Šport
14 ogledov

Mezgec dobil zadnjo, peto etapo

luka mezgec EPA
Slovenski kolesar Luka Mezgec (Argos-Shimano) je zmagal na zadnji, peti etapi dirke po Pekingu.

Luka Mezgec je v ciljnem sprintu ugnal Francoza Nacerja Bouhannija (FDJ.fr) in Nizozemca Morena Hoflanda (Belkin). Skupne zmage pa se je veselil španski kolesar Benat Intxausti (Movistar), ki si je ključno prednost priboril z zmago na četrti, kraljevski etapi.

"Dolgo sem čakal na ta trenutek. V prvi etapi sem bil blizu, tako da sem vedel, da mi ne manjka veliko do zmage. Vedel sem tudi, da je zadnja etapa moja velika priložnost, stavil sem na njo. Izkoristil sem zadnjo možnost v letu, to je krona moje uspešne sezone. A ne samo moje, tudi ekipe, pokazal sem, da ne moreta zmagovati le John Degenkolb in Marcel Kittel, zdaj sem tudi sam dopolnil njune uspehe. Vso dirko sem sanjal o počitnicah, končno je prišel čas, ko si jih bom lahko privoščil," je po zmagi dejal Mezgec, ki je tako po Mateju Megerliju, Borutu Božiču, Janiju Brajkoviču, Gregi Boletu in Simonu Špilaku zabeležil zmago v svetovni seriji.

Etapa v najvišjem razredu tekmovanj

Mezgec je na prav zadnji preizkušnji v sezoni, ki sodi v najvišji razred tekmovanj, končno stopil na najvišjo stopničko in to na dirki s startom na trgu Nebeškega miru (Tiananmen) s ciljnim sprintom na olimpijskem Ptičjem gnezdu v kitajski prestolnici.

Španec Intxausti, baskovskega porekla, je zadnjo etapo pripeljal mirno h koncu na 28. mestu s časom zmagovalca, kar je zadostovalo za potrditev skupne zmage. Gre za drugi veliki uspeh 27-letnega kolesarja letos, po zmagi na 16. etapi dirke po Italiji.

Drugi skupno, z desetimi sekundami zaostanka, je Irec Daniel Martin (Garmin-Sharp), še tri sekunde več pa je na tretjem mestu skupno imel Španec David Lopez (Sky). Novi svetovni cestni prvak Portugalec Rui Costa (Movistar) je končal na četrtem mestu z 18 sekundami zaostanka.

V cilju še trije Slovenci

V glavnini s časom zmagovalca so etapo končali tudi Borut Božič (Astana) na 16. mestu, Jan Polanc (Lampre-Merida) na 19. mestu in Janez Brajkovič (Astana) na 45. mestu.

Od Slovencev je v končnem seštevku najvišje Brajkovič na 14. mestu (+ 0:38), Polanc je 15. (+ 0:41), Mezgec je zasedel končno 87. mesto (+ 17:21), Božič (+ 20:16) pa je 101.

Dirka po Pekingu, 5. etapa:

1. Luka Mezgec (Slo/Argos-Shimano) 2:23:56
2. Nacer Bouhanni (Fra/FDJ.fr)
3. Moreno Hofland (Niz/Belkin)
4. Matti Breschel (Dan/Saxo-Tinkoff)
5. Roberto Ferrari (Ita/Lampre-Merida)
6. Aleksej Catevič (Rus/Katjuša)
7. Alessandro Petacchi (Ita/Omega Pharma-Quick Step)
8. Rudiger Selig (Nem/Katjuša)
9. Jauheni Hutarovič (Blr/AG2R La Mondiale)
10. Bernhard Eisel (Avt/Sky)
...
16. Borut Božič (Slo/Astana)
19. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida)
45. Janez Brajkovič (Slo/Astana) vsi isti čas

Končni vrsti red:

1. Benat Intxausti Elorriaga (Špa/Movistar) 19:35:46
2. Daniel Martin (Irs/Garmin-Sharp) + 0:10
3. David Lopez Garcia (Špa/Sky) 0:13
4. Rui Alberto Faria Da Costa (Por/Movistar) 0:18
5. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 0:24
6. Tony Martin (Nem/Omega Pharma-Quick Step)
7. Jan Bakelants (Bel/RadioShack Leopard) 0:26
8. Robert Gesink (Niz/Belkin)
9. Ivan Basso (Ita/Cannondale)
10. Garikoitz Bravo Oiarbide (Špa/Euskaltel-Euskadi) 0:31
...
14. Janez Brajkovič (Slo/Astana) 0:38
15. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 0:41
87. Luka Mezgec (Slo/Argos-Shimano) 17:21
101. Borut Božič (Slo/Astana) 20:16

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.