Šport
18 ogledov

Močna klofuta: Srbi zadali prvi poraz Slovencem

Goran Dragić Slovenija Ukrajina EuroBasket Domžale Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je v beograjski dvorani Kombank proti domači reprezentanci Srbije izgubila finale turnirja za pokal Beograda (91:66).

Osem let po bolečem porazu proti Nemčiji v četrtfinalu EuroBasketa se je reprezentanca Slovenije vrnila v beograjsko dvorano Kombank (nekdaj Areno), največja srbska dvorana pa jim znova ni prinesla sreče. Varovanci selektorja Božidarja Maljkovića so v finalu turnirja za pokal Beograda visoko izgubili proti domači Srbiji in doživeli prvi poraz na pripravah.

Slovenija je finale pred lepo zapolnjeno areno začela slabo in šele po dobrih štirih minutah dosegla prvi koš, ko je za tri zadel Boštjan Nachbar (3:6). Toda Srbija ni ušla na višjo razliko, s košem Eda Murića je Slovenija tudi izenačila (11:11). 

Domačini so po zaslugi dobrega skoka in nekaj blokad neodločnim varovancem Božidarja Maljkovića pod košem z delnimi izidom 7:0 znova ušli. Zabijanje Gašperja Vidmarja po duhoviti akciji je prineslo ene izmed zadnjih točk Slovencev v prvi četrtini, ki so jo s plus štiri dobili domači (20:16).

Orli pobegnili že na 14

Srbi so s koši Raška Katića na začetku druge četrtine ušli na rekordnih devet točk prednosti. Kljub dvomljivemu kriteriju sodniške ekipe je Slovencem uspelo ujeti priključek. Goran Dragić je s prvo trojko znižal na 33:28, že prej pa je Boštjan Nachbar dvakrat lepo prodrl in položil na obroč.

Po minuti odmora Dušana Ivkovića so Srbi hitro izkoristili nekaj nezbranosti gostiteljev prihajajočega EuroBasketa in tri minute pred polčasom pobegnili za rekordnih enajst točk razlike (39:28). Koš prvega strelca tekme Nenada Krstića je domače moštvo oddaljil že na +12, trojka Nemanje Bjelice pa že na +14, a je v zadnji akciji polčasa vsaj malce znižal Uroš Slokar (48:36).

Odgovor na vse

Tudi v drugem polčasu so Srbi z izjemnim metom odgovorili na vsak poskus približanja slovenskih reprezentantov. Kljub razpoloženemu Nachbarju se prednost ni stopila na manj kot deset točk. Nasprotno – ob neobstoječem skoku Slovenije je v 25. minuti narasla na znova rekordnih +15. 


Nikola Kalinić
je z novo trojko po nekaj zapravljenih priložnostih Slovencev, da prednost znižajo na manj kot deset točk, poskrbel za novo najvišjo prednost (66:49). Goran Dragić se je takrat že usedel na klop s peto osebno napako. Naskok domačih je tudi v zadnji četrtini le še rasel, tudi po zaslugi katastrofalnega izvajanja prostih metov, na koncu pa se je ustavil pri 25 točkah.

Lakovič spet niti minute

Izbranci selektorja Maljkovića so s to tekmo vstopili v drugo polovico pripravljalnih tekem za evropsko prvenstvo, ki se bo v Sloveniji začelo 4. septembra. V dosedanjih šestih, do nedeljske tekme, niso doživeli poraza.

S Srbijo se je Slovenija pomerila že prejšnji konec tedna na turnirju Laško v Celju in zmagala s 67:52. Podobno kot v Zlatorogu tudi v Beogradu ne bo nastopil prvi zvezdnik Srbije Miloš Teodosić. Na drugi strani je v polfinalu v soboto Slovenija prvič nastopila v kompletni postavi; pridružil se ji je tudi kapetan Jaka Lakovič, ki je zaradi bolečin v hrbtu izpustil uvodnih pet tekem, proti Srbiji pa znova ni igral.

Slovenska reprezentanca bo s pripravami nadaljevala v Kranjski Gori, naslednji dve tekmi pa jo čakata v petek (16. avgusta), ko se bo na Jesenicah pomerila proti Bosni in Hercegovini, dva dni kasneje pa bo v Tivoliju nasprotnik še Rusija.

Turnir za pokal Beograda, finale:

Srbija : Slovenija 91:66 (20:16, 28:20, 21:15, 22:15)
Nedović 20 točk, Nen. Krstić 16 in 10 skokov, Bjelica 15; Nachbar 20, G. Dragić 9, Vidmar (8 sk.) in Lorbek 7

Tekma za tretje mesto:

Turčija : Ukrajina 72:64 (16:14, 13:20, 22:14, 21:16)
Ilyasova 16 in 12 sk., Gönlum 12; Jeter 16, Natijažko 12

Komentarjev 2
  • francek 06:55 12.avgust 2013.

    Glede na to, da v SLOVENIJI že dolgo vladajo srbi je rezultat pričakovan.

  • zztop 20:38 11.avgust 2013.

    Ma naši so svetovni prvaki v prijateljskih tekmah. Stoučejo vse, ki jim pridejo pod prste. Ko se pa tekmuje za kej, pol pa - zopet ni smo imeli sreče itd. Sicer jim želim, da dans pocepetajo Srbe in še več ...prikaži večč uspeha septembra! čao.