Šport
20 ogledov

Merritt uspel: kljub dopingu na OI

LaShawn Merritt je nov atlet na seznamu dopingiranih športnikov. (Foto: EPA) EPA
Ameriški atlet LaShawn Merritt bo lahko nastopil na olimpijskih igrah v Londonu 2012, čeprav ga je Mednarodni olimpijski komite (Mok) zaradi dopinškega prekrška kaznoval s prepovedjo nastopanja. Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, je Mednarodno športno razsodišče (Cas) ugodilo Merrittovi pritožbi, odločitev pa še ni uradna.

LaShawn Merritt je konec julija prestal 21-mesečno prepoved nastopanja zaradi dopinškega prekrška. Ujeli so ga pri jemanju anaboličnega steroida dehidroepiandrosterona. Po odločitvi ameriške atletske zveze (USATF) je lahko nastopil na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Daeguju, čeprav pred tem ni tekmoval na ameriškem državnem prvenstvu, ki je kvalifikacijsko sito za uvrstitev v ekipe. Američanom se je takšna odločitev obrestovala, saj je bil Merritt član zlate štafete na 4x400 metrov.

Zdaj je dobil zeleno luč še za olimpijske igre. Mednarodni olimpijski komite mu je lani prepovedal nastop v Londonu 2012, saj je upošteval pravilo, da lahko krovna olimpijska organizacija po lastni presoji prepove nastope na igrah vsem športnikom, ki so dobili več kot šestmesečno prepoved zaradi dopinga. Merritt se je zato obrnil na Mednarodno športno razsodišče v Lozani, ki je je danes odločilo v njegov prid.

Merritt bo tako lahko branil olimpijsko zlato v teku na 400 metrov iz Pekinga 2008. Odločitev Casa pa odpira možnosti pritožb tudi vsem drugim športnikom, ki jim je Mok prepovedal nastope na igrah zaradi starih dopinških prekrškov. Med najbolj znanimi sta dva britanska športnika, atlet Dwain Chambers in kolesar David Millar. Mok je pravilo o lastni presoji pri prepovedi nastopov sprejela že leta 2008, londonske igre pa bi bile prve, na katerih bi novo pravilo v celoti veljalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.