Šport
10 ogledov

Mirnovodaši dobili prvo progo

Ponomarenko Å pela Žurnal24 main
Slovenija je s pomočjo športnih navdušencev in sredstev EU, MŠŠ ter občin Ptuj in Markovci postala bogatejša za novo tekmovališče. Na Ptuju so namreč postavili progo za kajak na mirnih vodah.

Čast otvoritve proge, ki je sicer še v nastajanju, je pripadla najboljši slovenski kajakašici na mirnih vodah in dvakratni dobitnici kolajn na svetovnem prvenstvu Špeli Ponomarenko. Primorka je bila prva, ki je naredila zavesljaje na zaenkrat edini mirnovodaški progi v Sloveniji. Prvo fazo izgradnje mirnovodaškega centra so naredili športni zanesenjaki Brodarskega društva Ranca iz Ptuja, ki so jim finančno pomagali občini Ptuj in Markovci, Ministrstvo za šolstvo in šport, nekaj denarja pa je prišlo tudi iz strukturnih skladov EU. Načrt predvideva postavitev centra, ki se bo lahko primerjal s tistimi v tujini, vendar pa imajo mirnovodaši zaenkrat na voljo le tekmovalno progo in pomol. Klub je od prizorišča oddaljen kilometer in pol.

Velika pridobitev
Proga na Ptuju pomeni veliko pridobitev za slovenske kajakaše, kar poudarja tudi direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc: „Na Ptuju bomo zdaj izvajali priprave in izbirne tekme. Pomembno je tudi, da bodo slovenski tekmovalci imeli prvič možnost doma trenirati na progah z bojami, kjer so označene razdalje na 200, 250, 500 in 750 metrih.“

Premiera z zapleti
Prvo tekmovanje na novi progi je bilo mladinsko državno prvenstvo, ki pa ni minilo brez zapletov. Organizatorjem je nemalo težav povzročalo naplavljeno drevo, tako da so morali prvi štart prestaviti za pol ure. Tekmovalci se zaradi zamude niso vznemirjali, saj so v Sloveniji prvič tekomovali na tekmovalni progi in ne na morju. V soboto so izvedli vsa tekmovanja na 1000 m, medtem ko je bil nedeljski program namenjen tekmam na 500 m. Rok Kuk, Matija Babič, Tadej Vršič in Anja Osterman so vsak v svoji starostni kategoriji dosegli dvojni zmagi, tako na 1000 m kot 500 m, in bili najuspešnejši tekmovalci državnega prvenstva mlajših kategorij.


Naslednje tekmovanje čaka tako mirno- kot divjevodaše na Ljubljanici, kjer bodo nastopili na 1. Ljubljanskem kajakaškem maratonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.