. Ali mi mogoče na glavi piše, naj mi dajo petdesetko? Zelo sem razočaran. Brez te kazni bi dobil kolajno. Res sem se v tistih vratcih reševal, toda izpustil jih nisem," je v prvi izjavi cinično dejal lanski svetovni in aktualni evropski prvak Peter Kauzer. Slovenska ekipa je takoj vložila protest, a ta kot ponavadi ni obrodil sadov. Vseeno je ena kolajna slovenska. Jure Meglič je bil tretji in tako bronast (2,74 sekunde za zmagovalcem). Svetovni prvak je postal Italijan Daniele Molmenti. Na drugo mesto pa se je uvrstil Čeh Vavrinec Hradilek (+2,65). "Čakati v cilju je bilo grozno. Posebej zato, ker so bili za mano še dobri kajakaši. Moj nastop sicer ni bil preveč dober. Naredil sem eno večjo napako, ampak vse skupaj je bilo na koncu kar hitro," je povedal nov slovenski športni junak Meglič in pohvalil vzdušje: "Danes je bilo res enkratno. Vsem bi se rad zahvalil, da so prišli navijat za nas. Dali smo vse od sebe in tudi nekaj pokazali."

Zadnje dejanje SP se je končalo z razočaranjem za Slovenijo. Na ekipni tekmi kajakašev je Dejan Kralj zgrešil 14. vratca in tako skupaj s Kauzerjem in Megličem končal na 16. mestu. Če ne bi zgrešil, bi bili tretji, tako kot avgusta na EP. "Nisem izpustil vrat," je trdil tudi Kralj. Naslova svetovnih prvakov so se veselili Nemci, ki so prehiteli Francoze in Italijane. Ekipni prvaki v kanuju so postali Slovaki. Drugo mesto je osvojila ekipa Nemčije, tretje pa ekipa iz Češke. Slovenci (Savšek, Lenarčič in Berčič) so končali na petem mestu.

Francoz Tony Estanguet je v Tacnu ubranil naslov svetovnega prvaka med kanuisti v slalomu na divjih vodah. V finalu je bil za 2,91 sekunde boljši od Slovaka Michala Martikana in za 3,71 sekunde od Španca Jordija Domenja, ki je Španiji priboril prvo letošnjo medaljo na savskih brzicah. V finalu sta nastopila tudi dva slovenska tekmovalca, oba sta tekmo končala z dotikom in dvema sekundama pribitka. Benjamin Savšek je bil na koncu sedmi (+ 5,99), Jure Lenarčič pa deveti (+6,77). "V zgornjem delu sem pri izhodu iz prvih protitočnih vrat izgubil ravnotežje in stik z vodo, zato me je obrnilo. Uspel sem se dokaj hitro pobrati, tako da je v nadaljevanju steklo. Škoda za kazenske sekunde, ciljal sem višje, a nisem razočaran," je v cilju dejal Savšek. Lenarčič je delil naslednje mnenje: "Svoj cilj sem dosegel že z uvrstitvijo v finale. Vsak upa, da se mu bo finalna vožnja posrečila. Meni se ni najbolje, a sem vseeno zadovoljen."

Sploh prva svetovna prvakinja v kategoriji kanuistk je postala Slovakinja Jana Dukatova. Progo je prevozila s časom 125,71 in tako  zanesljivo osvojila prvo mesto. Srebrno in bronasto kolajno sta osvojili Avstralki Leanne Guinea in Jessica Fox. V soboto z ekipo Slovenije bronasta kajakašica Eva Terčelj je končala na zelo dobrem 13. mestu (torej je ostala brez finala). Dogajanje v Tacnu v lepem vremenu spremlja okoli 4.000 navijačev.

Ob 10.25 pa se bodo na polfinalni start tacenske proge podali še kanuisti, kjer ima Slovenija tri predstavnike. Breme dobrega rezultata v tej konkurenci večinoma sloni na Benjaminu Savšku, najboljšemu slovenskemu kanuistu zadnjih let. Ta je bil v kvalifikacijah deveti.
Še mesto boljši je bil Anže Berčič, ki bo prav tako tekmoval v polfinalu, tretji slovenski polfinalist, Jure Lenarčič, pa je kvalifikacijske vožnje končal kot 25.
Kajakaši in kanuisti pa se bodo popoldne ob 16.30 merili še na ekipnih tekmah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.