Šport
26 ogledov

Misija 'zadržimo Gianija' že v polnem teku

Metod Ropret, predsednik OKS, na sprejemu odbojkarjev na Kongresnem trgu 2015 Anže Petkovšek
Metod Ropret, predsednik odbojkarske zveze, je razkril, da si želijo selektorja Andreo Gianija zadržati vsaj do OI leta 2020. ''Pa tudi, če bo potrebno seči bolj globoko v blagajno,'' je dejal predsednik.

Predsednik odbojkarske zveze Metod Ropret je zadnji teden srečen in ponosen človek. Župan občine Brezovica, enega najbolj odbojkarskih krajev v Sloveniji, ima vso pravico, da si lasti del zaslug, da je odbojkarska reprezentanca na evropskem prvenstvu nepričakovano osvojila srebrno kolajno in zbudila v tem obdobju nekoliko zaspano športno javnost.

Podjetnik, športnik od glave do pet, ki sicer v športu nikoli ni bil profesionalec, je pa strah in trepet teniških igrišč, tisti, ki si želijo zmagovati, pa se ga izogibajo tudi v drugih disciplinah tekmovalne rekreacije, je za svoj hobi za razliko od brata - ta ima rajši nogomet in hokej (njegov sin je hokejist Olimpije), izbral odbojko.

Ker pa se ničesar ne loti polovično, je iz tega v Sloveniji do zdaj zapostavljenega športa hotel narediti zgodbo, pa tudi če v to vloži lasten denar. Na roke mu je šla nadarjena generacija fantov, ki pa ni imela strokovnjaka, da bi to nadarjenost spremenila v rezultat. A ga je našel, marca letos je na selektorsko klop pripeljal legendarnega italijanskega selektorja Andreo Gianija.

Kombinacija sreče in intuicije

"Gianija smo dobili z nekaj sreče, nekaj pa je zato zaslužna tudi intuicija. Ko nas je zapustil Luka Slabe, smo izdali razpis, na katerega se je prijavilo 22 kandidatov in to sama eminentna imena. Na koncu so v naših razmišljanjih ostali Igor Kolaković, Ljubomir Travica in Giani. Po pogovorih z njim, predvsem ko mi je rekel 'šef, jaz hočem to delo', smo se odločili zanj. Dobro je poznal naše igralce, naše zmožnosti, kakovost igralcev in njihov značaj. Vidite, da se nismo zmotili. Vsi zdaj doživljamo izjemne trenutke," se smeji predsedniku.

Andrea Giani med sprejemom na Kongresnem trgu 2015 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pred dvema letoma je v Sloveniji na konferenci Sporto gostoval sloviti srbski odbojkar Vanja Grbić, ki je pohvalil slovensko reprezentanco, potrdil, da ima velike zmožnosti, a hkrati dodal, da se mu ne zdi, da je dobro vodena. "Slovencem se že pri predvajanju himne vidi, da ni vse, kot bi moralo biti. Že v pogledu na njihove oči se opazi nek strah, pomanjkanje samozavesti in zbranosti. Mislim, da Slabe, ki je sicer dober strokovnjak, ni pravi, da bi iz teh posameznikov lahko naredil ekipo," je takrat dejal Grbić, glede na dejanja pa je očitno tako menil tudi Giani, saj je prav poglede svojih izbrancev pred in med tekmo večkrat omenjal v svojih izjavah. Z znanjem in pa tudi značajem je njihove poglede spremenil, razbistril pa tudi njihove glave.

Edini spodrsljaj proti Belgiji

Slovenska reprezentanca je v petih mesecih pod vodstvom italijanskega strokovnjaka odigrala 25 tekem. Zabeležila je 18 zmag in sedem porazov, če upoštevamo, da je trikrat izgubila na prijateljskih tekmah (dvakrat z Brazilijo in enkrat z Nemčijo), da je izgubila povratno tekmo dodatnih kvalifikacij s Portugalsko, ko je bil skupni zmagovalec že poznan, da so jih na evropskem porazu premagali zmagovalci Francozi in svetovni prvaki Poljaki, katerim so se Slovenci v primernem trenutku oddolžili za poraz, se ugotovi, da je edini pravi neuspeh poraz z Belgijci, a kot pravi Giani, je bil ta poraz še kako dobrodošel, zaradi nepričakovanega razpleta drugih tekem pa jim je celo omogočil lažje delo v nadaljnjem delu tekmovanja.

"Letos smo imeli tri cilje. Takoj ko smo izpolnili prvega, se uvrstili na evropsko prvenstvo, se je začela evropska liga, prav ta pa je po mojem mnenju omogočila miselni preklop v glavah reprezentantov. Dvomim, da je katera reprezentanca osvojila evropsko ligo na tak način, kot smo jo letos mi. Zabeležili smo 12 zmag, nobenega poraza. V tem tekmovanju smo postali ekipa, v tem tekmovanju smo si pridobili samozavest, potem ko smo končno dobili tudi odločilne tekme, kar nam v preteklosti ni uspevalo. Na evropskem prvenstvu pa se je na fante sploh prenesla ta zmagovalna miselnost Gianija, ta lakota po uspehu, ki nam je na koncu v konkurenci najboljših evropskih reprezentanc prinesla neverjeten in tudi za nas v vodstvu nepričakovan rezultat," meni Ropret.

Andrea Giani | Avtor: OZS OZS
Predsednik meni, da uspehov s srebrno kolajno še ne bo konec. "Poskušam razmišljati na tak način, kot razmišlja nas selektor, zato pravim, to je začetek naše zmagovalne poti in ne konec. Zavedam pa se, da je take uspehe težko ponavljati. Takih uspehov ne ponavlja nihče, samo poglejte, kakšne reprezentance so na prvenstvu odšle domov v četrtfinalu. Konkurenca na vrhu je številčna, najboljše reprezentance pa izenačene. Na reprezentanco ne bomo izvajali pritiska rezultatov, vsekakor pa bodo naši apetiti visoki, a realni. Naša naslednja velika cilja bosta evropsko prvenstvo leta 2019, za katerega obstaja velika možnost, da bo pri nas, in olimpijske igre leta 2020, na njih želimo nastopiti po vodstvom Gianija. Vemo, da ga bo do takrat težko zadržati pri nas, a storili bomo vse, da ga bomo. Nekateri indici pa že zdaj kažejo na to, da naše želje niso nerealne. Pa tudi, če bo potrebno seči bolj globoko v blagajno, čeprav Andrei denar ni najpomembnejša stvar," je glede podaljšanja sodelovanja z Gianijem (zaenkrat ima pogodbo le še za naslednjo leto) optimističen Ropret.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.