Šport
24 ogledov

Morska formula 1 v Piranskem zalivu

1/24
Žurnal24 main
V Portorožu se je s trening tekmami začelo prvo svetovno prvenstvo Extreme 40. Ne bo manjkalo akrobacij in dirkanja, saj katamarani s štiričlanskimi posadkami dosegajo hitrosti tudi do 75 km/h.

Morska formula 1 v Piranskem zalivu
Fotke katamaranov vas čakajo v galeriji.

SP bo sestavljeno iz niza privetrnih in zavetrnih kurzov, ki bodo po trije, morda štirje na dan in blizu obale, od koder jih bo tako možno lepo spremljati na primer tudi s portoroškega pomola ali plaže. Prvenstvo bo trajalo do nedelje.

"Posebnost razreda Extrem 40 je, da 12,19 m dolgi dvotrupci že pri zelo majhni jakosti vetra dosegajo velike hitrosti. Ne rabijo veliko vetra, saj ga sebi producirajo sami in tako je na primer pri hitrosti vetra 10 km/h hitrost plovila okoli 20 km/h. Hitrost plovbe je nekako enaka dvojni hitrosti vetra. Jambor je visok skoraj 19 m, površina jader pa je 80m2, kar je toliko kot tenis igrišče in ker so katamarani narejeni iz kompozitnih materialov, so tudi zelo lahki. Pospeški so strahoviti, to je formula 1 na vodi, plovilo se zlahka dvigne, a tudi zvrne in v primeru napake so tu lahko poškodbe. Zato imamo posebna pravila, uporabljamo zaščitna sredstva in če je veter premočan, tekmo prekinemo," je povedal generalni direktor Ocean Racing Cluba Sloveniia Mitja Zupančič.

Poleg kratkih dnevnih tekem, ki se začenjajo v sredo, bodo v četrtek izpeljali tekmo ob obali od Portoroža do Kopra in nazaj, v soboto bo na terasi hotela Kempinski Palace Portorož diplomatski oziroma VIP dan, v nedeljo pa bo ob 17. uri v parku tega hotela proglasitev prvega svetovnega prvaka v kategoriji Extreme 40.

Svetovno prvenstvo Extreme 40 organizira The Ocean Racing Club, ki je s sedežem v hotelu Kempinski Palace v Portorožu tudi najelitnejši in najekskluzivnejši jadralni klub pri nas. Pri organizaciji sodeluje še nizozemski TornadoSport, ki te katamarane, za katere je treba odšteti tam okoli 300 tisoč evrov, od leta 2005 izdeluje in cela vrsta sponzorjev, ki v tem atraktivnem dogodku ob pomoči hotela Kempinski Palace Portorož vidijo priložnost za turistično promocijo Slovenije.

Tekmovalo bo 6 ekip, in sicer Team Petras iz Francije (Andreas Hagara), Team IWC Nizozemska (Pim Niewenhaus), Team Red Bull (Roman Hagara), Team Kempinski Velika Britanija (Shirley Robertson), Team Nokia Madžarska (Roland Gaebler) in Ocean Raicing Club (Mitch Booth). V posadki slednjega je edini Slovenec, Portorožan Tomaž Čopi, ki sedaj jadra v akrobatskem enosedu in se je v tem razredu že povzpel med najboljše na svetu. Tudi sicer so v posadkah sami jadralski asi, tudi olimpijski zmagovalci, tako da se za ljubitelje jadranja obeta lep konec tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.