Šport
8 ogledov

Mladi so med najboljšimi na svetu

Andrej Hauptman (desno) je leta 2001 v Lizboni na svetovnem prvenstvu zasedel tr
1/13
Žurnal24 main
Nekdanji slovenski kolesar, Andrej Hauptman, se je v Pescari izkazal kot odlični vodja mlade, a izjemno nadarjene ekipe. V pogovoru za zurnal24.si je spregovoril o dirki na SI in prihodnosti.
 
 

Izšlo se je dobro, še bolj bi bili seveda zadovoljni z zmago. Le malo je namreč v sprintu zmanjkalo Kumpu, da ni kot prvi prišel v cilj. Še zlasti pa sem vesel, ker so fantje kolesarili kot ekipa.

Andrej Hauptman

 
Andrej Hauptman , nekdanji odlični kolesar, se je na sredozemskih igrah v Pescari izkazal tudi kot selektor mlade, a izjemno nadarjene ekipe. V močni konkurenci, kjer so prednjačili domači kolesarji, je v veliki meri zaslužen za srebrno kolajno Marka Kumpa . O sami dirki in o prihodnosti slovenskega kolesarstva je spregovoril nekaj besed tudi za zurnal24.si .

Kako ste videli preizkušnjo po ulicah Pescare?
Dirka je bila vseskozi nervozna. Vrstili so se pobegi, položaj se je neprestano menjaval. Potrebno je bilo kombinirati, a nam je k sreči vse uspevalo. Že pred dirko smo vedeli, da bodo kolesarske velesile kot so Italija, Španija in Francija vozile agresivno, a smo imeli za vsak pobeg pripravljen odgovor. Izšlo se je dobro, še bolj bi bili seveda zadovoljni z zmago. Le malo je namreč v sprintu zmanjkalo Kumpu, da ni kot prvi prišel v cilj. Še zlasti pa sem vesel, ker so fantje kolesarili kot ekipa. Ponavadi je težko, ko imaš v moštvu tri ali štiri ase, da se med seboj dogovorijo za sodelovanje. To se je tokrat zgodilo. Fantje so sodelovali 1000 odstotno in rezultat tega je tudi kolajna.

Kump se je na sredozemskih igrah izkazal z drugim mestom. © STA

 
Na dirki je bilo neznosno vroče. Je bilo zaradi pogojev vse še toliko težje?
Bilo je res izjemno vroče, vendar smo na tako ekstremne pogoje že navajeni. So pa razmere tako ali tako za vse enake.

V Pescari je uspešno nastopila precej mlada ekipa. Je to dokaz, da se v Sloveniji dobro dela z mladimi kolesarji?

Mlada ekipa do 23 let zdaj že tradicionalno sodi med boljše na svetu. To smo dokazali tudi tu. Je pa res, da smo v Sloveniji tudi v elitni konkurenci zelo uspešni. Še zlasti, če upoštevamo število kolesarjev, ki jih imamo.

Ste prepričani, da je pred slovenskim kolesarstvom lepa prihodnost?
Mislim, da je. Vsi se trudimo. Tako pri posameznih klubih, kot tudi v reprezentanci. To je še najbolj očitno pri mladi izbrani vrsti, ki zadnja leta kolesari v nacionalnem pokalu. To je pravzaprav svetovni pokal za mlade kolesarje. Tu smo vseskozi v stiku z najboljšimi. Z njimi se kosamo tudi na največjih preizkušnjah in fantje imajo neko merilo, lahko se primerjajo tudi z drugimi. Tako je tudi lažje priti do odmevnejših rezultatov.

Na svetovnih prvenstvih ste bili tretji in četrti, na olimpijskih igrah peti. Kdaj bo nekdo ponovil vaše dosežke?
To je nemogoče napovedati. V Sloveniji je veliko odličnih kolesarjev, a za osvojitev kolajne na SP je treba imeti tudi veliko sreče. Konkurenca je izjemna in pri takšnih dosežkih se ti mora poklopiti prav vse.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.