Šport
114 ogledov

Moški so si izborili enakopravnost

sinhrono plavanje EPA
Ne glede na dolg boj žensk za enakopravnost v družbi, se morajo izjemoma za svoje pravice boriti tudi moški. Tak primer je sinhrono plavanje, kjer so moški šele v letu 2015 dobili pravico, da nastopijo na SP.

Reakcije na prvi nastop mešanih parov so različne, a disciplina je postala realnost SP, poroča agencija dpa.

Glavna pozornost je bila namenjena Američanu Billu Mayu, glavnemu akterju v boju za nastop moških na SP, ki se je predstavil v pisanih kopalkah, in ruskemu sofavoritu Rusu Aleksandru Malcevu, ki je v opremi ruskega vojaka v vodi "odplaval vlogo" borca, ki ga je vojna ločila od partnerke, tokrat Darine Valitove. Na koncu sta se tesne zmage veselila May in Christina Jones.

"Mnenja pri nas o moških v sinhronem plavanju so zelo deljena. Sam nimam nobenih težav s tem, da pokažem svoje plavalno, baletno in umetniško znanje," je po tekmi dejal Malcev, ki se zaveda, da je samo s šminko, ozkimi kopalkami in izzivalno frizuro razburil del ruske javnosti, več simpatij bi na svojo stran zanesljivo pritegnil z zmago.

V sami dvorani je bil Malcev deležen enakega aplavza kot vsi ruski športniki. Ne gre pa spregledati, da je ruski minister za šport še nedavno odločitev Mednarodne plavalne zveze, da v program SP vključil mešane pare v sinhronem plavanju, označil za "neumno in napačno".

Tudi olimpijska prvakinja Svetlana Romašina meni, da za moške v tem športu ni prostora. Vsi pa pozabljajo, da je bilo sinhrono plavanje v svojih začetkih pred stoletjem popolnoma moški šport. Enako velja za del ruskih medijev, ki so pretirano poudarjali, da v vodi nastopajo heteroseksualni moški.

Med najbolj veselimi je bil po tekmi svetovni prvak May. "Sanje so se mi uresničile. Sem ponosen, da sem lahko nastopil na tej tekmi," je dejal 36-letni Američan. Razlog ni bila le zlata medalja. May je pred več kot desetletjem zmagal na igrah dobre volje, ameriška plavalna zveza pa mu je zaradi spola prepovedala nastop na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Vmes je, ko ni imel pravice nastopiti na olimpijskih igrah 2004 v Atenah, že zaključil športno pot, a se po 11 letih vrnil na SP.

"To je tudi uspešen poslovni model. Če mediji poročajo o tem, je to le dobro za šport," pa je po prvi tekmi preračunljivo dejal generalni direktor Fine Cornel Marculescu. A May pravi, da gre za osnovno pravico športnika: "Saj v umetnostnem drsanju pari že dolgo uspešno nastopajo. Zakaj ne bi šlo še v sinhronem plavanju."

sinhrono plavanje | Avtor: EPA EPA

Vsaj prva izvedba je poskrbela za veliko komentarjev in govoric. Številne moti predvsem vpadljiv "make up" pri moških, ki pa je potreben, da jih gledalci in sodniki v vodi sploh opazijo. Zamisli so tudi druge. Italijan Giorgio Minisini si v predtekmovanju denimo ni obril telesa. "Nekateri imajo seveda predsodke, a sam počnem to, kar znam najboljše," je v domovino sporočil Italijan, ki pa pravi, da mu je pomembna predvsem podpora prijateljev in družine.

A mešani nastopi so zaščitni znak SP 2015. Tukaj se niso prvič predstavili le mešani pari v sinhronem plavanju. Fina je sledila evropski plavalni zvezi in na letošnjem SP bodo v bazenskem plavanju prvič nastopile mešane moško-ženske štafete v disciplinah 4 x 100 m prosto in 4 x 100 m mešano, prvič se v skokih v vodo predstavljajo tudi skakalci v vodo s trimetrske deske in s stolpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.