Šport
9 ogledov

"Mi moramo zmagati"

Lakovič Slovenija reprezentanca EuroBasket trening pred Finsko Tivoli Simon Maljevac
Na prosti dan sta bila v slovenskem taboru za srečanje z mediji izbrana kapetan Jaka Lakovič in Nebojša Joksimović. Lakovič pravi, da kalkulacij pred četrtfinalom ne bo.

Selektor Mlajković kljub zmagi proti Grčiji po tekmi ni bil najbolj zadovoljen. Zakaj?
Na koncu tretje in v četrti četrtini smo popolnoma prepustili nadzor tekme Grkom. To so izkoristili in se nam približali. Naredili so tekmo nervozno. Obenem pa nam je tudi čestital za odlično igro v ostalih minutah. Proti takšnim ekipam včasih tudi 35 minut dobre igre ni dovolj.

Kako bi ocenili predstavo Gorana Dragića?
Gogi je bil fenomenalen. Tekmo je začel ''on fire''. Bil je nezaustavljiv v prvih minutah in s tem dal potrebno samozavest celotni ekipi, to pa se je nato nadaljevalo kot plaz. Ta dober začetek nam je dal krila, na podlagi tega smo samo še stopnjevali ritem. Imeli smo dober odstotek meta iz igre, s tem pa smo prišli tudi do velike razlike. Tako je bilo skozi vso tekmo do tistih nekaj minut nezbranosti.

Pred časom ste dejali, da še niste na ravni soigralcev.
Prvi polčas je bil dober, z drugim pa nisem zadovoljen. Samemu sebi sem največji kritik. Drugi polčas ni bil v redu, na koncu koncev pa šteje le zmaga in nato naslednji trening.

Naslednji tekmec je Finska. Na papirju lahek nasprotnik, a dvoboj verjetno ne bo enostaven.
Ne, ne bo nam lahko. Finci so odlična ekipa, to so pokazali že z zmago nad Grčijo. Igrajo specifično košarko, nimajo visokih igralcev, igrajo pa zelo hitro in poletno. V povprečju vržejo tudi 27 trojk na tekmo, in če jim pustiš preveč prostora, lahko kaznujejo vsako reprezentanco, kar so že dokazali. Mi moramo zmagati, saj želimo biti v čim boljšem položaju pred četrtfinalom. Tako se tudi pripravljamo na tekmo.

V drugi skupini bo razplet že znan. Je možno kalkuliranje?
Ne. Res je, da se bo vse vedelo, a kalkulacije se nikoli ne izplačajo, vedno pridejo za tabo. Menim, da nimamo kaj kalkulirati. Z našo igro se lahko pomerimo z vsakim, in tako moramo tudi nadaljevati. Vsaka zmaga je dobrodošla, vsak poraz pa lahko vnese nemir v ekipo, med novinarje, navijače ... To ne bi bilo dobro za nikogar.

Bi se morda v četrtfinalu komu radi izognili?
To prvenstvo je pokazalo, da ni favoritov. Vsaka ekipa lahko užene drugo. Ukrajina je vsaj na papirju še najslabša reprezentanca, a tudi oni so premagali Srbijo. Bomo videli. Gremo tekmo za tekmo in bomo videli, kdo bo tekmec v četrtfinalu. Morda bi si še najmanj želel Litve. Je pa težko govoriti, saj nisem videl veliko ostalih dvobojev, Srbije si na primer še nisem ogledal. Litva se mi zdi zelo močna na vseh položajih, vsi igralci imajo vsaj dva metra. Je zelo fizična ekipa. Res si še najmanj želim Litve (pogovor je bil opravljen pred razpletom v skupini E, op. p.). S Francozi smo igrali, imajo odlične atlete, a so že pokazali, da so ranljivi. Srbi pa imajo karakter, odličnega trenerja ... Vsaka ekipa ima nekaj, kar nam ni všeč.

Največja tekma na vsakem EP je četrtfinalni dvoboj.
Četrtfinale je tista prelomnica, ki ti prinese boj za kolajne ali pa igranje po velikem razočaranju za tista mesta, ki še vodijo na svetovno prvenstvo. Slednje je morda še težje.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:39 16.september 2013.

    Alenka Bratušek o vladi in košarkiTa slovenska vlada namreč ne bo deležna podpore, kot jo uživajo košarkarji, niti v tisoč letih. Zakaj ne? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1173-alenka-bratusek-o-vladi-in-kosarki