Šport
16 ogledov

Mnenja stroke deljena

Drago Kos meni, da bi si Fifa morala pomagati s sodobno tehnologijo. (Foto: Bošt Žurnal24 main
Mnenja stroke glede uvedbe sodobne tehnologije v podporo sodniških odločitev so tudi pri nas deljena, kakorkoli, vsi se strinjajo, da bo morala Fifa glede sojenja hitro nekaj ukreniti.

 “Preprosto ne razumem Fife in Evropske nogometne zveze (Uefa), zakaj končno ne pristaneta na opremljanje golov s tehničnimi pripomočki. Pustimo druge dogodke na terenu, ampak zadetek ima resnično preveliko težo in vpliv na potek tekme,” je niz spornih sodniških odločitev na svetovnem prvenstvu komentiral nekdanji mednarodni sodnik Drago Kos.

Kos meni, da polemike, ki nastajajo po kočljivih tekmah, ne bi smele imeti prednosti: “Gre za prevelike vložke, da bi lahko dopuščali tako velike napake, kot je spregledan gol. Dobro, drugo mogoče že – na primer vprašanje, ali si je nekdo zaslužil karton in ali bi sodnik moral dosoditi kot ali avt. Priznani oziroma nepriznani zadetki so zadeva, ki ima dejansko najhujše posledice.

Ne tehnologiji
Radenko Mijatović je na nogometnih zelenicah prav tako nekoč opravljal vlogo delilca pravice. Po njegovem mnenju uvedba kamer ni potrebna, poleg tega pa se sprašuje, kako bi se tekme po zaustavitvi igre nadaljevale. “Tehnika problemov ne more v celoti rešiti. Pri roki Luísa Fabiana na tekmi s Slonokoščeno obalo gre za lastno presojo sodnika, pri prepovedanem položaju Carlosa Téveza je napako storil stranski sodnik, pri golu Franka Lamparda bi pa dodatni sodnik za golom to gladko rešil. Saj nima drugega dela, kot da je pozoren na dogajanje v kazenskem prostoru,” je dejal Mijatović, ki torej zagovarja uvedbo petega in šestega sodnika. Tak način pokrivanja tekem je Uefa že potrdila na tekmah kvalifikacij za Euro 2012 in evropske lige v sezoni 2010/11.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.