Šport
18 ogledov

Mehičani šokirali Brazilce

Peralta olimpijske igre 2012 London
1/25
Reuters
Mehičani so v finalu nogometnega turnirja na olimpijskih igrah na kultnem Wembleyju z dvema zadetkoma Oribeja Peralte šokirali Brazilce (2:1), ki tako ostajajo brez zlate kolajne v nogometu.

Brazilci so bili prvi favoriti nogometnega turnirja, bili so dodatno motivirani z dejstvom, da olimpijskega zlata še niso osvojili (edina lovorika, ki jim še manjka), zaradi česar so na Otok pripeljali številne izvrstne nogometaše. Vse to pa jih je pripeljalo le do srebra.

V odločilni tekmi so ob podpori legendarnega Peleja, ki je svoje naslednike spremljal s tribun Wembleyja, kljub številnim napadom in strelom ostali praznih rok. Realizacija je bila tokrat odlika Mehičanov, natančneje Oribeja Peralte, ki je zabil oba mehiška gola. Mehika je tako prišla do svojega prvega olimpijskega zlata, medtem ko so Brazilci po letih 1984 in 1988 še tretjič srebrni.

Mehičani povedli "v slačilnici"

Mehičani so tekmo izvrstno začeli, saj je že po 29 sekundah z 18 metrov zadel Oribe Peralta, ki je unovčil napako branilca Rafaela. Brazilci so sicer nato imeli žogo precej več v svoji posesti, toda prav pogosto niso ogrozili mehiških vrat. Enega nevarnejših strelov je v 39. minuti od daleč sprožil Hulk, a se je izkazal Jose Corona. V končnici polčasa so bili Brazilci konkretnejši, veliko streljali proti vratom Mehičanov, še najbolj nevarno pa je bilo v 41. minuti, ko je Marcelo z desetih metrov malce z leve strani zgrešil cilj.

V začetku drugega polčasa je dvakrat poskusil Neymar, a obakrat ne dovolj natančno, po enem redkih mehiških napadov pa bi Marco Fabian lahko podvojil prednost svoje ekipe, a je njegov poskus ustavila prečka. V 69. minuti pa so Mehičani znova zadeli, toda zaradi prepovedanega položaja Peralte zadetek ni obveljal. V 72. minuti je bil Fabian znova blizu zadetka, a je z glavo meril le malce previsoko.

Zato pa so se Mehičani vodstva z 2:0 veselili v 75. minuti. Po Fabianovem prostem strelu z desne strani je neovirani Peralta z glavo znova matiral Gabriela. V sodniškem dodatku je Hulk iz bližine poskrbel le za kozmetični popravek končnega izida, kaj lahko pa bi Brazilci v zadnji minuti sodniškega dodatka tudi izenačili, a je Oscar zgrešil z glavo iz bližine.

Olimpijske igre, nogometni turnir, finale (M):

Brazilija : Mehika 1:2 (0:1)
Hulk (91); Peralta (1, 75)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.