Šport
17 ogledov

Mezgec do uspeha kariere: tretji na 12. etapi

Nibali Astan Giro dirka po Italiji kolesarstvo
1/3
EPA
Mark Cavendish je z zmago na 12. etapi s ciljem v Trevisu dokazal, da tudi na letošnjem Giru v sprintu nima prave konkurence. Britanec je spet dokazal svoje mojstrstvo in prišel do tretje etapne zmage na letošnji dirki, ki je hkrati njegova jubilejna stota v karieri. Uspeh kariere je s tretjim mestom dosegel slovenski kolesar Luka Mezgec.

Skupno vodstvo je po deževni etapi, ki jo je zaznamoval dolg pobeg s koncem v zadnjem kilometru, zadržal Italijan Vincenzo Nibali. Poraženec etape je Bradley Wiggins, ki je zaradi bolezni, infekcije pljuč, zaostal tri minute in 35 sekund. V glavnini je kot 14. ciljno črto prečkal Grega Bole, Robert Vrečer pa je zaostal.

Wiggins izločen iz boja za skupno zmago

Že pred etapo je Wiggins sporočil, da je bolan, a je izrazil upanje, da bo lahko sledil najboljšim in da ne misli odstopiti. "Večina mojih ekipnih kolegov ima zdravstvene težave, a ne bomo odnehali. Taka bolezen traja tri, štiri dni, verjamem, da bomo zdržali," je pred etapo dejal Wiggins, lanski zmagovalec Toura, ki je 134 kilometrov dolgo etapo začel na četrtem mestu v skupnem seštevku. Čeprav je preizkušnja vsebovala le dva kategorizirana vzpona četrte kategorije, pa Britanec ni bil konkurenčen. Potem ko je zaostal, kljub pomoči ekipe na ravnini ni več ujel glavnine, zaostal je tri minute in 17 sekund (prireditelji v zadnjih treh kilometrih zaradi vremenskih razmer in nevarnih cest niso več merili časa). V skupnem seštevku je nazadoval na 13. mesto, tako da je boj za skupno zmago po lanskemu zmagovalcu Kanadčanu Ryderju Hesjedalu izgubil še enega kolesarja.

"Jasno je, da je Bradley izgubil vse možnosti. Ne samo zaradi tega, ker je danes zaostal, ampak zaradi dejstva, da po bolezni ne more več priti v optimalno formo. Zdaj naš glavni adut postaja Rigoberto Uran, vsa taktika bo posvečena njemu," po etapi ni bil najbolj zadovoljen športni direktor Skyja Dale Brailsfor.

Mezgec upravičil kapetanski trak

Slednji v ekipi zagotovo pogreša Marka Cavendisha, ki je na Giru zabeležil že 13. zmago. "Neverjetno, veselim se jubilejne zmage, za katero pa imajo več zaslug moštveni kolegi. Opravili so gromozansko delo, še deset kilometrov pred ciljem smo zaostajali minuto in vse je bilo v njihovih rokah. Zaradi dežja in spolzkih cest nisem verjel, da bomo ujeli ubežnike, vse je kazalo na to, da tokrat zmagovalca ne bo odločil sprint skupine, a se je vendarle izšlo," ni skrival zadovoljstva kolesar z otoka Man.

Slednji bi lahko imel nekoliko težje delo, če bi imel Luka Mezgec, vzhajajoča slovenska sprinterska "zvezda", pred začetkom sprinta boljši položaj. Tako pa je bil zaprt in zmage Britanca ni mogel ogroziti. Je pa dokazal, da njegovi uspehi na dirki po Švici (četrta mesta) niso bili slučajni ter da je po odstopu Nemca Johna Degenkolba upravičeno prevzel kapetanski trak v svoji ekipi. V naslednjih sprinterskih etapah zna biti nevaren tudi Cavendishu.

Dirka po Italiji, 12. etapa:

1. Mark Cavendish (VBr/Omega Pharma-Quick Step) 3:01:47
2. Nacer Bouhanni (Fra/FDJ)
3. Luka Mezgec (Slo/Argos-Shimano)
4. Giacomo Nizzolo (Ita/RadioShack Leopard)
5. Brett Lancaster (Avs/Orica-GreenEdge)
6. Manuel Belletti (Ita/Ag2R La Mondiale)
7. Roberto Ferrari (Ita/Lampre-Merida)
8. Sacha Modolo (Ita/Bardiani Valvole-CSF Inox)
9. Ioannis Tamouridis (Grč/Euskaltel-Euskadi)
10. Francisco Ventoso (Špa/Movistar)
... 
14. Grega Bole (Slo/Vacasoleil) isti čas
...
122. Bradley Wiggins (VBr/Sky) 3:17
180. Robert Vrečer (Slo/Euskaltel Euskadi) 4:24 

Skupni vrstni red:

1. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 43:26:27   
2. Cadel Evans (Avs/BMC) + 0:41   
3. Rigoberto Uran (Kol/Sky) 2:04   
4. Robert Gesink (Niz/Blanco) 2:12   
5. Michele Scarponi (Ita/Lampre) 2:13   
6. Mauro Santambrogio (Ita/Vini Fantini) 2:55   
7. Przemyslaw Niemiec (Pol/Lampre) 3:35   
8. Benat Intxausti Elorriaga (Špa/Movistar) 4:05   
9. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R) 4:17
10. Rafal Majka (Pol/Saxo-Tinkoff) 4:21
...
13. Bradley Wiggins (VBr/Sky) 5:22
...
95. Robert Vrečer (Slo/Euskaltel-Euskadi) 1:21:06
140. Luka Mezgec (Slo/Argos Shimano) 1:45:19 
152. Grega Bole (Slo/Vacasoleil) 1:52:14

Komentarjev 1
  • macko 17:26 17.maj 2013.

    pa danes tudi, bravo Luka !!