Šport
9 ogledov

Mikko ni ujel Loeba – 64. zmaga

Sebastien Loeb
1/27
Žurnal24 main
Aktualni svetovni prvak Sebastien Loeb je osvojil svojo četrto zmago na reliju na makadamu Sardinije. Mikko Hirvonen je na koncu zaostal le 11 sekund. Na stopničkah je končal še Petter Solberg.
Spektakularne fotografije z relija Sardinija najdete v dodani galeriji.

Od sezone 2013 naprej bo v WRC-ju nastopal tudi Volkswagen, in sicer s polom, je nemški koncern potrdil v četrtek.

Branilec naslova prvaka Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je z zmago na reliju Italija na Sardiniji povečal prednost v skupnem seštevku sezone 2011, njegove bržkone zadnje v karieri. Zanj je to druga zmaga letos, četrta v Italiji in 64. v karieri. Bil je edini brez resnih težav in je tako vodil od petka opoldne pa do zadnje hitrostne preizkušnje. Slednjo, tako imenovano power stage, je sicer končal na tretjem mestu (naredil je dve manjši napaki) in tako dobil le eno dodatno točko. Tri je za zmago na tem posebnem brzincu dobil Finec Mikko Hirvonen (Ford), sicer osmoljenec relija, potem ko je zaradi predrte pnevmatike že v uvodu v reli izgubil slabo sekundo. Na koncu je preizkušnjo na sardinskem makadamu končal na drugem mestu in le dobrih 11 sekund za Loebom. Na stopničke se je povzpel še Norvežan Petter Solberg (Solberg Citroen), potem ko je zaradi polomljenega vzmetenja na predzadnjem brzincu zmagovalec prejšnjih dveh dirk Francoz Sebastien Ogier (Citroen) izgubil minuto in se moral zadovoljiti s četrtim mestom.

Vodil sem skoraj od starta. To je bil res dober posel. Mikko je močno pritiskal, bil mi je vse bliže, zato sem moral do konca tvegati.
Sebastien Loeb
Latvala zvezda drugega dne
Zvezda drugega dneva je bil Finec Jari-Matti Latvala (Ford), ki je po petkovem ponesrečenem dnevu slavil kar na petih hitrostnih preizkušnjah od šestih, kljub temu pa zaseda zanj skromno 20. mesto. Do konca relija je dobil devet brzincev (od skupno 18), a se je moral zadovoljiti z dvema tolažilnima točkama za drugo mesto na power stageu, saj je bil v skupnem seštevku le 18.

Obetaven začetek Minija

Reli po Sardiniji se je začel z nesrečo Latvale, ki se je že na prvi hitrostni preizkušnji obrnil na streho. Prvi dan pa se je sklenil s predrto pnevmatiko Hirvonena. In tako je imel aktualni svetovni prvak Loeb po osmih brzincih na prvem mestu 33 sekund prednosti pred Solbergom. Hirvonen, ki je bil do sedmega brzinca za petami Loebu, je po smoli zdrsnil na tretje mesto in zaostal 53 sekund. Blizu je bil tudi še Ogier. Zelo dobro pa je svoj prvi reli začela novinka v svetovnem prvenstvu – ekipa Minija. Kris Meeke je bil v prvi šesterici, dokler ni zletel s sardinskega makadama, in tako je prvi dan na šestem mestu končal Španec Dani Sordo (Mini) in to z le minuto in pol zaostanka za svojim nekdanjih ekipnim kolegom. Šesto mesto je obdržal vse do konca relija in za zmagovalcem zaostal tri minute in pol.

Po petem od 13 relijev sezone 2011:
1. S. Loeb 100 točk
2. M. Hirvonen 93
3. S. Ogier 81
4. J.-M. Latvala 68
5. P. Solberg 46
6. M. Östber 38

Kimi Räikkönen (ICE Racing Citroen) na Sardiniji ni nastopal.

Sezona se bo nadaljevala zadnji konec tedna v maju, ko bo šesta od 13. preizkušenj te sezone potekala na cestah Argentine.

Reli po Sardiniji, končni vrstni red:


1. Sebastien Loeb (Citroen)
2. Mikko Hirvonen (Ford) +11,2
3. Petter Solberg (Solberg Citroen) +23,8
4. Sebastien Ogier (Citroen) +1:31,5
5. Mads Ostberg (Stobart Ford) +2:42,6
6. Dani Sordo (Mini) +3:27,6
...
18. Jari-Matti Latvala (Ford) +33:46,9

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.