Šport
4168 ogledov

Mladinci prodajali tekme, grozi jim sedem let zapora

rokomet instagram Rushandball
V prevari naj bi sodelovalo kar osem reprezentantov.

Ruska rokometna zveza je uvedla preiskavo proti osmerici članov reprezentance do 19 let, ki so letos nastopili na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. Vsi osumljeni so suspendirani iz vseh tekmovanj.

Po besedah predstavnikov zveze so sumljvi rezultati to izbrano vrsto spremljali že nekaj časa, vse skupaj pa je vrhunec dobilo na omenjenem EP, kjer so Rusi prišli le do ene zmage, v boju za 15. mesto so premagali Avstrijce. Prav ta tekma je sicer še podkrepila sume o nepravilnostih. Z omenjenimi tekmeci so se namreč izbranci Vitalija Ivankova že pomerili v drugem krogu turnirja in izgubili s kar 19:36, le štiri dni kasneje pa zmagali s sedmimi zadetki razlike.

Po vrnitvi v domovino jih je pričakal poligraf, rokometaši pa so ob testih priznali svojo krivdo.

"Skupina igralcev v izbrani vrsti je združila moči s stavniško mafijo in od nje med turnirjem prejemala navodila, kako naj se končajo tekme. Igralci so to storili, v zameno pa so prejeli finančne nagrade. Ker ne želimo, da bi bli vsi član reprezentance povezan s temi dejanji, so poimensko suspendrani Dmitrij Kandibin, Aleksandar Morozov, Nikita Gogoljev, Dmitrij Frolov, Danil Dimitrijev, Maksim Najdunov, Maksim Ermolin in Georgij Kiriljenko. Zveza je izročila tudi odpoved selektorju Ivanovu, ki mu grozi kazenska prijava, če se ugotovi, da je bil v vse skupaj vpleten, ali pa je vedel, kaj se dogaja in tega ni prijavil," so sporočili iz zveze.

Oglasil se je tudi predsednik ruske rokometne zveze Sergej Šiškarev: "Ko sem prejel pisne dokaze, sem bil šokiran. Imamo jasne dokaze, da sta bili tekmi z Dansko in Avstrijo nameščeni. Kako lahko nekdo izgubi za 17 golov, kasneje pa isto ekipo premaga za 7 zadetkov? S to zmago so ti lopovi kar sami dokazali svojo krivdo in si še dodatno otežili položaj. To je izdaja! S takšnmi remi imamo težave tudi v domačem prvenstvu, a jih je težko dokazati, čeprav delamo na tem."

Po ruskem zakonu osebam, ki sodelujejo pri nameščanju rezultatov, grozi zaporna kazen do sedmih let. Ker je bila vsa osmerica rokometašev ob svojem početju na EP že polnoletna, se jim bo sodilo po tem zakonu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.