Šport
10 ogledov

Mezgecu v novi sezoni vidnejša vloga pri Argosu

sport 16.05.13. Luka Mezgec, slovenski kolesar, Lituanian Ramunas Navardauskas ( sport 16.05.13. Luka Mezgec, slovenski kolesar, Lituanian Ramunas Navardauskas (
Luko Mezgeca je nizozemska ekipa Argos Shimano po izvrstnih nastopih nagradila z novo pogodbo, spremenil pa se bo tudi njegov položaj v moštvu.

Slovenski kolesar Luka Mezgec je letos prvič nastopil med profesionalci. Že na dirki po Romandiji je nakazal, da je močen v sprintu, to potrdil na Giru, na zadnji dirki sezone pa je član nizozemskega Argos Shimana slavil prvo zmago. Rezultati so mu prinesli novo pogodbo, pri Argosu ostaja do konca leta 2015, in vidnejšo vlogo v moštvu.

"Dosegel sem več, kot sem pričakoval. Tega sem vesel. Vse se je stopnjevalo. Že na skupnih pripravah sem videl, da sem dober v sprintih, da se lahko merim z Johnom Degenkolbom. To mi je dalo samozavest. Na prvih dirkah sem videl, da ni nič boljši do mene. Ko sem dobil prvo priložnost na dirki po Romandiji, sem jo dobro izkoristil. Nadaljevalo se je na Giru, potem sem le lovil zmago. Malo sem bil skeptičen, ali bom letos prišel do zmage ali ne. Zmaga na zadnji dirki v sezoni je bila res sanjska," se pravkar končane sezone spominja 25-letnik.

Želi si v Katalonijo

Mezgec je letos na 16 dirkah končal med petimi najboljšimi, osemkrat med prvo trojico, premierno zmago pa si je prikolesaril na dirki v Pekingu. S temi rezultati si je priboril novo pogodbo z ekipo, ki je znana po odličnih sprinterjih. Tudi njegova vloga v prihodnjem letu bo vidnejša, čeprav je pri teh napovedih previden.

"Za vlogo še ne vem, ker še ne poznam načrta dirk. Kolikor sem videl, bom v drugem delu sezone tako planiran, da bom vozil tiste dirke, kjer ne bo ne Marcela Kittla ne Degenkolba. Imel bom priložnost za sprinte. Upam, da bodo to dobre dirke. Vem, da grem na Giro. Želim voziti v Kataloniji, ker vem, da bo Degenkolb na severu na enodnevnih klasikah. Tam upam na kakšen odmevnejši rezultat," pravi Kamničan.

Cavendisheve besede dale nov zagon

Mezgec se je dokazal v kranjski Savi in si po dobrih nastopih na dirki okoli jezera Qinghai na Kitajskem zagotovil prestop v Argos. Že v prvi sezoni se je v sprintih pomeril z nekaterimi najhitrejšimi kolesarji na svetu, z Britancem Markom Cavendishem sta na Giru imela kar nekaj dvobojev.

"Glede na to, da je bila prva sezona, so mi bili vsi znani le s televizijskih ekranov. Zame je bila velika čast, da sem se jim približal v sprintih. Na Giru, ko sem bil trikrat tretji, sem se že pogovarjal s Cavendishem. V zadnji etapi mi je zaželel srečo v sprintu. To je bilo zame nekaj novega. Dobil sem več adrenalina, več motivacije. Glava je delala drugače," je razložil Mezgec.

Srce še vedno pri "gorcu"

Čeprav se je uveljavil v cestnem kolesarstvu, še vedno rad sede na gorsko kolo, s katerim je na slovenskih tleh dosegel kar nekaj zmag.

"Letos sem mislil iti na državno prvenstvo v krosu, kasneje sem šel na DP v maratonu. Na treningih grem dostikrat na 'gorca'. Še vedno uživam, še kar čutim, da so začetki v gorskem kolesarstvu, tudi srce še pripada 'gorcu'," je sklenil Mezgec, ki upa, da se bo še kdaj pomeril na državnem prvenstvu v olimpijskem krosu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.