Šport
26839 ogledov

Mladi zvezdnici se je podrl svet: "Želim si, da sploh ne bi zmagala"

Emma Raducanu Epa
Komaj 20-letna britanska teniška zvezdnica je po največji zmagi v karieri doživela neprijetno streznitev.

Britanska teniška igralka Emma Raducanu je pred manj kot dvema letoma šokirala športno javnost z zmago na odprtem prvenstvu ZDA, enem od štirih najprestižnejših teniških turnirjev na svetu.

Tedaj komaj 18-letna vzhajajoča zvezda belega športa se je do uspeha, o katerem sanja sleherni mlad tenisač oziroma tenisačica, dokopala šele v drugem nastopu v glavnem žrebu katerega od štirih grand slamov.

Ob lovoriki je prejela še zajeten ček v višini 2,5 milijona ameriških zelencev in se tako rekoč čez noč iz anonimnosti izstrelila med športne superzvezde. Toda evforija ni trajala dolgo, saj je kmalu spoznala, da imata slava in uspeh tudi negativne posledice.

Emma Raducanu | Avtor: Epa Epa
"Ko sem osvojila OP ZDA, sem bila izredno naivna. V zadnjih dveh letih sem spoznala, da WTA turneja in vse ostalo, kar pride zraven, ni prijetno, zdravo ali varno okolje. Ves čas moraš biti pozoren, saj morski psi prežijo nate s vseh strani. Ker sem imela šele 19, 20 let, so me vsi videli samo kot priložnost za zaslužek. Težko je bilo krmariti. Nekajkrat sem se opekla. Ugotovila sem, da okoli sebe potrebujem čim manjši krog ljudi," je povedala 128. igralka sveta.

Po senzacionalni zmagi v Flushing Meadowsu, kjer se je v glavni žreb prebila skozi kvalifikacije, na poti do naslova pa v devetih obračunih ni oddala niza, se jo začele pestiti poškodbe. "Po tistem sem doživljala številne neuspehe. Sem odporna oseba in moj tolerančni prag je zelo visok, toda vseeno mi ni bilo lahko. Včasih si želim, da ne bi nikoli osvojila OP ZDA," je priznala.

V mesecu maju je prestala operacijo obeh zapestij in enega gležnja, zaradi česar bo vsaj nekaj mesecev odstotna z WTA Toura.

"Težko mi je, ker moram izpustiti poletne turnirje. Svojih težav nisem želela obešati na veliki zvon. Hvala vsem, ki ste me podpirali, čeprav niste bili seznanjeni z vsemi dejstvi. Bila sem pod velikim pritiskom, medtem ko se ljudem niti sanjalo ni, kaj prestajam."

"Morala sem skrivati občutke in stvari držati v sebi, ker nihče ni vedel, kaj se dogaja z mano. Zelo sem mlada in še vedno se učim iz svojih napak. Še toliko težje je, če napake delaš vsem na očeh in imajo o tem vsi nekaj za povedati. Teniška turneja je naravnost brutalna," je sporočila Britanka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma. (@emmaraducanu)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.