Šport
12 ogledov

Mojster Nole uničil Rafo

Novak Djoković
1/24
EPA
Novak Djoković je znova dokazal, da v letošnji sezoni nima konkurence. V ponovitvi lanskega finala na OP ZDA se je drugemu igralcu sveta Rafaelu Nadalu maščeval za poraz, potem ko ga je po več kot štirih urah atomskega tenisa ugnal s 6:2, 6:4, 6:7 in 6:1. Za Srba je po zmagoslavju na OP Avstralije in Wimbledonu to še letošnja tretja zmaga na turnirjih za grand slam.

Srb Novak Djoković je dobil še tretji letošnji turnir za grand slam. Po zmagah v Melbournu in Wimbledonu je bil najboljši tudi na mednarodnem odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, v finalu je po več kot štirih urah izvrstnega tenisa s 6:2, 6:4, 6:7 (3) in 6:1 premagal svojega največjega tekmeca, Španca Rafaela Nadala.

Za Srba, najboljšega na lestvici ATP, ki je dobil že šesti zaporedni finalni dvoboj s Špancem, je to deseti letošnji osvojeni turnir, tudi po New Yorku pa ostaja le z dvema porazoma v sezoni. S tem je postal šele šesti igralec v zgodovini, ki je v enem letu osvojil tri od štirih največjih turnirjev. Noleta niso ustavile niti bolečine v hrbtu pred začetkom četrtega niza, ko je tudi potreboval zdravniško pomoč, ki pa je očitno pomagala. Srb je namreč v četrtem nizu povsem nadigral Španca in po odločilni točki padel po tleh in začel proslavljati novo zmago v letošnji sezoni.

"Svoje življenje sem podredil tenisu, z današnjo zmago pa je moj trud poplačan. V finalu nisem prikazal svoje najboljše predstave, moji začetni udarci niso bili na ravni minulih dvobojev, zaradi tega je moja igra slonela predvsem na natančnosti udarcev, manj na hitrosti. To je bil velik dvoboj, v njem so odločale malenkosti, na koncu pa se je veselil tisti, ki je bolj verjel v zmago. Izjemno leto se nadaljuje. Še vedno si želim osvojiti veliko turnirjev. Bilo bi nepredstavljivo, da bi dopolnil grand slam z zmago na OP Francije. To je moj cilj, za katerega pa bom potreboval čas" je po zmagoslavju na osrednjem igrišču Arthur Ashe, ki si ga je ogledalo 23.500 gledalcev, med drugim dejal srbski teniški junak, ki je v tej sezoni dosegel že 64. posamično zmago.

Priljubljeni Nole je tudi dejal, da je njegov naslednji cilj zmaga na odprtem prvenstvu Francije v Parizu, edini turnir za grand slam, ki ga v svoji silno uspešni karieri še ni osvojil. Z zmago je prejel ček v vrednosti 1,8 milijona ameriških dolarjev, Nadal pa polovico tega zneska.

Djoković se je moral za zmago pošteno potruditi, v izjemno izenačenem finalnem dvoboju, ki je trajal kar štiri ure in deset minut, pa so odločale malenkosti. Uvodna dva niza sta imela podoben razplet, Djoković je hitro odvzel servis Nadalu in ga imel v svoji oblasti. V tretjem nizu je Nadal povedel s 4:2, a se je Đoković vendarle izvil iz neprijetnega položaja in celo povedel v igrah s 6:5. V podaljšani igri je absolutni kralj peščenih igrišč v zadnjih letih zaigral zelo preudarno in Srbu prepustil vsega tri točke. Četrti niz je bil domena Đokovića, ki je izkoristil utrujenost Nadala in zanesljivo slavil s 6:1.

"To je bil zelo težak dvoboj. Boril sem se do zadnje točke. Dal sem vse od sebe. Zadovoljen sem z veliko stvarmi, bistveno bolj kot v najinih prejšnjih obračunih. Šest zaporednih porazov je zagotovo bolečih, toda treniral bom vsak dan dokler se to ne spremeni. Djoković je med dvobojem naredil manj napak kot jaz, bil pa je tudi izjemno samozavesten," je po dvoboju dejal Nadal, sicer 10-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam, ki je v New Yorku branil lansko prvo mesto. "Igral sem po svojih najboljših močeh, a to ni bilo dovolj. Prepričan sem, da bom v prihodnosti z Djokovićem odigral še nekaj takšnih dvobojev, kot je bil današnji v New Yorku," je še dodal Nadal.

OP ZDA, finale:

Novak Djoković (Srb, 1) : Rafael Nadal (Špa/2) 6:2, 6:4, 6:7 (3),6:1

Komentarjev 1
  • 1111 11:47 13.september 2011.

    ...sem gledal...Nole, kapo dol!!! svaka čast!!!