Šport
13 ogledov

Monierjev prvenec na 17. etapi

V skupnem seštevku še vedno vodi Španec David Arroyo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kolesarji na 93. Dirki po Italiji so se v sredo poslovili od slovenskih nogometnih reprezentantov blizu Brunica in se podali proti Peiu Termam. Prvo etapno zmago je slabil Francoz Damien Monier (Cofidis).

Francoz Damien Monier (Cofidis) je zmagovalec 17. etape kolesarske dirke po Italiji od Brunica do kraja Peio Terme (173 km). V ciljnem sprintu je Monier za svojo prvo etapno zmago v karieri ugnal tudi nemškega specialista Danila Honda (Lampre). Glavnina z vsemi favoriti za zmago na 93. Giru in tudi z rožnato majico je zaostala več kot deset minut.

Monier že osmo sezono vozi kot poklicni kolesar in osmo sezono pri ekipi Cofidis. Toda šele danes je dosegel svojo prvo veliko zmago. Sedemindvajsetletni kolesar je kolegom v pobegu ušel na najstrmejšem delu zaključnega vzpona tri kilometre pred ciljem. Sam si je nato pred najbližjim zasledovalcem Hondom prikolesaril 36 sekund prednosti.

Glavnina je zaostajala več kot 11 minut, ko je Monier že dvignil roke v zrak v znak zmagoslavja. A kljub temu skupno vodstvo Španca Davida Arroya vseeno ni bilo niti v enem trenutku ogroženo. Glavna skupina je v zadnjem delu dirke sicer razpadla, toda 20 kolesarjev – vključno s favoriti – je ostalo skupaj in ciljno črto prečkalo 9:52 minute pozneje.

Pobeg dneva se je začel po 50 kilometrih etape, glavnina je preverila, kdo je med ubežniki in jim nato dovolila uiti. Ta skupina si je hitro nabrala deset minut prednosti. Skupina je nato ostala skupaj vse do 28 kilometrov do cilja, ko se je za napad odločil Ignatijev. Toda še pred zadnjim vzponom so tekmeci njegov poskus izničili. Nazadnje so se "odlepili" Hondo, Monier in Kruijswijk, med katerimi je bil najmočnejši Monier.

V skupni razvrstitvi ima Arroyo 2:27 minute prednosti pred Italijanom Ivanom Bassom. Edini slovenski predstavnik na dirki Gorazd Štangelj (Astana), ki je bil danes 82 (+13:46), je skupno 98. (+2:16:28).

Giro, izidi 17. etape:

1. Damien Monier (Fra/Cofidis) 4:29:19
2. Danilo Hondo (Nem/Lampre) +0:36
3. Steven Kruijswijk (Niz/Rabobank) +0:39
4. Daniel Moreno (Špa/Omega Pharma - Lotto) +1:05
5. Steven Cummings (V.B./Team Sky) +1:18
...
 82. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) +13:46

Skupni seštevek:

1. David Arroyo (Špain/Caisse d'Epargne) 73:11:38
2. Ivan Basso (Ita/Liquigas) +2:27
3. Richie Porte (Avs/Saxo Bank) +2:44
4. Cadel Evans (Avs/BMC Racing) +3:09
5. Carlos Sastre (Špa/Cervelo) +4:41
...
 98. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) +2:16:28

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.