Šport
18 ogledov

Meglič za kolajno, Kauzer izpadel

Jure Meglič je bil v kvalifikacijah tretji. Zdaj ga čaka četrtfinale. (Foto: Nin Žurnal24 main
Urša Kragelj in Jure Meglič sta v četrtfinalu pokazala, da lahko konec tedna na EP v slalomu na divjih vodah ciljata na kolajno. Oba sta bila v konkurenci kajakašev tretja. Peter Kauzer gre s 37. mestom domov.

Jure Meglič se je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Seu d'Urgellu kot edini Slovenec v konkurenci kajakašev uvrstil v nedeljski polfinale. V četrtfinalu je dosegel tretji čas, povsem pa se je zalomilo branilcu naslova Petru Kauzerju, ki je s 37. mestom že končal tekmovanje. Meglič je v na novo uvedenem četrtfinalu znal ohraniti zbranost na progi, pa čeprav začetek ni bil najboljši. "Na prvem delu proge sem se utopil. Po drugih protitočnih vratcih pa sem zadihal in sem si rekel, da moram začeti dirkati, če hočem priti v polfinale. Potem je šlo precej lepše. Proga je zelo lahka, tako da moraš iti v vsa vratca vse na direkt, hkrati pa si ne smeš privoščiti večje napake. Vesel sem, da sem šel naprej in da sem kljub takšni vožnji še vedno tretji," je po četrtfinalu povedal Meglič, aktualni evropski podprvak, ki je že v kvalifikacijah imel tretji čas.

Razočaran sem. Sem sem prišel z željo po zmagi, dobil pa sem - po domače povedano - prst v ... Tako pač je.
Peter Kauzer

Precej manj zadovoljen je bil osmi iz kvalifikacij Kauzer, ki ga je v 18. - zadnjih protitočnih - vratcih odneslo, zaradi česar je izgubil pol minute. "Nimam pojma, kaj je šlo narobe. Vem samo, da je zame EP že mimo. Treba je iti od poraza do poraza, vse do končne zmage. Lani sem doživel poraz na SP, letos na EP, zdaj pa upam, da je konec tega in da bom začel normalno veslati in spet zmagovati." Upi po ubranitvi naslova z lanskega EP v Bratislavi so tako splavali po Segreju. Mladi Simon Brus pa je svoj debitantski nastop na članskem evropskem prvenstvu končal na 25. mestu, pet mest za najboljšo dvajseterico, ki se je prebila v nedeljski polfinale. Najhitrejši je bil sicer Čeh Jiri Prskavec.

V konkurenci kanuistov ni bilo četrtfinala, tako da so o 20 polfinalistih odločale že kvalifikacije. V polfinale sta se uvrstila dva Slovenca, in sicer Benjamin Savšek z devetim in Anže Berčič s 17. časom. Spodletelo je le Juretu Lenarčiču, ki je bil 26. Na progi pa se ni znašel niti bržčas najboljši kanuist vseh časov, Slovak Michal Martikan, ki je tekmovanje končal le mesto pred Lenarčičem. Najhitrejši je bil sicer Španec Ander Elosegi.

"Vedel sem, da moram drugo vožnjo dobro odveslati, saj se mi je prva podrla že v četrtih vratih. Zato sem se moral zbrati, v nasprotnem primeru ne bi prišel med 20. Voda tu je takšna, da ti ne pomaga, moraš sam precej poganjati, toda druga vožnja mi je kar uspela. Hkrati pa sem še enkrat videl, da so asi, kot je Francoz Tony Estanguet, še vedno kake štiri sekunde pred mano. V polfinalu bo tako treba spet pokazati vse znanje in se skušati prebiti v finale. Težko bo, ampak se bom boril," je dejal Savšek. Kvalifikacije so opravile tudi kanuistke, kjer pa ni Slovenk. Najhitrejša je bila Slovakinja Katarina Macova.

Popoldne so v Pirenejih izpeljali tudi kvalifikacije za ekipno tekmo. Te so bile uspešne za kajakaše Kauzerja, Megliča in Brusa, ki so s sedmim mestom za rep ujeli nedeljski finale, niso pa razveselile kanuistov Berčiča, Lenarčiča in Savška, ki so z osmim mestom izpadli.

V soboto ...
V polfinalnih obračunih kajakašic in kanuističnih dvojcev bodo sodelovali štirje slovenski čolni. Med kajakašicami je dobro formo potrdila Urša Kragelj, ki je v drugi vožnji kvalifikacij dosegla skupno tretji čas in se prebila v popoldanski četrtfinale najboljše trideseterice, iz katerega je 20 najboljših tekmovalk napredovalo v sobotni polfinale. Med njimi je tudi Kragljeva, ki je tudi v četrtfinalu potrdila kakovost, spet dosegla tretji čas in napovedala napad na visoka mesta. V četrtfinalu je bila uspešna tudi mlada Eva Terčelj, zalomilo pa se je izkušeni Nini Mozetič, s štirimi kazenskimi sekundami je pristala na 21. mestu, dobre pol sekunde za rešilnim 20. mestom. V konkurenci dvojcev bodo slovenske barve zastopali Sašo Taljat in Luka Božič (deveto mesto v kvalifikacijah) ter veterana Simon Hočevar in Dejan Kralj (12. mesto).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.