Šport
159 ogledov

MMA borec proti mojstru tai chija

tai chi, mma, borilne veščine, dvoboj,  Lei Wei, Xiaodong Xu Youtube
V ekshibicijskem dvoboju, ki je trajal le nekaj sekund, sta se pomerila kitajski MMA borec in trener Xiaodong Xu ter mojster borilne veščine tai chi Lei Wei.

Po svetovnem spletu se je razširil posnetek borbe v kitajskem Chengduju, kjer sta si nasproti stala borec mešanih borilnih veščin in mojster tradicionalnega tai chija z več kot dvajsetletnimi izkušnjami.

Dvoboja je bilo konec že po nekaj sekundah, saj je MMA borec Xiaodong Xu svojega nasprotnika Leia Weia, samooklicanega avtorja ''grmečega sloga tai chija'', hitro spravil na tla in ga zasul z močnimi udarci v glavo. 

Povod za dvoboj so bile nespoštljive besede, ki jih je na račun tradicionalne borilne veščine izrekel MMA borec. Ta je nasprotniku, ki bi se upal pomeriti z njim, ponudil, da izbere pravila dvoboja, za nameček pa se je zavezal, da bo plačal tudi morebitne stroške zdravljenja.

"Xu je žalil tai chi in naše prednike," je razloge za dvoboj opisal Wei, po porazu pa je dejal: "Izgubil sem. Vsi so lahko videli. Ni problema. Sprejmem rezultat.''

Načrtuje nove dvoboje

Nekateri uporabniki družabnih omrežij so Weija označili za prevaranta, spet drugi pa so opozorili, da na podlagi enega izida ne gre vleči zaključkov o primerjavi različnih tenhik. ''Če je en borec izgubil, to še ne pomeni, da je izgubil tai chi,'' je zapisal eden od uporabnikov.

Kitajske borilne veščine imajo večstoletno tradicijo in zajemajo celo kopico različnih tehnik. Tai chi je obrambna veščina, ki ima blagodejne učinke na zdravje, MMA pa se je razvil v borilni šport, ki združuje boks, karate in wrestling. "Ta chi ima vadbeni namen in se v praksi ne more meriti z modernimi borilnimi tehnikami," je dodal spletni komentator.

MMA borec je po zmagi napovedal, da se bo v naslednjem dvoboju pomeril z mojstrom kung fuja, prav tako pa so njegov izziv sprejeli še trije mojstri tai-chija.

Komentarjev 4
  • BenX 12:13 02.maj 2017.

    eh... htel sem napisati "komentar" in ne "odgovor". @razerznak ima seveda popolnoma prav.

  • BenX 12:12 02.maj 2017.

    taici, aikido, capoeria,... to je vse samo za filme snemat in pa za neko slposno spretnost in okretnost osebe. dejstvo! ce se kdo ne more sprijazit s tem, se pac ne more. skodi sigurno ne, ampak v borbi oz. pretepu ...prikaži več proti nekom, ki je vsaj malo podkovan v bilokeri kontaktni borilni vescini (lahko tudi judo ali rokoborba, kjer ni udarcov, ampak samo meti in koncni prijemi), nima niti 5% moznosti. s tehniko, ki jo ucijo te "demonstracijske" vescine sigurno ne!

  • Thomy 12:09 02.maj 2017.

    Zelo koristna primerjava...V naslednjem delu bodo primerjali MMA z ostrostrelcem; v tem primeru bi jaz stavil na slednjega.