Šport
44 ogledov

''Meni to ne pomeni nobene razlike''

domen prevc EPA
V petek se bo v nemškem Oberstdorfu začela 65. novoletna turneja štirih skakalnic. Aktualni branilec naslova je Peter Prevc, prvi favorit letošnje izvedbe pa njegov brat Domen.

Najboljša slovenska smučarska skakalca, Domen in Peter Prevc, se v prihajajočo novoletno turnejo podajata z različnimi občutki. Mlajši Domen se je na sedmih dosedanjih tekmah sezone 2016/2017 kar štirikrat povzpel na najvišjo stopničko in ima na prvem mestu skupnega seštevka debelih 182 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Danielom-Andrejem Tandejem.

Starejši Peter, veliki junak lanske sezone, v kateri je podrl kopico rekordov in se z zlatimi črkami zapisal v zgodovino smučarskih skokov, se po tretjem mestu v Kuusamu še ni zavihtel na zmagovalni oder. Padec na Finskem je načel njegovo samozavest, dodatni dvomi pa so se pojavili po prvi tekmi v švicarskem Engelbergu, ko je še drugič v sezoni pristal v snegu. Na drugi tekmi je ostal brez uvrstitve v finale in v skupnem seštevku nazadoval na 13. mesto.

Realno je bilo pričakovati, da Peter ne bo mogel ponoviti rezultatov iz lanske sezone, kljub temu pa je pad forme presenetljiv, upoštevajoč dejstvo, da bi v Kuusamu zmagal, če v finalu ne bi padel in tako Domnu pomagal do prve zmage v svetovnem pokalu.

Ni pozabil skakati

Kljub slabšim rezultatom pa Peter zagotovo še ni rekel zadnje besede, saj je tudi v letošnji sezoni nekajkrat nakazal, da je še vedno sposoben vrhunskih rezultatov, v kar verjame tudi zvesta armada slovenskih navijačev. 

peter prevc | Avtor: EPA EPA
Prevc, ki bo na novoletni turneji branil zlatega orla, pravi, da mora ostati potrpežljiv in se osredotočiti na posamezne skoke. Po takšnem scenariju niso izključena niti morebitna presenečenja.

''Glede na zadnje mesece se zdi, da sem daleč ob boja za vrhunski rezultat na turneji štirih skakalnic. Bomo videli, kako bodo potekale stvari, ko bomo enkrat prispeli. Treba je ostati potrpežljiv. Osredotočiti se je treba na en skok za drugim. Čaka nas osem tekmovalnih serij in deset dni je lahko zelo dolga doba,'' je napovedal slovenski športnik leta 2016, ki je v Engelbergu osvojil 26. oziroma 33. mesto. ''Nihče ne more napovedati prihodnosti. Lahko si samo zastaviš cilj, delaš po najboljših močeh in upaš, da se bo odvijalo v pravo smer,'' je pristavil Peter.

Stavi izključno na dobre skoke

S povsem drugačnimi občutki in veliko mero samozavesti se v Oberstdorf odpravlja Domen Prevc, ki pri rosnih 17 letih piše pravljico slovenskega zimskega športa. V Englebergu je osvojil drugo in prvo mesto, stavne hiše pa ga vidijo kot prvega favorita za osvojitev prestižnega zlatega orla. Toda Domen, kot smo pri Prevcih že vajeni, ostaja na realnih tleh. Pred tekmo v Oberstdorfu ne razmišlja ne o stavnicah ne o naslovu. 

''Vsi skoki so zame povsem enaki. Ne vidim nobene razlike,'' je prihajajoče tekme svetovnega pokala povzel Prevc. ''Turneja štirih skakalnic zame ne pomeni nič drugega kot to, da gre za štiri zaporedne tekme. Sistem na izpadanje prav tako ne pomeni velike spremembe, saj lahko vsakdo pride v finale, če skoči dobro,'' je dodal najboljši skakalec na svetu.

Komentarjev 2
  • wolf.ata 16:35 26.december 2016.

    1.Prevc2.Prevc3.Prevczmaga...................................

  • Papaja Popi 16:25 26.december 2016.

    Peter, navijamo zate !Navijamo za vse Prevce !Navijamo za vse naše !