Šport
9418 ogledov

Blamaža našega ministrstva, to so poslali OKS glede koronavirusa

Koronavirus v Italiji Profimedia Simbolična fotografija.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS) poslalo priporočila za ravnanje v športu ob pojavu koronavirusa.

MIZŠ v poslanem priporočilu narekuje skrajno previdnost, med drugim celo začasno zaustavitev vseh tekmovanj na državni ravni, so sporočili z OKS. Na ministrstvu so naknadno poudarili, da je prišlo do pomote.

Med drugim je v dokumentu, poslanem OKS in vsem panožnim zvezam, priporočena skrajna omejitev ali odpoved vseh potovanj v tujino, tako priprav kot tekem, za športnike, trenerje, športne funkcionarje, sodnike, na domačih tleh pa začasna zaustavitev ligaških in drugih tekmovanj na državni ravni. V dokumentu je zapisano, da so "vsi tovrstni dogodki povezani z zbiranjem večjega števila ljudi" na prireditvah.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport | Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Na ministrstvu so naknadno za STA poudarili, da gre pri navodilih za nesporazum in da je bila posredovana napačna različica priporočil. "Ministrstvo zato do nadaljnjega preklicuje navedbe v dopisu," so zapisali v službi za odnose z javnostmi na ministrstvu.

Dodali so še, da bodo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvom za zdravje uskladili navodilo športnikom in ga potem tudi objavili.

Vse strokovno utemeljene in ažurirane informacije v zvezi s koronavirusom so objavljene na spletni strani NIJZ. "Zato vsem (tudi športnim klubom) svetujemo, da naj se ravnajo po njihovih priporočilih," so zapisali.

OKS je takšna priporočila ministrstva že posredovala vsem športnim zvezam, pri čemer jim je priporočila, da jih upoštevajo, je sporočil predstavnik za stike z mediji pri OKS Brane Dmitrović. Odpovedali so tudi za 3. in 4. marec predvideno srečanje kandidatov za poletne OI v Tokiu.

Kot je naknadno sporočil Dmitrović, bo OKS po preklicu prvotnih priporočil ministrstva zdaj počakal na končno verzijo in jih nato tudi upošteval ter jih posredovali panožnim zvezam.

V Sloveniji za zdaj ni uradne informacije o prvi okužbi z novim virusom, se pa po državi že več dni širijo različne informacije o domnevnih primerih.

V zadnjih dneh je žarišče novega koronavirusa v Evropi postala Italija, kjer so po poročanju tujih tiskovnih agencij doslej zabeležili že 400 okuženih, umrlo pa je 12 bolnikov, vsi so imeli pridružene še druge bolezni. Okužbe z novim koronavirusom so zabeležili v 23 italijanskih pokrajinah na območju dežel Lombardija, Benečija (Veneto), Emilija-Romanja, Piemont, Toskana, Trentinsko - Zgornje Poadižje, Ligurja, Sicilija, Marke in Lacij.

Pri poskusu zajezitve širjenja virusa so italijanske oblasti v prizadetih deželah uvedle različne ukrepe, ki vključujejo preprečevanje združevanj množic. V večini dežel na severu Italije, kjer je za zdaj največje število okuženih, so se posledično odločili, da bodo zaradi izbruha odpovedali vse javne prireditve, vključno s športnimi tekmovanji.

V elitni italijanski nogometni ligi so tako pretekli konec tedna že prestavili štiri obračune, nove odpovedi pa bodo sledile v prihodnjih dneh. Med prestavljenimi tekmovanji pa ne bo tekem svetovnega pokala alpskih smučark v La Thuilu to soboto in nedeljo. Mednarodna smučarska zveza (Fis) je namreč danes sporočila, da bosta tekmi v superveleslalomu in alpski kombinaciji potekali v skladu s prvotnim načrtom. Bodo pa na obeh tekmah za zajezitev širjenja nevarne okužbe s koronavirusom omejili obisk.

Za zdaj nemoteno potekajo tudi priprave na tekme svetovnega pokala alpskih smučarjev v Kranjski Gori, predvidene za 14. in 15. marec. Organizatorji so ob tem dodali, da bodo sledili smernicam, ki jih je izdal NIJZ za množične prireditve in jih bodo v prihodnjih dneh posredovali vsem gostom tekmovanja ter ekipam in novinarjem.

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 09:40 27.februar 2020.

    NIJZ obvešča o preventivnih ukrepih .....umivajte si roke z milom in toplo vodo .....kaj pa tisti ,ki nimajo vode in se umivajo v potokih ? Tudi razkuževanje je problem saj ni sredstev ali so jih podražili ,da si navadni ljudje ...prikaži več ne morejo privoščiti . 10 € za 1/2 litra razkužila ? Potem je bolje uporabiti žganje je ceneje in vsestransko uporabno .

  • mizimazi 09:34 27.februar 2020.

    Podpisana ćefurska pićkica na direktoratu za šolstvo bi morala NEMUDOMA odstopit...

  • munja 08:16 27.februar 2020.

    Novinarji, če ste se že usposobili zato, da s svojimi članki strašite ljudi in delate paniko, pa še državnim organom povejte, naj se poslužujejo strožjega nadzora na mejah ali pa jih zaprejo. Pametnjakoviči, res.