Šport
8087 ogledov

Nesreča slovenskega kolesarja, sledil šok

Izidor Penko Team Slovenia/Twitter
Prvi dan svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu v Innsbrucku slovenski reprezentanci ni prinesel vrhunskega rezultata.

Že dopoldan so kronometer opravile mladinke. S progo med Hall-Wattensom in Innsbruckom v dolžini 20 kilometrov. Boljša od obeh Slovenk je bila Vita Movrin na 32. mestu z dvema minutama in devetimi sekundami zaostanka. Nika Jančič je osvojila 37. mesto, zaostala je 2:31 minute. Slednja resno kolesari šele dva meseca, pred tem se je ukvarjala z atletiko in s teki na srednje proge. Movrinova prihaja iz gorskega kolesarstva, je državna prvakinja v olimpijskem krosu.

Naslova se je razveselila Nizozemka Rozemarijn Ammerlaan, sedem sekund je bila počasnejša Italijanka Camilla Alessio, 18 sekund pa Britanka Elynor Backstedt.

Več upov je slovenska reprezentanca polagala v popoldanska nastopa Jake Primožiča in Izidorja Penka, ki sta se morala spopasti s 27,8 kilometra dolgo progo med Wattensom in Innsbruckom. Primožič je prišel do cilja brez večjih težav, 2:33 minute za novim-starim prvakom Dancem Mikkelom Bjergom. Precej več težav je imel Penko, ki je po težavah s kolesom trčil v avtomobil, padel in moral zamenjati kolo.

"Na začetku sem težko našel ritem. Nato sem se ustalil in vse je šlo nekako v redu. Na vmesnem času sem imel šesti čas. Poskušal sem iztisniti vse, kar se je dalo. Vmes sem imel težave s kolesom. Skušal sem jih sam odpraviti. Na spustu v zadnjem ovinku, kakšna 2,5 kilometra do cilja, se je naredila takšna napaka, da nisem mogel dovolj zavirati, mogoče me je malo zgrabila panika. Šel sem v avto," je nazorno dan opisal Penko.

Letos je bil na EP drugi in na sredozemskih igrah tretji, obakrat v uri resnice, zato je na SP ciljal visoko. "Ne vem, kaj naj rečem. Ciljal sem visoko. Zgleda, da mi SP ni usojeno," je bil razočaran Penko, ki je od padca do cilja prikolesaril na cestnem kolesu.

Še več, razočaranje je bilo tako hudo, da je napovedal slovo od kolesarstva. "To je bil vrhunec sezone. Zgleda, da je to to od mojega kolesarjenja. Neumno se mi zdi nadaljevati v slabih pogojih, da se ne morem preživeti. Se šolam in mislim, da je to boljša možnost kot kolesarjenje na kontinentalni ravni," je pojasnil Penko in priznal, da je imel letos težave z motivacijo, zato je tudi začel razmišljati o slovesu.

S tem nekako štafeto v reprezentanci mlajših članov predaja Primožiču, ki ob slovesu Tadeja Pogačarja - ta je napovedal, da se ob selitvi v svetovno serijo k UAE Emirates poslavlja od konkurence U23 - stopa v velike čevlje.

"Računajo name, da bom nadomestil oba. Upam, da mi bo to uspelo. Stopam v velike čevlje. Dal bom vse od sebe, da ne razočaram druge in sebe. Lani sem nekaj izgubil z boleznijo. Letos se popravljam, sem na takšni ravni, kot bi moral biti lani. Eno leto sem izgubil, časa je še precej," je povedal Primožič.

Srebrn med mlajšimi člani je bil Belgijec Brent van Moer s 33 sekundami zaostanka, bronast pa še en Danec Mathias Norsgaard, ki je zaostal še pet sekund več.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.