Šport
94 ogledov

"Množica ne zapravlja kar sama od sebe"

Eurobasket, danijel koradin, eurobasket Nataša Čepar
EuroBasket. Gostinci ponekod razočarani; Finci največji pivci, a menda ne prekašajo Slovencev.

“Pričakovanja so bila gotovo prevelika,” meni Danijel Koradin iz koprskega podjetja Koda Events, ki je postavilo stojnice s pijačo in jedačo pred koprsko Areno Bonifika. Po njegovi oceni so med EuroBasketom največ piva popili Finci, a poudarja, da ne več, kot bi ga Slovenci na podobni prireditvi v tujini; ponudba z žara pa je šla najbolj v slast Italijanom. V mestu je skoraj 60 lokalov podaljšalo svoj delovni čas. “Mislili so si, da bo množica ljudi prišla in zapravljala kar sama od sebe. A tak račun se ne izide,” razlaga sogovornik.

Pričakovali več

“Lahko bi bilo bolje. Pričakovali smo več, da bo vse polno, pa je bilo daleč od tega,” tarnajo v celjski kavarni in pivnici Friderik in Veronika. Gostje so bili večinoma domačini, med tujci pa je bilo največ Poljakov.

“Sobe smo imeli zasedene, pri gostinskem delu pa se nam ni toliko poznalo, saj smo zunaj navijaške cone in oddaljeni od dvorane,” pravi Anamarija Štorman iz celjskega hotela Štorman.

Na celjski občini so sicer s prireditvijo zadovoljni, uradno navijaško cono je skupno obiskalo 18 tisoč ljudi, najživahneje pa je bilo v nedeljo, ko so se naši reprezentanti pomerili s Hrvati.

Dobro so se pripravili

“Zelo smo se pripravili, zunaj smo postavili žar in se potrudili, da bi bili čevapčiči zares okusni. Vsak dan smo imeli živo balkansko glasbo,” pojasnjuje nekdanja slovenska smučarka Alenka Dovžan, ki ima na Jesnicah lokal Ejga. “Takšnega obiska na Jesenicah še ni bilo,” je navdušena tudi Vera Djurić Drozdek iz Občine Jesenice. Glede na potrošnjo so bili predvsem zaradi številčnosti na prvem mestu Makedonci.

Zadovoljni z obiskom so tudi v Ljubljani, kjer septembra zaradi EuroBasketa pričakujejo blizu 145 tisoč obiskovalcev, kar je za skoraj tretjino več kot v istem mesecu lani. “Veliko si obetamo še od drugega dela prvenstva, ko se bo dogajanje v celoti preselilo sem. Najbolj se veselimo Fincev in Litovcev,” pravi Dani Reberšak iz Kavarne Maček.

Finci po 200 evrov na dan

"Iz Lahtija nas je prišlo približno 300, vsega skupaj pa okoli 1.500 ali celo dva tisoč,“ je število finskih košarkarskih navijačev v Kopru ocenil 25-letni Janne Virtanen. "Večina iz naše skupine se bo vrnila domov, le redki bodo šli do Ljubljane," je povedal. "Kaj dosti časa za znamenitosti nam ni ostalo," je povzel besedo njegov sorojak Pauli Venalainen.

Finci so zelo zadovoljni s cenami piva, ki v lokalih pri dvorani stane 2,60 evra, medtem ko bi morali doma ob taki priložnosti odšteti kar osem evrov. Sogovornika sta menila, da finski navijači zapravijo povprečno 200 evrov na dan. Pohvalila sta tudi lepa slovenska dekleta, pritožila pa sta se nad javnim prevozom, saj v večernih in nočnih urah ne vozita ne vlak ne avtobus. "Iz Ljubljane v Koper smo morali s taksijem in enako bo za nazaj," sta izpostavila. Občudovala sta čistočo in zagotovila, da se še vrneta. In koliko sta pred prvenstvom vedela o Sloveniji? "Ne veliko, no, poznal sem Peterko in kakšnega nogometaša, drugega pa ne," je nekoliko v zadregi odgovoril Janne.

Komentarjev 1
  • alfredo 10:35 10.september 2013.

    Zmagali Fince! V pitju, seveda...