Šport
31 ogledov

''Ne morete reči, da Prevc ni bil dober''

michael haybock EPA
Tekme na Finskem so bile pisane na kožo Avstrijcu Michael Hayböcku, ki je v Lahtiju in Kuopiu zabeležil tri zaporedne zmage za svetovni pokal.

Michael Hayböck se je s tremi zaporedni zmagami povzpel na tretje mesto skupnega seštevka, kjer ima zdaj 121 točk zaostanka za Severinom Freund in 680 za Petrom Prevcem. Njegova prednost pred četrtouvrščenim Kennethom Gangnesom znaša šest točk.

peter prevc | Avtor: EPA EPA
Hayböck je s hat-trickom na Finskem dosegel največje uspehe v svoji karieri. Pred tem je samo enkrat zmagal na tekmi za svetovni pokal, in sicer lani v Bischofshofnu.

Od 19. do 23. februarja se je trikrat povzpel na najvišjo stopničko in Freundu vrgel rokavico v boju za drugo mesto. Branilec velikega kristalnega globusa trenutno ni v najboljši formi, na Finskem pa se je samo enkrat uvrstil na stopničke. Prvo tekmo v Lahtiju je končal na tretjem mestu.

Hayböck je bil po tretji zaporedni zmagi preserečen, priznal pa je, da je presenetil celo samega sebe. ''Takšnega niza zmag nisem niti približno pričakoval,'' je povedal avstrijski šampion. ''Niti sanjalo se mi ni, da bi se lahko kaj takšnega zgodilo,'' je dodal 24-letnik.

Avstrijec je hitel poudariti, da njegovi uspehi niso posledica slabše forme Petra Prevca. ''Ne morete reči, da Petru Prevcu ne gre več tako dobro. Preprosto sem na tekmah prikazal boljše skoke, a to se lahko hitro spremeni. V Almatyju sem dvakrat zmagal na tekmi kontinentalnega pokala, zato se tja odpravljam s pozitivnimi občutki,'' je dodal Hayböck.

michael haybock | Avtor: EPA EPA
Prevc v obmorski nordijski državi na severu Evrope ni našel prave forme. V Lahtiju je bil peti in deveti, slovo od Finske pa je vzel s četrtim mestom v Kuopiu. Čeprav je tudi na zadnji tekmi ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder, je še povečal svojo prednost pred Freundom v skupnem seštevku svetovnega pokala. 

Karavana smučarskih skokov se zdaj seli v Almaty, kjer bosta 27. in 28. februarja na sporedu dve posamični preizkušnji. Do konca sezone je še natanko osem tekem in Prevc bi si lahko že v Kazahstanu zagotovil neulovljivo prednost in prvi veliki kristalni globus za Slovenijo po Primožu Peterki v sezoni 1997/1998. 

Razlika med Prevcem in Freundom znaša 559 točk. Slovenski orel bi jih moral v Almatyju osvojiti 41 več od najbližjega zasledovalca, ki bi tako izgubil tudi vsakršne teoretične možnosti, da bi ogrozil Prevčevo skupno zmago, ki pa - roko na srce - že nekaj tednov ni več pod vprašajem.

severin freund | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 3
  • Jagijagi1 13:50 24.februar 2016.

    Enkrat teče zajček, drugič pa lisička!

  • Avatar olor
    olor 09:39 24.februar 2016.

    Peter, ti kar tako naprej. Zmaga na koncu je tvoja, v to ne dvomim.

  • Papaja Popi 09:30 24.februar 2016.

    Petrovi dosežki so še vedno odlični.Vedno se pač ne izteče, kot bi si želel, vendar je to kar dela, odlično.