Šport
98 ogledov

Mohorič svetovni prvak

matej mohorič svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu
1/5
Reuters
Mladi slovenski kolesar Matej Mohorič na svetovnem prvenstvu v Valkenburgu še naprej niza uspehe. Po srebrni kolajni v vožnji na čas je danes na cestni dirki osvojil še naslov mladinskega svetovnega prvaka.

Matej Mohorič je 128,8 kilometra dolgo dirko dobil z nekaj metri prednosti pred Avstralcem Calebom Ewanom, tretji je bil Hrvat Josip Rumac. Poleg Mohoriča so na jugu Nizozemske med mladinci nastopili še Gašper Katrašnik, Jure Miškulin, Martin Otoničar in David Per, ki pa niso končali povsem v ospredju.

Za Slovenijo je to med mladinci četrta kolajna na svetovnih prvenstvih, a šele prva zlata (od slovenskih kolesarjev ima zlato iz svetovnega prvenstva le še Jani Brajkovič, in sicer v kronometru mlajših članov).

"Vedel sem, da imam močne noge. Toda v kolesarstvu ne zmaga vedno najboljši, zato je to toliko zanimiv šport. Mislim, da sem danes pokazal zrelo vožnjo. Na Cauberg nisem brezglavo napadel, čeprav sem že bil že pred začetkom vzpona v najboljšem položaju. Nato sem se pomaknil nekoliko v ozadje in nadziral tekmece. Ko sem videl, da jim ne gre več najbolje, pa sem napadel, dal glavo dol, šele 200 metrov pred ciljem pogledal nazaj, kaj se dogaja, in zmagal. Pohvalil bi prav vse moštvene kolege, bili so enkratni. Se pa prav dobro še ne zavedam, kaj sem dosegel," se je smejalo kolesarju Save, ki ima že zdaj veliko ponudb tujih, a bo še nekaj časa ostal doma: "Ne želim prehitevati stvari. Kolesar se mora razviti in stopati na svoji poti stopnico za stopnico. Nikoli ni nobena stvar tako dobra, da se je ne bi dalo izboljšati. In to ne samo na kolesu. Želim postati športnik z veliko začetnico."

"Imamo zlatega fanta"

Da se mlademu Gorenjcu obeta lepa kariera, je prepričan tudi selektor slovenske reprezentance Andrej Cimprič: "Imamo zlatega fanta. Že večkrat sem zanj rekel, da je popoln prvak, saj to ni le zaradi telesnih zmogljivosti, ampak tudi zaradi značaja, glave in tudi na vseh drugih področjih vidi daleč naprej. Zanimanje zanj je ogromno, a se je dobro odločil, da dozori doma. Čas za odhod v tujino bo še imel."

"Prepričani smo bili, da Matej lahko zmaga, a v kolesarstvu poleg moči za zmago potrebuješ tudi srečo, ki je bila tokrat na naši strani. Izognili smo se padcu v drugem krogu, ki bi lahko bil usoden, nato se je dirka odvijala tako, kot smo si želeli. Svoje so opravili vsi fantje, Matej pa je postavil le še piko na i. Ciljnega sprinta nismo mogli čakati, zato je Matej napadel. In to v idealnem trenutku," je dejal Cimprič, ki se je lahko veselil tudi tretjega mesta Hrvata Rumca, saj ga je letos treniral pri novogoriškem klubu Hit Casino.

Poleg Mohoriča so na jugu Nizozemske med mladinci nastopili še Gašper Katrašnik, Jure Miškulin, Martin Otoničar in David Per. Miškulin je ciljno črto prečkal v času zmagovalca na 49. mestu, Per je bil 81. z zaostankom 25 sekund, Katrašnik 117. z zaostankom 5:49 minute, medtem ko Otoničar, na katerega so pred današnjim nastopom v slovenskem taboru tudi računali za vidnejši uspeh, dirke ni končal.

Ima pa Otoničar prav tako zasluge za zmagoslavje, saj je bil tisti, ki je nevtraliziral edini pravi pobeg na dirki, s tem pa omogočil, da je skupina pred zadnji vzpon na Cauberg prišla skupaj. Mohorič je sledil navodilom strokovnega štaba, počakal na napad do konca vzpona, nato pa pokazal, zakaj je bil med glavnimi favoriti in zakaj mu strokovnjaki napovedujejo blestečo kariero.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:56 01.oktober 2012.

    A video je pa vojna tajna al kaj ?!!!