Šport
23 ogledov

Mora se nadaljuje: Nole ponižal Andyja

Andy Murray in Novak Djoković
1/38
Žurnal24 main
75 let dolg niz brez zmage Britanca na grand slamih se nadaljuje. Andy Murray je namreč v finalu OP Avstralije proti Novaku Djokoviću izgubil s 4:6, 2:6 in 3:6. Za Srba je to druga zmaga v Melbournu.

Zmagovalca prvega grand slama sezone sta Belgijka Kim Clijsters v ženski konkurenci in Srb Novak Djoković v moški. Za svoj drugi slam v karieri (prvega je osvojil tri leta nazaj prav v Melbournu) je 23-letnik in tretji nosilec gladko v treh nizih in po manj kot treh urah s 6:4, 6:2 in 6:3 premagal petega nosilca iz Škotske Andyja Murraya. Tako se 75 let dolg niz brez britanske zmage na turnirjih za grand slam nadaljuje (nazadnje je uspelo Fredu Perryju leta 1936). "Vrnem se prihodnje leto, ko bom ponovno skušal osvojiti Melbourne," je obljubil Andy, ki je že drugič zapored klonil v finalu OP Avstralije. "Prijatelja sva. Žal mi je zate, a verjamem, da boš še imel priložnost za zmago na grand slamu. Si talentiran," je prve besede po veliki zmagi Djoković namenil tekmecu, s katerim že leta skupaj trenirata (prvič sta igrala med sabo pri svojih 12 letih). Zmago je Novak posvetil družini, punci in vsem v Srbiji.

Na Rod Laver Areni so od prve minute velikega finala visoko plapolale srbske zastave. Novak Djoković je začel silovito. Andy Murray je šele po 15 minutah ubranil svoj prvi servis in tudi v naslednjih igrah le s težavo vračal Novakove udarce. Pa vseeno je prvi brejk sledil šele v 10. igri in tako je Djoković prvi niz dobil s 6:4. V drugem nizu je tretji nosilec tempo le še stopnjeval: peti nosilec je izgubil dva zaporedna servisa, Nole pa s svojim ni imel težav in kaj hitro je bilo 5:0. Malo je manjkalo in Srb bi dobil še četrti zaporedni brejk, a Škot se je le zbral (pred tem so ga pošteno ujezili glasni srbski navijači na tribuni tik za njim) in v sedmi igri drugega niza celo odvzel servis za znižanje izida na 2:5. Z nekaj fantastičnimi udarci je Djoković tretjič v nizu odvzel servis in ga dobil s 6:2.

Murray je tretji niz sicer začel z brejkom, a prednost že v naslednji igri zapravil. Frustracij na Škotovem obrazu je bilo vse več. Odločilni brejk za končno zmago je sledil v osmi igri (5:3), nakar je v deveti Djoković z novim nezaustavljivim forehandom izkoristil prvo žogico za 6:3 in zmago na uvodnem grand slamu sezone. Škot pa je tako v svojem tretjem finalu slamov še tretjič izgubil.

Kljub zmagi na OP Avstralije bo Djoković ostal na tretjem mestu teniške lestvice ATP, za prvouvrščenim Rafaelom Nadalom in drugim Rogerjem Federerjem.

OP Avstralije, finale (M):

Novak Djoković (Srb/3) : Andy Murray (VB/5) 6:4, 6:2, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.